Omslag Amsterdam in 10.000 stappen
Hannah Bakx en Roos Hamelink
Amsterdam in 10.000 stappen
 22,50

OORschot podcast met Roos Hamelink

In Amsterdam loop je door de geschiedenis. Maar hoe goed kennen we de stad? In deze aflevering van OORschot neemt Roos Hamelink ons mee op een wandeling door de Jordaan. Ze vertelt over het boek Amsterdam in 10.000 stappen, de alternatieve historische wandelgids die ze samen met Hannah Backx schreef. Hun routes brengen de wandelaar op minder voor de hand liggende plaatsen; ze laten toeristische trekpleisters soms links liggen om de geschiedenis van de stadswijken op een originele manier te laten zien.

Net als in Amsterdam in 10.000 stappen ook op dit ‘blokje om’ veel aandacht voor de ontwikkeling die Amsterdam heeft doorgemaakt en de manier waarop de stad zich heeft uitgebreid. Hoe kan er succesvolle nieuwbouw bestaan midden in een eeuwenoude buurt? Waartoe leidt de weerstand van bewoners tegen stadsplanning? En passant wordt stilgestaan bij interessante feiten en details: de gevelstenen die je overal tegenkomt, de uitvinding van straatnamen en huisnummers, en het gebruik van de ‘kinderwagenafstand’ in stadsplanning. 

De tien verschillende wandelingen in Amsterdam in 10.000 stappen zijn elk ongeveer 7 kilometer lang, en zijn moeiteloos na te lopen door middel van heldere aanwijzingen. Zo wordt het wel heel makkelijk om 10.000 stappen per dag te halen, terwijl je tegelijk de rijke geschiedenis van de stad leert kennen.

Deze aflevering werd gepresenteerd en geproduceerd door Ignace Schoot.