Omslag De Weimarrepubliek
Patrick Dassen
De Weimarrepubliek
 39,50

OORschot podcastaflevering met Patrick Dassen

In OORschot gaat Patrick Dassen in op zijn net verschenen boek, over de eerste democratische staat op Duitse bodem: De Weimarrepubliek 1918-1933. Over de kwetsbaarheid van de democratie.

Dassen bespreekt niet alleen het ontstaan van deze republiek na de Eerste Wereldoorlog, maar ook haar ontwikkeling van de chaotische totstandkoming, via een periode van stabiele rust tot aan het dramatische einde. Al te vaak wordt de Weimarrepubliek slechts beschouwd als een opmaat voor de macht van Hitler en de overbekende gevolgen.

Toch was de Weimarrepubliek aanvankelijk niet gedoemd als regeringsvorm. Ze staat ook voor de emancipatie van de vrouw en de Joden, voor een moderne verzorgingsstaat, was de kraamkamer van het Bauhaus, de Dreigroschenoper en de boeken van Alfred Döblin en Thomas Mann. Patrick Dassen wil de Weimarrepubliek van binnenuit laten zien, en maakt daarvoor gebruik van dagboeken, brieven en de zogenaamde ‘Abelpapers’, korte levenbeschrijvingen die een bijzondere inkijk geven in de ‘ziel’ van vroege leden van de NSDAP.

Ten slotte vergelijkt Patrick Dassen in deze aflevering van OORschot de Weimarrepubliek met onze tijd: welke overeenkomsten en verschillen zien we als haar vergelijken met het huidige Duitsland, of de Verenigde Staten onder Donald Trump?

Deze aflevering werd gepresenteerd en geproduceerd door Ignace Schoot.