Omslag Jacht op de barnsteenkamer
Jerker Spits
Jacht op de barnsteenkamer
 20,00

Op zoek naar het grootste vermiste kunstwerk

De communisten en de nazi’s zaten er achteraan, de Stasi maakte er decennialang jacht op, en het is misschien wel het grootste vermiste kunstwerk uit de geschiedenis: de barnsteenkamer. In de achttiende eeuw liet Frederik I van Pruisen een kabinet van kostbaar barnsteen bouwen. Zijn zoon schonk het aan tsaar Peter de Grote, waarna het meer dan twee eeuwen bezoekers van het tsarenrijk bleef verbazen. Na 1945 verdween de kamer spoorloos. Hoe kon dit kunstwerk zomaar in rook opgaan?

Jacht op de barnsteenkamer gaat over de hoop en illusies van schatjagers en hun liefde voor kunst. Jerker Spits vertelt over hun speurtochten, die zich afspelen tegen het decor van de twintigste eeuw: de Russische Revolutie, de opkomst van het Derde Rijk, de Duitse deling en de Val van de Muur. En passant behandelt Spits alles wat er over barnsteen te vertellen valt.

Wilt u alvast een voorproefje? Jerker Spits was al te gast bij Opium om over Jacht op de barnsteenkamer te vertellen, het gehele interview is hier terug te luisteren. Liever zelf lezen? Dat kan ook: Boekhandel Athenaeum publiceerde een leesfragment.