Over de film


Als twee druppels water

De tweede wereldoorlog heeft Nederland in zijn greep. Ondanks de dagelijkse tumulteuze gebeurtenissen leidt sigarenverkoper Ducker (Osewoudt in het boek) een ingeslapen bestaan. Daar komt abrupt verandering in wanneer hij oog in oog staat met de Britse geheimagent Dorbeck, die een evenbeeld is van Ducker. Zijn leven neemt een radicale wending en hij stort zich vol overgave in een wereld van verzet en sabotage. Maar waar ligt de scheidslijn tussen de werkelijkheid en Duckers hersenspinsels?
Na de oorlog wordt Ducker gearresteerd. Niemand gelooft zijn verhalen over de dubbelganger en niemand die de onschuldige sigarenhandelaar in de rol van verzetsheld kan zien. Is hij een held of een verrader?

Als twee druppels water, een film van Fons Rademakers, verkent de grenzen tussen goed en fout in oorlogstijd. Fons Rademakers koos doelbewust voor de roman De donkere kamer van Damokles. Het menselijke gedrag in de Tweede Wereldoorlog heeft hem altijd geïnteresseerd: ‘De meeste films over het over de Tweede Wereldoorlog gingen alleen maar over helden die een einde aan de oorlog hadden gemaakt. Bij Hermans werd voor het eerst de vraag gesteld wat een held eigenlijk was’. De regisseur schrok niet terug voor een forse ingreep in Hermans’ verhaal over de schimmige grenzen tussen goed en fout in de oorlogstijd. Terwijl het boek suggereert dat Dorbeck slechts in de verbeelding van Ducker zou bestaan, voert Rademakers de verzetstijder Dorbeck als bestaand personage op.

(Bron: persmap filmmuseum)