Over J.J. Voskuil en Thomas Vaessens

In de zojuist verschenen nieuwe aflevering van Tirade (nr. 429) staat een opmerkelijke bijdrage voor alle lezers van Binnen de huid, de eerder dit jaar postuum verschenen roman van J.J. Voskuil. Hierin beschrijft Voskuil onder meer een duel tussen Maarten Koning en David Grobben. Enno Endt, die model stond voor het personage David in Binnen de huid en Bij nader inzien, heeft de gebeurtenis óók beschreven. Met een begeleidend stuk van Lieneke Frerichs, weduwe van Enno Endt.

Verder onder andere een essay van Jeroen van Kan over het literair populisme van Thomas Vaessens. Van Kan toont aan dat Vaessens op verkeerde gronden Frans Kellendonk gebruikt voor zijn theorieën, verbazingwekkend genoeg A.F.Th. van der Heijden links laat liggen en Leon de Winter op morele gronden afwijst, terwijl die laatste nou juist bij uitstek een auteur is die Vaessens zou moeten bevallen. Van Kan: ‘Het gaat Vaessens niet om de veren van de pauw, maar om het vlees. Het rauwe vlees van de werkelijkheid waar hij graag de tanden in wil zetten. Ik zou zeggen: verkies in dat geval de werkelijkheid en keer de roman, als vanuit de aard van de zaak kunstmatige vorm, de rug toe en wordt opbouwwerker in een probleemwijk.’

Ondertussen is Jan van Mersbergen begonnen met bloggen op www.tirade.nu. Van Mersbergen is de nieuwe ‘blogger in residence’ van Tirade. Martin de Haan en Rokus Hofstede gingen hem voor. Zie ook www.tirade.nu voor een volledige beschrijving van het nieuwste nummer en de mogelijkheid om dit nummer te bestellen.