Omslag De mooiste verhalen
A.P. Tsjechov
De mooiste verhalen
 37,50

Tsjechovs mooiste verhalen gekozen door Gijs Scholten van Aschat

Anton Pavlovitsj Tsjechov (1860–1904) wordt algemeen beschouwd als de grootmeester van het korte verhaal. Hij debuteerde als student met korte verhalen in humoristische tijdschriften. Als arts zag hij menselijke ellende, ziekte en dood – ervaringen die hem en daarmee zijn literaire werk tekenden. Behalve verhalen schreef hij ook toneelstukken, die zeer geliefd zijn en nog altijd overal ter wereld worden opgevoerd. Gijs Scholten van Aschat (1959) is acteur en maakt deel uit van het ITA-ensemble, voorheen Toneelgroep Amsterdam. Hij was te zien in zeer uiteenlopende toneel- en filmproducties. De grote toneelstukken van Tsjechov speelde hij tot nu toe allemaal, op één na. Niemand schreef zulke veelzijdige korte (en lange) verhalen als Anton Tsjechov. De veelomvattendheid van zijn werk is imponerend, zijn thematiek klassiek-universeel en de vanzelfsprekendheid van zijn karakterschetsen om nooit te vergeten. Denk alleen al aan klinkende titels als ‘De dame met het hondje’, ‘De jager’ of ‘Romance met contrabas’.

Gijs Scholten van Aschat koos de mooiste verhalen uit de alom bejubelde Russische Bibliotheekvertaling van Tom Eekman, Aai Prins en Anne Stoffel. Hij bracht Tsjechov terug tot zijn essentie: zijn selectie is zowel een eerste kennismaking voor wie nog niets van Tsjechov heeft gelezen, als een aangenaam weerzien voor de liefhebbers.

‘Het leven als een boze, mooie droom. Je hoeft maar lukraak een bladzijde van Tsjechov op te slaan en je verzeilt in zulke dromen.’ Vrij Nederland

‘Tsjechovs verhalen zijn niet zomaar goed, ze zijn verpletterend goed.’ Joost Zwagerman

‘De grootste verhalenschrijver ooit.’ Raymond Carver