‘Wilt u rood, wit of water?’

Op donderdag 14 maart, aan de vooravond van de Boekenweek, presenteert Adriaan van Dis nog eenmaal zijn vermaarde boekenprogramma Hier is… Adriaan van Dis, dat tussen 1983 en 1992 op de televisie werd uitgezonden. Wekelijks ontving Van Dis nationale en internationale schrijvers. Legendarische uitzendingen waren er onder meer met Gerard Reve, Willem Frederik Hermans en Willem Oltmans. Het programma had dusdanig veel invloed op de boekenverkoop, dat er gewag werd gemaakt van het zogenaamde ‘Van Dis-effect’. (Vergelijkbaar met het ‘Ritter-effect’ uit vroegere tijden.)
In de uitzending van 14 maart ontvangt Van Dis onder meer Maarten en Eva Biesheuvel. P.C. Hooftprijswinnaar Biesheuvel werd beroemd vanwege zijn fantasierijke verhalen over zijn jeugd, krankzinnigheid en zijn leven thuis met zijn vrouw Eva. Het meest vermaard zijn misschien wel zijn verhalen over de zee en zijn ervaringen als matroos. Ze zijn gebundeld in Zeeverhalen, een inmiddels klassieke titel in de Nederlandse literatuur, die onlangs voor de vijfde maal werd herdrukt.
Naast deze Zeeverhalen is ook nog altijd zijn Verzameld werk beschikbaar: drie delen dundruk, gebonden uiteraard, samengevoegd in een linnen cassette.