Winst in kort geding om deel 3

Op 23 oktober 2012 heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam in het door de heer Schafthuizen tegen Nop Maas en uitgeverij Van Oorschot aangespannen kort geding over Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven. Deel 3: De late jaren (1975-2006), dat diende op 22 oktober 2012, de vorderingen van de eiser afgewezen. Deze behelsden onder meer een verbod op verdere verspreiding van het boek en een ‘recall’ bij de boekhandel van de reeds verspreide exemplaren. Eiser is tevens veroordeeld in de proceskosten aan de zijde van de gedaagden. (zie Rechtbank Amsterdam: zaaknummer/rolnummer 528207 / KG ZA 12-1436 SP/JWR).

De afgelopen dagen is het boek op verschillende plaatsen uitverkocht geraakt en kon het, hangende de procedure, niet worden aangevuld. Vanaf vrijdag 26 oktober zal het weer verkrijgbaar zijn bij alle boekhandelaren die exemplaren hebben bijbesteld.
De heer Schafthuizen heeft intussen aangekondigd dat hij de door hem ingestelde bodemprocedure zal voortzetten, omdat de uitspraak van de voorzieningenrechter ‘niet deugt’ Als voorheen zien auteur en uitgever, gezien de grote zorgvuldigheid waarmee het oordeel van het Gerechtshof te Amsterdam in hoger beroep na het eerste kort geding, als nu ook het oordeel van de voorzieningenrechter in het tweede kort geding tot stand is gekomen, de uitkomst van de bodemprocedure vol vertrouwen tegemoet.

Oorspronkelijk zou deel drie van de biografie van Gerard Reve in 2010 verschijnen. Nadat de erfgenaam van Reve, de heer J. Schafthuizen, de tekst van dit deel van tevoren ter inzage had gekregen en hierin alles kon schrappen wat naar zijn zin te zeer privé was, en nadat de tekst was gezet, maakte de heer Schafthuizen echter plotseling bezwaar tegen de uitgave. Uiteindelijk leidde dat tot een kort geding, waarin de voorzieningenrechter publicatie verbood. In hoger beroep werd deze uitspraak vernietigd door het Amsterdamse gerechtshof, dat de bezwaren van de heer Schafthuizen verwierp. Voor wie daar belang in stelt zijn de uitspraken van de voorzieningenrechter en het gerechtshof te vinden op www.rechtspraak.nl, LJN BQ8190 en BW9334.

Na deze uitspraak stond de verschijning van deel drie gepland voor november 2012. Dat de productie sneller verliep dan voorzien heeft als voornaamste oorzaak dat wij al sinds november 2010 over een gave drukproef beschikten. Om die reden kon het boek wat eerder verschijnen.