Zijn zinnen staan stevig als kathedralen

De essaybundel Onze lieve Vrouwe van de Schemering van Willem Jan Otten is genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2010. De voorzitter van de jury, Femke Halsema, zei over het boek: ‘Willem Jan Otten is in staat literatuur, film en geloof op een diepgravende manier stilistisch knap met elkaar te verweven.’ Inmiddels is het juryrapport openbaar gemaakt:

“Met Onze Lieve Vrouwe van de Schemering heeft Willem Jan Otten een essaybundel afgeleverd die zijn weerga niet kent. Indringend en intelligent tast de schrijver zijn onderwerpen af. Het resulteert in aanstekelijke verhalen die diep graven in de ziel van de literatuur, maar ook in de ziel van Otten zelf. Hij weet verwondering, oprechtheid en een indrukwekkende hoeveelheid kennis en inzicht samen te brengen in een helder filosofisch betoog dat tegelijkertijd leest als een literair verhaal. Zijn zinnen staan stevig als kathedralen en zijn al evenzeer het bewonderen waard door hun verfijning en taalkundige klaarte.

Otten legt zichzelf bloot: zijn twijfels, zijn zekerheden, zijn fragiele bestaan. Maar door zichzelf breekbaar op te stellen, toont hij eveneens mededogen voor de tere, twijfelende mens in ieder van ons. Het is het persoonlijke zoeken naar het raadsel van het individu dat hem intrigeert, de mens als ‘oneindige verzameling verdwijnpunten’. Film, literatuur en geloof vormen voor de auteur de aanleiding om de werking van de verbeelding met nuchtere, verrassende vragen te onderzoeken. En in de persoonlijke verbeelding van die vragen schuilt Ottens jaloersmakende kracht.”

Op maandag 8 november wordt in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur bekendgemaakt welk van de genomineerde boeken wordt bekroond met de AKO Literatuurprijs 2010.