Van Oorschot Nieuws

Bastaards, potten pindakaas en sneeuwwitje
Uitslag Loterij
Stage bij Van Oorschot
Uitmarkt-loterij
'Ik denk eigenlijk maar aan twee dingen. Aan het socialisme en aan jou.'
Imponerende opmars Stephan Enter
Angst, erotiek, vriendschap, verraad en schoonheid
Najaarsaanbieding 2015
Compassie en Droomportaal op longlist ECI Literatuurprijs
‘Fraaie, gedreven en bezwerende roman’
Meesterlijke Tolstoj
"Een klein meesterwerk"
Geactualiseerde editie
Internationale bestseller

ansichtkaarten_copy

Bastaards, potten pindakaas en sneeuwwitje

Vanaf morgen te bestellen: twintig ansichtkaarten met daarop oude omslagen van Van Oorschot. Onder meer: Ik heb altijd gelijk van Hermans, Wat kunnen wij van rijke mensen leren? van Hillenius en Over het verlangen naar een sigaret van Kopland. We hebben de titels geselecteerd op hun verstuurbaarheid.

Vrijwel alle Van Oorschot-omslagen die in de afgelopen 70 jaar zijn gemaakt (dat zijn er meer dan 2.000), werden vormgegeven door slechts vier ontwerpers: Nicolaas Wijnberg, Helmut Salden, Gerrit Noordzij en diens zoon Christoph Noordzij. Alleen in de jaren veertig en vijftig werden er ook andere vormgevers aan het werk gezet. De omslagen die op de kaarten zijn beland, komen veelal uit die periode.

De twintig ansichtkaarten, samengevoegd in een mapje, zijn vanaf morgen hier te bestellen. Of vraag ernaar in uw boekhandel.Delen

 
FullSizeRender_copy

Uitslag Loterij

Onze onbeëdigde maar strikt neutrale notaris trok om 16 uur op de zondagmiddag 30 augustus uit de lotenkoffer het nummer:
422

Het lot werd op de vroege zaterdagmorgen aangekocht aan de stand door de heer Cyril van den Hoogen.

Hij zal voor duizend euro prachtboeken uitzoeken, gefeliciteerd!Delen

 
vignet_twitter

Stage bij Van Oorschot

Uitgeverij Van Oorschot is per direct op zoek naar een stagiair publiciteit en promotie. Het liefst iemand die tot en met de Boekenweek 2016 in maart beschikbaar is (of zolang als de stage voor de opleiding moet duren).  De taken en verantwoordelijkheden bestaan uit het onderhouden van contacten met media, het genereren van publiciteit voor onze boeken, presentaties organiseren, verschillende databasewerkzaamheden en het bedenken en opzetten van campagnes. Onze voorkeur gaat uit naar iemand die affiniteit heeft met ons fonds, makkelijk communiceert en een WO- of HBO-opleiding heeft afgerond of aan het afronden is. Sollicitaties kunnen tot 7 september gestuurd worden naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , t.a.v. Ilona van den Berg.

Kijk hier voor meer informatie over de stage.Delen

 
uitmarkt

Uitmarkt-loterij

Psst, houd het voor uzelf, maar de verkoop van de loten gaat nog niet zo hard... Dat betekent natuurlijk wel dat de kans per lot eigenlijk iets te groot is. Het is niet in ons belang dat zo te houden, maar wel in uw belang een lot te bezitten in een loterij onder weinigen.

U kunt hier alsnog voor 10 euro tien loten kopen.

Tien kansen op een keuze uit het fonds van Van Oorschot ter waarde van €1.000,- Zelf te kiezen!

Vanzelfsprekend staan wij als van ouds op de Uitmarkt om u te helpen voor een goede prijs mooie boeken te kopen.

Neem verder ook een kijkje op de Oorshop. En houd daar vanaf zeer binnenkort de spannende afdeling ‘Uit de archieven’ in gaten!Delen

 
Geheime_geliefden_hres

'Ik denk eigenlijk maar aan twee dingen. Aan het socialisme en aan jou.'

Na bijzonder lovende besprekingen in de landelijke dagbladen prijst ook Mary Kemperink in Spiegel der Letteren de brieven van Herman Gorter aan zijn Geheime geliefden Ada Prins en Jenne Clinge Doorenbos.
Kemperink schrijft onder andere: 'Gorters liefdesbrieven hadden geen betere editeur kunnen hebben dan Lieneke Frerichs. Zij is door en door vertrouwd met het leven en het werk van Herman Gorter. Zij en haar inmiddels overleden echtgenoot, de Gorter-kenner en -editeur Enno Endt, hebben samen vaak gesproken over een uitgave van deze brieven. Het is er nooit van gekomen. De verzorgde editie die nu voor ons ligt van alle brieven die bewaard zijn gebleven is dan ook te beschouwen als een cadeau voor Enno Endt. Het is een prachtig geschenk, niet alleen voor hem maar voor alle Gorter-lezers. De uitgave is voorbeeldig zoals we dat van Lieneke Frerichs gewend zijn, met een voorwoord en een wat uitgebreider nawoord, een degelijke verantwoording van de editie, ook nog voorzien van een overzicht van de door Stuiveling indertijd niet gekopieerde brieven, die niet bewaard zijn gebleven.'
Delen

 
Compassie_hres_copy

Imponerende opmars Stephan Enter

De NPO meent dat Stephan Enter met een ‘imponerende opmars’ bezig is, zo althans werd het interview dat Frenk van der Linden met Enter hield aangekondigd. Het is een pittig interview geworden, en het is hier te beluisteren.

Het boek Compassie kreeg dan ook zeer lovende besprekingen. Zie hier een overzicht. De laatste grote voorstander van het boek bereikte ons via Facebook. Charlotte Mutsaers meldt: “Gisteren heb ik in een ruk Compassie uitgelezen, de nieuwe roman van Stephan Enter. Nieuw in meer dan een opzicht! Wat een schitterend en diep boek is dat! Heel lang niet zo’n uitstekende Nederlandse roman gelezen.”Delen

 
Langzaam_afbouwen_op_deze_planeet

Angst, erotiek, vriendschap, verraad en schoonheid

Er verschenen mooie besprekingen van Langzaam afbouwen op deze planeet, de nieuwe verhalenbundel van Nico Dros:

‘Dros maakt er telkens bewonderenswaardig heldere korte verhalen van. Aanrader.’ – Knack

‘Lees Nico Dros en je snapt waar literatuur voor is. De schrijver betrapt het leven waar het erom spant en legt het even treffend als overtuigend aan ons voor. [De bundel bevat] verhalen die je voor je het weet verslonden hebt. Angst, erotiek, vriendschap, verraad, spijt, schoonheid, smerigheid: Dros kent het hart als zijn broekzak en blaast zijn hoofdpersonen warm kloppend leven in.’ – Algemeen Dagblad (*****)

En in Trouw een lofzang op met name het laatste verhaal: ‘Een sfeervol zinnelijk verhaal met een mooi geheimzinnig slot.’

Op de website van Athenaeum Boekhandel staat een voorpublicatie. Nico Dros werd op radio 1 geïnterviewd door Pieter van der Wielen over zijn verhalenbundel. Het gesprek is hier terug te luisteren.Delen

   
Enter_en_Otten_ECI_2015_lres_copy_copy

Compassie en Droomportaal op longlist ECI Literatuurprijs

9 juli presenteerde de jury uit 400 literaire titels in de categorieën fictie en non-fictie de eerste selectie van 25 boeken. Twee titels op de longlist zijn bij Uitgeverij Van Oorschot verschenen. Dit zijn de veelbesproken roman Compassie van Stephan Enter en Droomportaal met verhalende essays van P.C. Hooftprijs-auteur Willem Jan Otten. Juryvoorzitter Andrée van Es gaf te kennen dat zij het literaire aanbod van afgelopen jaar van hoge kwaliteit vindt.
De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van €50.000, wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. In september worden de shortlist en de winnaar bekend gemaakt.
Delen

 
De_duimsprong_copy

‘Fraaie, gedreven en bezwerende roman’

In De Groene Amsterdammer van deze week raadt Kees ’t Hart de roman De duimsprong van Miek Zwamborn aan. Hij noemt het boek een ‘fraaie, gedreven en bezwerende roman’. En hij schrijft verder: ‘Ik las het allemaal ademloos, leefde mee met deze vrouw, genoot van haar jeugdherinneringen, moest af en toe grinniken om de verbluffende en geestige details, werd meegesleept door de landschappen, huiverde af en toe over indringend beschreven toestanden op of langs bergwanden.’ Lees hier het hele stuk.

In de Oorshop is nu tijdelijk een bijzondere uitgave van Miek Zwamborn te verkrijgen: Tamed skies. In Tamed skies brengt Miek Zwamborn objecten, teksten en bronnen bijeen die zij aantrof, schreef en verzamelde tijdens een zes maanden durende zwerftocht door de depots van het Haags Gemeentemuseum. Het boek, een afgeleide van de schetsboeken van kunstenaars van de Haagsche School, bundelt full color riso prints, gedichten, tekeningen, foto’s en een essay waarin Miek Zwamborn focust op de in het museum opgesloten elementen, werken waarin het weer de hoofdrol speelt.

De handgebonden, genummerde en gesigneerde bibliofiele editie verschijnt in een oplage van 75 exemplaren. Het boek is gedrukt in het Charles Nypels Lab, aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht en gebonden door boekbinder Hans Pieterse en Miek Zwamborn. Nog slechts enkele exemplaren beschikbaar (op = op).

Delen

 
Tolstoj_VW_1_hr_klein_copy

Meesterlijke Tolstoj

Het Nederlands Dagblad schrijft: ‘Wie Tolstojs magnum opus Oorlog en vrede kent, weet al dat Tolstoj uitzonderlijk goed over oorlog kon schrijven. Vaak beschouwt men de verhalen over Sebastopol als voorstudies voor het grote werk. Dat mag zo zijn, maar dan moet er meteen bij gezegd worden dat ze net zo goed zijn als de oorlogsscènes in Oorlog en vrede – en gezien de omvang aanmerkelijk beter behapbaar.

Eerder schreef Sjen Scheijen in De Volkskrant (****): ‘De nieuwe vertaling, afwisselend gemaakt door de zeer ervaren Yolanda Bloemen, Marja Wiebes en Froukje Slofstra, is kraakhelder en soepel. Tolstojs taal is niet de moeilijkste, maar verdraagt geen slordigheid, anders verliest ze haar directe zeggingskracht. Het vertalen vergt daarom strengheid en discipline, en daaraan is geweldig voldaan.’

De Vroege verhalen vormen een schitterende opmaat naar het volle genie van Tolstojs vertelkunst. Dit najaar verschijnt deel II van de verhalen.

Koop nu deel een bij uw boekhandel.Delen

 
Compassie_hres

"Een klein meesterwerk"

De nieuwe roman van Stephan Enter, Compassie, kreeg enkele prachtige kritieken. De nieuwste is van Kees ’t Hart in De Groene Amsterdammer: ‘Een hartverscheurend verhaal. [...] Dit is een pijnlijke, mooie roman, geschreven in een pijnlijk mooie en precieze stijl waarin alle middelen worden aangegrepen om de onderliggende duistere emotionaliteit zonder al te zware pathetiek aan het licht te brengen.’

‘Enter heeft er, ook dankzij zijn nooit falende, indringende stijl, een klein meesterwerk van gemaakt met een bespiegelend slot dat van grote schoonheid is.’ – Frits Abrahams in NRC Handelsblad

‘Een indrukwekkend portret van een ingewikkelde verliefdheid’ – Dries Muus in HP/De Tijd

Compassie is een mooie mix van een wrang-ironische kijk op het internetdaten en een vlijmscherp getekend profiel van een man die zichzelf ziet als een bekwame don juan, maar uiteindelijk zijn meerdere moet erkennen in een vrouw die hij aanvankelijk ver beneden zich achtte. Het knappe van deze korte roman schuilt vooral in het perspectief. Frank is degene die ons het verhaal vertelt, in de eerste persoon enkelvoud en de onvoltooid tegenwoordige tijd. Zo maakt hij ons van zeer nabij tot getuige van zijn valse vooronderstellingen en demonstreert daarmee onbewust dat hij van zijn strapatsen zelf het grootste slachtoffer is.’ – Jaap Goedegebuure in Trouw

Stephan Enter was recent te gast bij NPO Cultura televisie, in gesprek met Kenneth van Zijl.  Zie het interview hier (vanaf 33:40).Delen

 
Jansen_Grensland_PB

Geactualiseerde editie

In het voorjaar van 2014 verscheen Grensland. Een geschiedenis van Oekraïne van Marc Jansen. De verschijning viel samen met de ingrijpende gebeurtenissen in dat land. Een jaar later is er een nieuwe, geactualiseerde en bovendien goedkopere editie verschenen van dit overzichtswerk. In deze midprice-uitgave gaat Marc Jansen in op de recente ontwikkelingen.

‘Toegankelijk en toch diepgravend, compact en toch compleet is deze Oekraïense geschiedenis.’ - De Volkskrant (****)

‘Jansen biedt prettig leesvoer voor wie context wil bij de actuele situatie in Oekraïne. Hij leert die beter te begrijpen, in tweehonderd pagina’s. Een kwart van het boek gaat over de afgelopen vijfentwintig jaar. Dat deel biedt een helder overzicht van de wijze waarop de huidige toestand is ontstaan. Minstens zo van belang zijn de hoofdstukken over eerdere tijdperken.’ - Trouw

‘Met nuchtere feiten en prikkelende vragen heeft Marc Jansen het Nederlandse publiek een grote dienst bewezen.’ - NRC Handelsblad (••••)Delen

 
Vuur_en_beschaving

Internationale bestseller

Het boek Vuur en beschaving van J. Goudsblom is een sociologische klassieker, die is vertaald in het Duits, Spaans, Italiaans, Hongaars, Japans en Chinees. Het is hét standaardwerk over de omgang van mensen met vuur.
Vuurbeheersing is een uniek menselijk vermogen, dat tegelijkertijd universeel is: het komt in iedere samenleving voor. Er is al lang geen menselijk samenleven meer mogelijk of zelfs denkbaar zonder vuur.
Voor deze nieuwe editie van Vuur en beschaving is het boek uitgebreid met een nawoord, dat een overzicht bevat van nieuwe inzichten en verwijzingen naar recente literatuur.

Op 22 april wordt J. Goudsblom in Spui25 geïnterviewd door Wim Brands. U kunt zich hier voor deze bijeenkomst aanmelden.

Delen

 
2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
van oorschot rss