Van Oorschot Nieuws

De derde gedundrukte schrijver
Een roman over een Peruaanse brug
Klassiekers voor een tientje
Compassie van Stephan Enter op shortlist ECI Literatuurprijs, onmiddellijk verkocht aan Frankrijk
Zwamborn in het Duits goed ontvangen
Karel voor beginners
Hij is er: de Van Oorschot Poëziekalender 2016!
Bastaards, potten pindakaas en Sneeuwwitje
Lieke Marsman genomineerd voor Hugues C. Pernathprijs
Imponerende opmars Stephan Enter
Najaarsaanbieding 2015
Meesterlijke Tolstoj
"Een klein meesterwerk"

Na_de_sterren_Minco

De derde gedundrukte schrijver

NRC Handelsblad schrijft vandaag, op de dag van verschijning: 'Deze ‘gedundrukte' bundel verhalen uit de jaren 1940-2007 laten zien hoe Marga Minco alle literaire registers tot in de puntjes beheerst.
Door zich op het kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke te richten, weet Minco bovendien het tragische luchtig op te dienen, waardoor het des te schrijnender wordt. Ze lijkt daarin op haar grote voorbeeld Tsjechov. Kortom: Minco beheerst alle registers waarover een schrijver maar kan beschikken.'


Vanaf vandaag ligt Na de sterren van Marga Minco in de boekhandel. Het is het derde deel in de ‘Gedundrukt-reeks’. Minco (1920) debuteerde in 1957 met Het bittere kruid en schreef later boeken als De val (1983), De glazen brug (1986) en Nagelaten dagen (1997). Onder meer de Annie Romeinprijs en de Constantijn Huygensprijs werden aan haar toegekend. Haar boeken zijn in vele talen vertaald. Ze is een van de grootste Nederlandse schrijvers.

Na de sterren is een door Minco zelf samengestelde bloemlezing uit haar werk. Het boek bevat haar beste verhalen en kinderverhalen en de roman Een leeg huis.

In dezelfde reeks verschenen eerder Die van die van u van Annie M.G. Schmidt en Gedundrukt van Simon Carmiggelt.Delen

 
De_brug_van_San_Luis_Rey

Een roman over een Peruaanse brug

Verschenen, in de mooie vormgeving van Christoph Noordzij: De brug van San Luis Rey van Thorton Wilder. Het is een onvergelijkbare roman over een brug en vijf mensen die in het Peru van 1714 aan hun einde komen. Een monnik probeert een logica te vinden in hun dood. Terwijl hij zich in de vijf levens verdiept, wordt de lezer voorgehouden dat elk bestaan zijn innerlijke logica heeft die vaak pas aan het einde zichtbaar wordt.

Wilder ontving de Pulizer Prize van 1928 voor De brug van San Luis Rey. De verschijning van deze dunne en fascinerende roman maakte hem wereldberoemd.
De vertaling is van Peter Bergsma.Delen

 
hardcoveractie_NJ_2015_lres_copy_copy_copy_copy_copy

Klassiekers voor een tientje

Tot 31 december 2015 zijn 15 delen in onze hardcoverreeks verkrijgbaar voor slechts €10. De complete lijst met titels is als volgt:
A. Alberts, Romans en verhalen
Carl Friedman, Tralievader
W.F. Hermans, De God Denkbaar, Denkbaar De God
Nikolaj Gogol, Dode zielen
Charles Baudelaire, De bloemen van het kwaad
Carl Friedman, Twee koffers vol
Ivan Gontsjarov, Oblomov
W.F. Hermans, De tranen der acacia´s
W.F. Hermans, Drie melodrama´s
W.F. Hermans, Een landingspoging op Newfoundland
Vendedikt Jerofejev, Moskou op sterk water
E. du Perron, Het land van herkomst
William Shakespeare, Sonetten
Vikram Seth, Verwante stemmen
J.J. Voskuil, Binnen de huid
Delen

 
Compassie

Compassie van Stephan Enter op shortlist ECI Literatuurprijs, onmiddellijk verkocht aan Frankrijk

In de Nieuwsuur uitzending van 25 september is bekend gemaakt dat Compassie, de vierde roman van Stephan Enter, een van de zes genomineerde titels is op de shortlist van de ECI Literatuurprijs 2015.

De ECI Literatuurprijs is een bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek - in de categorieën fictie en non-fictie. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen en is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt.

Compassie is na verschijning begin 2015 al lovend besproken door de media en in juli plaatste NRC Handelsblad de roman in hun rijtje de-vijf-beste-romans-van-de-eerste-helft-van-2015.

Daags na de nominatie verkochten we Compassie aan de Franse uitgeverij Actes Sud, alwaar in april 2015 de Franse vertaling van Grip, Prises (vertaling Annie Kroon) verschenen is.Delen

 
978-3-312-00665-6_21542711166-102

Zwamborn in het Duits goed ontvangen

Bij de Zwitserse uitgever Nagel & Kimche, een volle dochter van Hanser Verlag vercscheen Miek Zwamborns De duimsprong in vertaling als Sehen wir ons am Ende der Welt, in vertaling van Bettina Bach.

In het eerste weekend verscheen reeds een heel mooie recensie in Buchkultur, door Karoline Pilcz ‘Die Geschichte ist still wie das ewige Eis. Und zu gleicher Zeit langsam und schnell. [...] Durch ihre suggestive klare Sprache übertragen sich die Empfindungen auf den Leser, kein Wort ist zu viel, keines zu wenig.’

In een interview op de website van Nagel & Kimche legt Zwamborn uit wat de illustraties in het boek voor haar betekenen: ‘Die Bilder sind nicht nur als Begleitung gedacht. Sie haben eine eigene Kraft, bringen den Leser in eine besondere Stimmung. Sie lassen ein anderes Tempo entstehen: Der Text wird abgeschnitten, er zerbröckelt ein bisschen, im Kopf kommt dann beides wieder zusammen, Text und Bild, aber nicht zur selben Zeit. Erinnerungen an den Text werden so zum Teil der Lektüreerfahrung, aber auch eigene Erinnerungen kommen auf. Es muss ein Raum bleiben zwischen den Sätzen - so reagiert der Leser unweigerlich damit, dass er zusammen mit mir die Geschichte fertigstellt.’


Delen

 
Karel_van_het_Reve_voor_beginners_copy

Karel voor beginners

Karel van het Reve was een groot essayist. Waar hij ook over schreef – de potloden van Freud, de vrijheid van meningsuiting, de joodse spijswetten of de werking van de sluitspier –, zijn teksten zijn altijd helder, geestrijk en wijs. Tenminste, dat vinden zijn bewonderaars. Zestien jaar na zijn dood zijn er steeds meer mensen die wel van hem gehoord hebben, maar nog geen kans hebben gehad om zich een eigen mening te vormen over zijn werk. Voor hen is deze bloemlezing samengesteld.

Vanavond, op radio 1, is David van het Reve, de samensteller van de bloemlezing, te gast in Met het oog op morgen. Karel van het reve voor beginners ligt vanaf morgen in de boekhandel.
Delen

 
Poziekalender_2016

Hij is er: de Van Oorschot Poëziekalender 2016!

Vier jaar op een rij en inmiddels niet meer weg te denken: de Van Oorschot Poëziekalender. Samengesteld door Menno Hartman en Janita Monna. Een unieke en voluptueuze bundeling van hedendaagse stemmen, klassieke grootheden, stralende nieuwelingen, buitenlandse zwaargewichten en jonge prijswinnaars.
'De kalender bevat schitterende verzen,' schreef De Volkskrant enthousiast.
Poëzie om af te scheuren, door te bladeren of cadeau te geven: uitmuntende gedichten voor dagelijks gebruik. Met daarbij bovendien: kortingsacties voor verzamelde werken, vermeldingen van belangrijke evenementen als de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd en de vsb Poëzieprijs én qr-links naar het wonderschone archief van Poetry International.

In de Van Oorschot Poëziekalender staan voldoende gedichten om alle driehonderdzesenzestig dagen van 2016 van diepgang, humor, verwondering en scherpte te voorzien.
Delen

 
ansichtkaarten_copy

Bastaards, potten pindakaas en Sneeuwwitje

Wie stuurt u een kaart? Deze week zijn twintig ansichtkaarten met op elke kaart een omslag uit het archief van Van Oorschot verschenen. Omslagen van onder meer: Ik heb altijd gelijk van Hermans, Wat kunnen wij van rijke mensen leren? van Hillenius en Over het verlangen naar een sigaret van Kopland. We hebben de titels voor u geselecteerd op hun verstuurbaarheid.

Vrijwel alle Van Oorschot-omslagen die in de afgelopen 70 jaar zijn gemaakt (dat zijn er meer dan 2.000), werden vormgegeven door slechts vier ontwerpers: Nicolaas Wijnberg, Helmut Salden, Gerrit Noordzij en diens zoon Christoph Noordzij. Alleen in de jaren veertig en vijftig werden er ook andere vormgevers aan het werk gezet. Veel van de geselecteerde omslagen komen ook uit die periode.

De twintig ansichtkaarten, samengevoegd in een mapje, zijn  hier te bestellen. Of vraag ernaar in uw boekhandel!Delen

 
De_eerste_letter

Lieke Marsman genomineerd voor Hugues C. Pernathprijs

10 Oktober maakt het Hugues C. Pernathfonds bekend wie de winnaar is van de 16e Hugues C. Pernathprijs. In aanmerking kwamen dichtbundels die gepubliceerd zijn door dichters onder de leeftijd van 44 jaar, de leeftijd waarop de op 15 augustus 1931 geboren dichter en redacteur Hugues C. Pernath overleed.

Dit jaar zijn uit 36 poëziebundels 5 titels geselecteerd, alle geschreven door een vrouw. De tweejaarlijkse prijs ging tot op heden drie keer eerder naar een vrouw. Eén van de genomineerden is Lieke Marsman (1990) met haar prachtige dit jaar bij Uitgeverij Van Oorschot verschenen bundel De eerste letter.

De jury bestaat uit Joris Gerrits (voorzitter) Gerd Segers, Yves T'Sjoen, Kila van der Starre en Hilde Vanlooveren. Aan de prijs is € 5.000 prijzengeld verbonden. De bekendmaking geschiedt om 15.00 uur met lezingen van de genomineerden in het Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, te Antwerpen.Delen

 
Compassie_hres_copy

Imponerende opmars Stephan Enter

De NPO meent dat Stephan Enter met een ‘imponerende opmars’ bezig is, zo althans werd het interview dat Frenk van der Linden met Enter hield aangekondigd. Het is een pittig interview geworden, en het is hier te beluisteren.

Het boek Compassie kreeg dan ook zeer lovende besprekingen. Zie hier een overzicht. De laatste grote voorstander van het boek bereikte ons via Facebook. Charlotte Mutsaers meldt: “Gisteren heb ik in een ruk Compassie uitgelezen, de nieuwe roman van Stephan Enter. Nieuw in meer dan een opzicht! Wat een schitterend en diep boek is dat! Heel lang niet zo’n uitstekende Nederlandse roman gelezen.”Delen

   
Tolstoj_VW_1_hr_klein_copy

Meesterlijke Tolstoj

Het Nederlands Dagblad schrijft: ‘Wie Tolstojs magnum opus Oorlog en vrede kent, weet al dat Tolstoj uitzonderlijk goed over oorlog kon schrijven. Vaak beschouwt men de verhalen over Sebastopol als voorstudies voor het grote werk. Dat mag zo zijn, maar dan moet er meteen bij gezegd worden dat ze net zo goed zijn als de oorlogsscènes in Oorlog en vrede – en gezien de omvang aanmerkelijk beter behapbaar.

Eerder schreef Sjen Scheijen in De Volkskrant (****): ‘De nieuwe vertaling, afwisselend gemaakt door de zeer ervaren Yolanda Bloemen, Marja Wiebes en Froukje Slofstra, is kraakhelder en soepel. Tolstojs taal is niet de moeilijkste, maar verdraagt geen slordigheid, anders verliest ze haar directe zeggingskracht. Het vertalen vergt daarom strengheid en discipline, en daaraan is geweldig voldaan.’

De Vroege verhalen vormen een schitterende opmaat naar het volle genie van Tolstojs vertelkunst. Dit najaar verschijnt deel II van de verhalen.

Koop nu deel een bij uw boekhandel.Delen

 
Compassie_hres

"Een klein meesterwerk"

De nieuwe roman van Stephan Enter, Compassie, kreeg enkele prachtige kritieken. De nieuwste is van Kees ’t Hart in De Groene Amsterdammer: ‘Een hartverscheurend verhaal. [...] Dit is een pijnlijke, mooie roman, geschreven in een pijnlijk mooie en precieze stijl waarin alle middelen worden aangegrepen om de onderliggende duistere emotionaliteit zonder al te zware pathetiek aan het licht te brengen.’

‘Enter heeft er, ook dankzij zijn nooit falende, indringende stijl, een klein meesterwerk van gemaakt met een bespiegelend slot dat van grote schoonheid is.’ – Frits Abrahams in NRC Handelsblad

‘Een indrukwekkend portret van een ingewikkelde verliefdheid’ – Dries Muus in HP/De Tijd

Compassie is een mooie mix van een wrang-ironische kijk op het internetdaten en een vlijmscherp getekend profiel van een man die zichzelf ziet als een bekwame don juan, maar uiteindelijk zijn meerdere moet erkennen in een vrouw die hij aanvankelijk ver beneden zich achtte. Het knappe van deze korte roman schuilt vooral in het perspectief. Frank is degene die ons het verhaal vertelt, in de eerste persoon enkelvoud en de onvoltooid tegenwoordige tijd. Zo maakt hij ons van zeer nabij tot getuige van zijn valse vooronderstellingen en demonstreert daarmee onbewust dat hij van zijn strapatsen zelf het grootste slachtoffer is.’ – Jaap Goedegebuure in Trouw

Stephan Enter was recent te gast bij NPO Cultura televisie, in gesprek met Kenneth van Zijl.  Zie het interview hier (vanaf 33:40).Delen

 
2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
van oorschot rss