Van Oorschot Nieuws

Lof voor Hoogmoed
Publiciteitsmedewerker (24 uur)
Presentatie 'onbekende' Paustovski in De Balie
Schrijvers en het kunstenaarschap
Biografie Geert van Oorschot als paperback verkrijgbaar
Dassen wint de Arenberg Prijs voor Europese Geschiedenis
Bij mij op de maan: 'een poëtische goudmijn'
Zout in de Wond verschenen
Bijzonder mooie ontvangst van Rivieren

Hemker_Hoogmoed_hres

Lof voor Hoogmoed

NRC schreef:

‘Razend knap. [...]  Onmodieuze, ogenschijnlijk kalme literatuur die de geduldige lezer nog dagen zal achtervolgen.’

In De Groene roemt Kees ’t Hart de stijl van Hemker: ‘Het begon langzamerhand tot me door te dringen dat deze stilistische hang naar het oude en vergetene geen toeval is. De schrijver zet zich ermee af tegen de gebruikelijke journalistiek getinte rechttoe, rechtaan stijl, die op het ogenblik in onze literatuur bon ton is. De gewoon-doen-stijl. Stijl is bij hem niet iets waar je niet over na hoeft te denken, hij zoekt ernaar, hij kiest ergens voor, hij weet dat iedere stijl een constructie is. Hij weet dat er niet zoiets als een “natuurlijke stijl” of “normale stijl”bestaat. Iedere stijl berust nu eenmaal op afwijking van het normale. ’

Hoogmoed, de debuutroman van Richard Hemker.
De verteller Chris Seutorius heeft zich teruggetrokken in een oude pastorie in de Belgische Ardennen. Het verhaal speelt zich dáár af, maar nog meer in de herinneringen van Suetorius en nog het meest in de taal zelf. Want wie denkt dat schraalhans regeert in de Nederlandse letteren, kan bij Hemker opgelucht ademhalen. Hemker vermaakt de lezer met zijn soms proustiaans lange zinnen en zijn proza dat geestig, intelligent en vermakelijk is.
Hemker schreef eerder de verhalenbundel Scherzo, die in 2009 verscheen. Aan Hoogmoed heeft hij zes jaar gewerkt.

‘Hemkers taalgebruik is een genot voor de lezer!’ – 8weeklyBewarenDelen

 
Vignet

Publiciteitsmedewerker (24 uur)

Uitgeverij Van Oorschot is een zelfstandige literaire uitgeverij gevestigd in het centrum van Amsterdam. De uitgeverij is gespecialiseerd in literaire fictie (Nederlands en vertaald), poëzie en non-fictie, in zeer verzorgde uitgaven.
Wegens uitbreiding zijn we per direct op zoek naar een enthousiaste medewerker publiciteit, voor 24 uur per week, verdeeld over drie of vier dagen. Hij of zij is een liefhebber van het betere boek en wil er alles aan doen om onze auteurs, boeken en de uitgeverij onder de aandacht van het publiek te brengen. Bij Van Oorschot werk je in een klein team en ben je bij alle facetten van het uitgeven betrokken, vanaf het eerste idee voor een boek tot de promotie van de tiende druk.

De werkzaamheden zijn onder andere:

 • De promotie van boeken en auteurs via kranten, tijdschriften, radio, tv, en online
 • Het opzetten van publiciteitscampagnes voor specifieke titels en/of auteurs
 • Het onderhouden en uitbouwen van een uitstekend netwerk van mediacontacten, zoals journalisten, redacties, perscontacten, festivalorganisatoren, enz.
 • Het beheer van de socialmediakanalen van de uitgeverij
 • Het schrijven van persberichten
 • De organisatie van boekpresentaties en auteursbezoeken

Wij vragen:

 • Ervaring op het gebied van publiciteit
 • Enthousiasme, oorspronkelijkheid en commercieel inzicht
 • Kennis van en liefde voor de schrijvers die Van Oorschot uitgeeft

Wij bieden:

 • Een goed salaris conform de cao voor het boekenvak
 • Werk bij een onafhankelijke, zich vernieuwende en groeiende kwaliteitsuitgeverij
 • Een prettige werkomgeving waar je mening zeer op prijs wordt gesteld
 • Een grote mate van zelfstandigheid

Sollicitaties kunnen tot 15 juli worden gestuurd naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , t.a.v. Mark Pieters

Delen

 
paubali

Presentatie 'onbekende' Paustovski in De Balie

Eindelijk is hij er, bijna. De ‘onbekende Paustovski': Goudzand. Verhalen, dagboeken en brieven, zeshonderd pagina's nooit eerder in Nederlandse vertaling verschenen persoonlijke geschriften die Wim Hartog opdolf uit het Russische Verzameld werk en andere bronnen.
Goudzand wordt maandag 27 juni gepresenteerd om 16.00 uur in de Salon van De Balie te Amsterdam. Toegang is mogelijk op uitnodiging of met een toegangskaart. Het aantal plaatsen is beperkt, kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Op deze feestelijke namiddag kunt u verwachten onderhouden te worden met - onder voorbehoud - film, interviews en voordracht. Uiteraard is ook het boek dan verkrijgbaar. Goudzand is voor de kenner een feest, voor wie nu met Paustovski kennismaakt een uitermate overtuigende inkijk in het werk van deze schrijver van wereldformaat.
 

Delen

 
Pierre_Michon_Koningslichamen_copy

Schrijvers en het kunstenaarschap

‘Pierre Michon heeft de (terechte) reputatie veel van zijn lezer te eisen, en men houdt hem voor saai (wat hij niet is),' aldus Michel Houellebecq. Zoals vele Fransen en een groeiend aantal Nederlanders en Vlamingen met hem bewondert Houellebecq het werk van Michon. Nog dit jaar kreeg Michon de Marguerite Yourcenar-prijs voor zijn gehele oeuvre toegekend. Dankzij Rokus Hofstede is dat oeuvre vrijwel integraal in Nederlandse vertaling beschikbaar. Van het weinige nog onvertaalde is Corps du Roi, bekroond met de prestigieuze Prix Décembre, verreweg het belangrijkst. Ook in dit boek zijn historische feiten de aanleiding voor Michon om er op fabelachtige wijze op los te fantaseren. Koningslichamen bevat vijf verhalende essays waarin schrijvers en het kunstenaarschap centraal staan: over Faulkner, over Flaubert, over een gedicht van Victor Hugo en de paar keer in zijn leven dat Michon besloot te bidden, over Beckett en over een Arabisch jachttraktaat.

Koningslichamen ligt vanaf 9 juni in de boekhandel.

Delen

 
PB_Fortuin_Geert_van_Oorschot_uitgever_lres

Biografie Geert van Oorschot als paperback verkrijgbaar

Voor wie de biografie nog niet gelezen heeft, of voor wie hem cadeau wil doen is Geert van Oorschot, uitgever nu gedundrukt verkrijgbaar als paperbackuitgave.

Geert van Oorschot, uitgever is niet slechts een biografie, maar ook een boek over de naoorlogse literatuur, de politiek, het literaire leven. En tevens een boek over Nederland in de tweede helft van de
twintigste eeuw. De media schreven:

'Zijn biografie leest als een Russische roman die hij zelf had kunnen uitgeven.' - Wim Brands in Boeken

'Dit is de geschiedenis van de naoorlogse Nederlandse literatuur. Wat een fijn boek, man.' - Matthijs van Nieuwkerk in DWDD

'Geert van Oorschot was een man om van te houden.' - Rick Honings in NRC Handelsblad (****)

'Een heerlijk boek.' - Onno Blom in de Tros Nieuwsshow

'Rijk aan mooie verhalen' - Aleid Truijens in De Volkskrant (****)

'Een weldadige mix van milde ironie, psychologisch inzicht en Hollandse nuchterheid.' - Jaap Goedegebuure in Trouw

Delen

 
Sprong_in_het_duister

Dassen wint de Arenberg Prijs voor Europese Geschiedenis

Patrick Dassen heeft met Sprong in het duister, waarin de plaats die de Eerste Wereldoorlog in de Duitse geschiedenis inneemt centraal staat, de Arenberg Prijs voor Europese Geschiedenis gewonnen! De jury was 'diep onder de indruk van zijn originele visie op langere termijn, de grondige bronnenstudie en de belangwekkende resultaten die zijn verwoord in een meeslepende stijl'. Sprong in het duister ontving eerder al lovende besprekingen in onder andere Historisch Nieuwblad en NRC Handelsblad en werd in de Volkskrant beoordeeld met het maximale aantal sterren. De vorige winnaar van deze tweejaarlijkse prijs waaraan €4000 verbonden is, was Christopher Clark. Op 16 november zal de uitreiking plaats vinden in het Paleis der Academien in Brussel.
Delen

 
Bij_mij_op_de_maan_lres

Bij mij op de maan: 'een poëtische goudmijn'

Kindergedichten, bijna iedere Rus heeft ze met de paplepel ingegoten gekregen en kan ze uit het hoofd opzeggen. Uit de eindeloze hoeveelheid verzen is dit voorjaar de bloemlezing Bij mij op de maan tot stand gekomen. Deze even melodieuze als vindingrijke vertaling van Robbert-Jan Henkes is nu al bekroond met vijf sterren in Parool en NRC Handelsblad!

NRC Handelsblad (Guus Middag)*****
'Dit is een poëtische goudmijn. Tijdloos en briljant. De Nederlandse kinderpoëzie is in een klap met honderden nieuwe gedichten uitgebreid.'

Het Parool (Guus Luijters)*****
'Henkes heeft 25 jaar in dit mooie en rijke boek gestoken. 500 Pagina's: op elke bladzijde iets te genieten.'

Lees Bij mij op de maan in linnen gebonden, met stofomslag en buikband, of als paperback.
Delen

 
Zout_in_de_wond_56698895b73d8

Zout in de Wond verschenen

Jurriaan Benschops Zout in de wond. Kunstenaars in Europa is verschenen.

Kijken naar kunst is een genoegen dat groter wordt naarmate je er meer van weet. Maar waar kijk je naar, wat vált er te weten, en hoe kies je? Jurriaan Benschop heeft zich gevoegd in de al met al korte lijst van aanstekelijke kunstbeschouwers. In Zout in de wond neemt hij de lezer mee op atelier- en tentoonstellingsbezoek en ontmoet hij vijftien aansprekende kunstenaars die in Europa werken.

Hoe werken deze kunstenaars? Wat heeft hun afkomst te zeggen over het werk dat ze maken? Wat zegt hun werk over deze tijd? En wat is het belang van de plek waar ze werken? Wie beter naar kunst wil leren kijken en achtergronden bij kunst wenselijk vindt, is bij Benschop aan het juiste adres. Zonder jargon of dikdoenerij schrijft hij over kunstenaars, hun visie en hun werk.

Zout in de wond is een aantrekkelijk palet van belangrijke hedendaagse kunstenaars in Europa: Miroslaw Balka, Anton Henning, Flo Kasearu, Bernard Frize, Šejla Kameriæ, Michaël Borremans, Monika Sosnowska, NorbertBisky, Marc Mulders, Anish Kapoor, Luc Tuymans, Klaas Kloosterboer, Paula Rego, Bridget Riley en Sean Scully.
Delen

 
Martin_Michael_Driessen_Rivieren_hres

Bijzonder mooie ontvangst van Rivieren

De novellenbundeling Rivieren van Martin Michael Driessen heeft al drie bijzonder mooie recensies gekregen. ‘Driessen schrijft beter dan goed,’ aldus Arjen Fortuin in NRC Handelsblad (••••). Het proza van Driessen noemt Fortuin ‘bij vlagen beeldschoon’.
Sonja de Jong vindt in de regionale kranten (*****) dat Driessen veel zegt met weinig woorden. ‘Als er rechtvaardigheid bestaat, zou Rivieren Driessen de roem moeten brengen die hij verdient.’
En Daniëlle Serdijn in De Volkskrant (****): ‘Deze bundel is oorspronkelijk en van grote klasse. De beste Driessen tot nu toe.’ En: ‘Driessens beeldende vertelkracht bewerkstelligt waar spektakel.’Delen

 
2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
van oorschot rss