Van Oorschot Nieuws

Voorjaarsaanbieding 2015
Melissen op zijn best
12 tips voor de Kerstvakantie
'Een sneeuw' door Het toneel speelt
Babbitt verschenen, DWDD al enthousiast
Poëziekalender een cadeau-idee
Hannah van Munsters Bijlmer-roman
Sprong in het duister
Binnenkort in dit theater 'een opzienbarend boek'
Droomportaal

 
Oud_Loosdrecht

Melissen op zijn best

Ingrid Hoogervorst besprak de nieuwe roman van Sipko Melissen lovend in de Tros Nieuwsshow: ‘Het is een roman waarboven de geest van Reve en Elsschot zweeft.’ Ze prijst de ‘realistische setting, het vleugje ironie en de zweem melancholie’. Klik hier om haar hele bespreking te beluisteren, vanaf de vijfde minuut.
Sonja de Jong in de regionale kranten: ‘Melissen ziet kans er een glasheldere roman van te maken waarin hij het lijden van zijn hoofdpersoon relateert aan het gedachtegoed van Griekse filosofen en dramatische personages uit de wereldliteratuur. Melissen op zijn best.’ (****)
Rob Schouten in Trouw: ‘Die typische Melissen-mélange: simpel en ingetogen, niet vernieuwend, niet spectaculair maar vol wijsheid en zelfinzicht.’
En Mark Cloostermans in De Standaard (hele recensie hier te lezen): ‘Sipko Melissen verrast zijn lezer hoofdstuk na hoofdstuk. Oud-Loosdrecht is een dorp waarin ik graag gewoond heb.’

Melissens vorige roman, Een kamer in Rome, verscheen in 2012, kreeg lovende kritieken, werd meerdere malen herdrukt en genomineerd voor zowel de AKO als de Libris Literatuurprijs.

Delen

 
12_voor_de_kerst

12 tips voor de Kerstvakantie

Twaalf tips van de uitgeverij voor de kerstvakantie of voor onder de kerstboom, door drie lezers. U vindt ze overzichtelijk bijeen op de Oorshop kerstpagina.

Merijn de Boer raadt aan:
Willem Jan Otten Een sneeuw & Een man van horen zeggen - Bij goede literatuur is goed nagedacht over het vertelperspectief. Een man van horen zeggen is daar een van de beste voorbeelden van. Het is een experimentele roman die bij de lezer bewondering afdwingt voor de schrijver. Het knappe aan deze roman is dat hij tegelijk beschrijvend en suggestief is. Knip dan, toe dan! Karel van het Reve in beeld – Karel van het Reve was een geweldige schrijver en leidde, zoals de meeste goede schrijvers, geen Hemingwayachtig avontuurlijk leven. Dit fotoboek bevat dan ook geen enorm spectaculaire foto's. Maar voor de fans is het aardig om Karel van het Reve met een schort om te zien.
Sipko Melissen Oud- Loosdrecht - Het mooie aan de boeken van Sipko Melissen is dat hij een romanverhaal weet te verweven met aanstekelijke stukken over literatuur. Je krijgt meteen zin om allemaal andere boeken te lezen. In Oud-Loosdrecht, een roman over een levenslange vriendschap, wordt toegewerkt naar een ontroerend einde. Ester Naomi Perquin en Menno Hartman  Poëziekalender - Net als poëziebloemlezingen zijn poëziekalenders ideaal om nieuwe dichters te ontdekken. Maar het voordeel van de kalender boven de bloemlezing is dat je vervolgens geen dikke pil in de kast hoeft neer te zetten.

Menno Hartman raadt aan:
Ester Naomi Perquin Binnenkort in dit theater - Waar ‘stukjes’ korte verhalen worden. Perquin heeft een paar geweldige ogen voor zaken waar je soms zelf aan voorbij loopt, en een heel bekwame pen om het zeer roerend en buitengewoon geestig op te schrijven. Dit boek kan ik iedereen aanraden.  Herman Gorter Geheime geliefden – Dat een dichter als Gorter er twee geheime geliefden op na hield is al bijzonder genoeg, maar dat hij ze schitterende brieven schreef is nu met deze uitgave wereldkundig geworden. Vaak lyrisch, maar door het door elkaar heen plaatsen ook wrang. Hoe oprecht ben je als je op dinsdag aan Ada schrijft dat ze de enige is, en dat op woensdag aan Jenne schrijft. Schitterende stukken over zijn poëzie. Hannah van Munster Onder de dreven- In een heel scherpe roman wordt een vrouwelijk hoofdpersonage volledig klem gezet in haar problemen. Toch is het empathie wat de auteur drijft. Een mooi portret van de Bijlmer, een schitterend procedé van fictie maken naar aanleiding van een waargebeurde situatie.

Wouter van Oorschot raadt aan:
Sinclair Lewis Babbitt - We leren het nooit. In 2008 en 2014 niet, en makelaar Babbit in 1922 ook al niet. Anders gezegd: tijdloze literatuur blijft actueel, mits goed geschreven. Babbitt: read it! Willem Jan Otten Droomportaal - Stuk voor stuk uitnodigingen van de P.C. Hooftprijs winnaar 2014 aan de goede lezer om bijzondere gedachten zélf tot een einde te denken. Isaak Babel De Rode ruiterij - Zijn enige bij leven verschenen bundel, die hem wereldberoemd maakte. Isaak Babel: door Stalin vermoord maar onsterfelijk in zijn verhalen. Karel van het Reve Geschiedenis van de Russische literatuur – Zijn meesterwerk voor het eerst geïllustreerd met veel nieuw beeldmateriaal.
Patrick Dassen Sprong in het duister. Duitsland en de Eerste Wereldoorlog – Het boek dat andere Nederlandse boeken over dit onderwerp overleeft.

Delen

 
2014-12-08_141609

'Een sneeuw' door Het toneel speelt

Twee ontroerende, klassieke debuten in één herdruk, twee beloftes van een ongebruikelijk veelzijdig oeuvre dat altijd is blijven geloven in verandering en groei. In Een man van horen zeggen (1984)  pakt Otten op zijn lichte, vindingrijke wijze grote kwesties aan: de afwezige vadergestalte, het gemankeerde gezin, de zoon die hoe dan ook de rite de passage naar het ouderschap moet doormaken. De roman vormt een tweeluik met het veel gespeelde toneelstuk Een sneeuw (1983). Ook in dit familiedrama moet een zoon vader zien te worden, terwijl de oudere generatie met een onverdraaglijk verleden worstelt. 

Zelden zal een Nederlands toneelstuk meer gespeeld zijn dan Ottens Een sneeuw. En dit jaar is er een grote reprise! ‘Het Toneel speelt’ heeft het stuk ruim 90 keer verkocht in den lande. Zie hier de speellijst voor een uitvoering in uw buurt. Willem Jan Otten verzorgt inleidingen voorafgaand aan de opvoeringen op de volgende data: Kampen 15 januari, Meppel 31-1, Zutphen 5-2, Hoorn 11-2, Schiedam 15-2, Leeuwarden 17-2, Assen 19-2, IJmuiden 20-2, Bussum 21-2, Oss 25-2, Amersfoort 4-3, Purmerend 5-3, Amstelveen 6-3, Zaandam 25-3, Zoetermeer 26-3, Alkmaar 28-3,

Een sneeuw
is een Nederlandse toneelklassieker.

Met: Anne Wil Blankers - Mevrouw Quint; Joop Keesmaat - Panda;  Marisa van Eyle - Mia, de dochter van Quint; Bart Klever - Frederik, de zoon van Quint; Benja Bruijning - Thomas, een zoon van Mia; David Heijmans - Kaspar, zoon van Frederik; Carine Crutzen - Bibi, ex-vrouw van Frederik; Fockeline Ouwerkerk - Josée, vriendin van Frederik; Anne Lamsvelt - Jeanette, vrouw van Thomas. 

Mette Bouhuijs - regie  Ronald Klamer - dramaturgie Thomas Rupert & Roos Veenkamp -  decor  Bernadette Corstens - kostuums  Stefan Dijkman - licht  Truusje Melissen - geluid
Delen

 
Babbitt

Babbitt verschenen, DWDD al enthousiast

In de vertaling van Paul Bruijn verscheen Babbitt, van Sinclair Lewis. In de aanloop naar de grote beurskrach van 1929 is de makelaar George Babbitt aanvankelijk onbezorgd te dure huizen aan het verkopen aan mensen die deze eigenlijk niet kunnen betalen. Babbitt staat model voor de opkomende nieuwbouwwijkmens: zijn leven wordt beheerst door status, geld en de wens om een grotere auto en een mooiere vrouw dan zijn buurman te hebben. Totdat de twijfel toeslaat. Of zoals dat inmiddels heet: de midlifecrisis en de verveling…

Voor Babbitt ontving Lewis als eerste Amerikaan de Nobelprijs voor de Literatuur (1930). De sociale satire behandelt twee belangrijke thema’s: de voor- en nadelen van onze kapitalistische levenshouding en het conformisme: in welke mate ben je bereid om je aan te passen aan wat je omgeving van je verwacht? Zoals Richard Yates’ in Revolutionary Road de zwakheden en de twijfels van de opkomende klasse blootlegt, deed Sinclair Lewis dat eerder al in Babbitt.


NRC schreef: ‘Lewis heeft er voelbaar plezier in de wereld van Zenith met zijn achterbakse moraal, zijn platte sentimentaliteit en Amerikaanse neiging tot eenvormigheid geheel door de ogen van Babbitt te beschrijven, die dat alles van harte onderschrijft, zonder commentaar van buitenaf. [...]Zijn revolte blijkt kortstondig en juist daardoor blijft Babbitt een geloofwaardig personage - veel van zijn nieuw erkende verlangens en inzichten blijken niet meer dan een sentimentele opwelling. Het is onmogelijk om buiten de bestaande maatschappelijke orde te leven zonder tot een paria gemaakt te worden. Babbitt valt te veel samen met zijn milieu om er aan te kunnen ontsnappen. Hij heeft heldhaftige dromen, maar hij is geen held.

Juist in dat inzicht zit de angel van Lewis’ satire - en de steek doet, ruim negentig jaar na verschijning van de roman, nog altijd pijn.’

Delen

 
poeziekalender

Poëziekalender een cadeau-idee

Een cadeau voor €12,50 waar de ontvanger een jaar plezier van heeft? Even denken.... Ja!
De Van Oorschot Poëziekalender staat weer vol met onverwachte hoogtepunten uit de Nederlandse en de wereldpoëzie. 65 gedichten werden geleverd door Poetry International en bij deze gedichten vindt u een qr-code waarmee u snel naar een geluidsfragment gaat, waarin u de dichter het gedicht kunt horen voorlezen.

Maar verder is het vooral de verrassende keuze, de geweldige poëzie en de lage prijs die de motivatie voor aankoop zouden kunnen zijn.
Te koop in de betere boekhandel.

Delen

 
Onder_de_dreven_5405878a57e8b

Hannah van Munsters Bijlmer-roman

Heden verscheen Onder de dreven van Hannah van Munster.
In 2008 werd een jonge vrouw, bijna een meisje nog, veroordeeld voor het ontvoeren van een baby. Zij kwam hiertoe doordat ze haar vriendje had doen geloven dat ze zwanger was van hun tweeling. De jongen zat in de gevangenis en zij was bang dat hun relatie zijn detentie niet overleven zou. En toen hij uit de gevangenis kwam, moest ze hem toch minstens één van ‘zijn’ kinderen laten zien. In het gerechtelijke vonnis staat dat de verdachte ‘de leugens van haar moederschap zorgvuldig onderbouwd had’. En dat ze ‘steeds verder verstrikt was geraakt in haar eigen leugen’. Hannah van Munster besloot dit drama op schrift te stellen, met dezelfde uitkomsten, maar met een compleet verzonnen voorgeschiedenis. Met op de achtergrond de nadagen van de Bijlmerramp, en motieven als plastische chirurgie, illegalen en zorgverlening zonder diploma maakt Van Munster een schitterend eigentijds portret van een vrouw die de ene leugen op de andere stapelt en als antiheldin de sympathie van de lezer wint. Na De trompetboom, de novelle waarmee ze in 2009 debuteerde is Van Munster met haar tweede boek de straat opgegaan. Met Onder de dreven, een met veel gevoel geschreven ‘Bijlmerroman’, lost ze de belofte van haar debuut in.

Over De trompetboom: ‘De trompetboom staat los van ego en van mode en doet soeverein, op eigen termen, wat literatuur in alle tijden doet. Een wereld bouwen die je nog niet kent. Een stem tot klinken brengen die je nog niet hebt gehoord.’ – Hans GoedkoopDelen

 
Sprong_in_het_duister

Sprong in het duister

NRC Handelsblad noemde het, bij monde van Bernard Hulsman, een ‘imposant boek’: Een sprong in het duister. Duitsland en de Eerste Wereldoorlog van Patrick Dassen. De titel is ontleend aan een verzuchting die de Duitse kanselier Bethmann Hollweg in juli 1914 slaakte toen hij dacht aan de mogelijkheid van een oorlog. Duitsland nam een enorme gok – en verloor. De Eerste Wereldoorlog, die als een orkaan over Europa trok, zou het continent ontredderd achterlaten.
Centraal in dit boek staat de vraag hoe de Eerste Wereldoorlog Duitsland heeft veranderd. In de stroom boeken die in 2014 over de Eerste Wereldoorlog zijn verschenen, neemt Sprong in het duister een unieke plaats in, omdat het ook uitgebreid ingaat op de aanloop naar deze eerste massaslachting in de moderne geschiedenis, en op de nasleep ervan.

Patrick Dassen promoveerde op het werk van Max Weber: De onttovering van de wereld. Max Weber en het probleem van de moderniteit in Duitsland, 1890-1920, dat in 1999 bij Van Oorschot is verschenen. Dassen doceert aan de Universiteit Leiden.

Delen

 
Binnenkort_in_di_54058c8b91801

Binnenkort in dit theater 'een opzienbarend boek'

Collega-columnisten Arjen Fortuin van NRC-Handelsblad en Arjan Peters van de Volkskrant lieten zich al zeer lovend uit over de bundel Binnenkort in dit theater van Ester Naomi Perquin, Thomas Verbogt voegt zich nu in dit koor. In Het Parool schreef hij: ‘Het zal duidelijk zijn dat ik nu graag een auteur in het licht zet die het wél kan: Ester Naomi Perquin. Ik kende haar al als dichter en die gedichten vond ik niet mis, ik bedoel: na lezing bleven ze me dwingend achtervolgen, eigenlijk zijn ze niet meer weggegaan, nee, ze vestigden zich in mijn gedachten, zoals goede muziek dat kan doen.

Maar ik kende haar ook als columnist van De Groene. En die columns zijn gebundeld in Binnenkort in dit theater, een opzienbarend boek, want weinig mensen kunnen het kleine zo groots, avontuurlijk en fascinerend maken als Ester Naomi Perquin, buit-en-ge-woon, ja. Dat komt niet alleen omdat ze observaties de kans geeft in haar gretige fantasie op de loop te gaan, maar vooral omdat ze weet hoe ze moet doseren.’

Een cadeauboek voor elke ontvanger!


Delen

 
Droomportaal

Droomportaal

‘Er is sinds de eerste mens geen ochtend voorbij gegaan of iedereen afzonderlijk kreeg de geest.’
Zo begint dit boek boordevol meeslepende essays. Voor Willem Jan Otten is het leven een doortocht, een rite de passage, waarvan hij hardop denkend, vechtend met zijn demonen, worstelend met zijn lichaam, vertellend en dichtend verslag doet.
Grote, brandende vragen worden gesteld – wat geloof ik, wat is mijn diepste verlangen, waar komt het kwaad vandaan, wie volg ik na, ben ik mijn eigen werk. Grote liefdes worden verklaard – voor de moeder, voor de filmkunst, voor de taal. Grote geesten bewonderd en toch kritisch en volstrekt persoonlijk benaderd: Pascal, Vincent Bijlo, Ida Gerhardt, Lucian Freud en vele anderen. En voortdurend voltrekt zich het wonder van de leesbaarheid. ‘Onderhoudend is alleen hij die veeleisend durft te zijn, voor zijn lezer, voor zichzelf.’

Eerder dit jaar werd aan Willem Jan Otten de P.C. Hooftprijs 2014 voor beschouwend proza toegekend.Delen

 
2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2015
van oorschot rss