Gouden Boekenuil 2014

De roman De smaak van ijzer van Elisabeth van Nimwegen staat op de longlist van de Gouden Boekenuil 2014. In totaal zijn er twintig boeken genomineerd. Over enkele weken wordt de shortlist bekendgemaakt.
In De smaak van ijzer beschrijft Elisabeth van Nimwegen de teloorgang van een bijzondere vriendschap tussen twee jonge vrouwen op de toneelschool. Als aan het einde van het eerste jaar hoofdpersoon Marie door mag naar de acteursopleiding maar Fanny moet vertrekken, komt de symbiotische band die de twee hebben zwaar onder druk te staan.
‘Van Nimwegen schrijft meeslepende scènes, erotisch en spannend,’ schreef Marja Pruis op de website van De Groene Amsterdammer. En Frits Abrahams in NRC Handelsblad: ‘Elisabeth van Nimwegen laat indringend zien hoe jaloezie een vriendschap kan splijten. […] Haar boek geeft een onthullend inkijkje in een nogal sektarisch aandoend wereldje van beginnende acteurs en dominante docenten.’ En: ‘Van Nimwegen beschrijft de teloorgang [van de vriendschap] met psychologisch inzicht en stilistisch vakmanschap.’