419 Hanny Michaelis-nummer

Op 11 juni 2007 overleed de dichteres Hanny Michaelis die in 2000 haar laatste gedichten publiceerde in Tirade. Verschillende auteurs en vrienden schreven een in memoriam over haar: Frida Vogels, Nop Maas, Jozien Driessen-van het Reve, Gemma Nefkens, Arjan Peters, Pitt Treumann, Henk Romijn Meijer. Zo is een veelzijdig portret van een opmerkelijke dichteres ontstaan, aangevuld met foto’s uit de verschillende episodes van haar leven. Daarnaast publiceert Tirade een selectie uit bewaard gebleven brieven van haar ouders, die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en die tot het eind van haar dagen de belangrijkste mensen uit haar leven bleven.

‘Je kunt veronderstellen dat Hanny Michaelis na haar vijftigste geen gedichten meer schreef omdat haar voornaamste inspiratiebron, de liefde, toen was opgedroogd. Maar ook dat ze, toen de liefde geen toevlucht meer bood, oog in oog stond met de ervaring die in de oorlogsjaren haar verdere leven, en haar poëzie, gebrandmerkt had: niet te mogen bestaan.’ (Frida Vogels)

En verder een prachtige schets over Amsterdam en Sint Petersburg door Kees Verheul. ‘Vaak herhalen de beide steden elkaar en roepen zo een glimlach op. Soms spreken ze elkaar tegen en ontstaat er onzekerheid, het gevoel van een confrontatie.’
Een verhaal van Robert Anker waarin een groep kinderen een broeierige middag aan het water doorbrengt en waarin de echo van Jan Wolkers doorklinkt.
Nieuwe gedichten van Alfred Schaffer, Marjoleine de Vos, Bart Meulemann en Ineke Holzhaus.

ISBN 9789028210493
ingenaaid

Prijs:

 12,50

Uitverkocht