Brood op de plank, 2 delen

Meer dan zestig jaar lang was Adriaan Morriën actief in het literaire leven. Hij schreef zelf, maar schreef ook over het werk van anderen, en dat deed hij toegewijd, fijngevoelig en met een bijzonder oog voor kwaliteit. Hij publiceerde in de literaire tijdschriften waarvan hij ook redacteur was: Literair paspoort, Criterium, Tirade. Hij was jarenlang literair criticus bij Het Parool en vast medewerker van NRC Handelsblad. Hij zat kortom op de eerste rij om te ontdekken wat er in de Nederlandse en de buitenlandse literatuur wel en niet toe deed.

Deze tweedelige uitgave Brood op de plank laat zien op welk een onnavolgbare en eigenzinnige manier hij daarvan verslag heeft gedaan. Het bevat een door de schrijver zelf samengestelde keuze uit zijn kritisch proza. De uitgave ervan in 1999 mag worden gezien als een eerbetoon aan een gedreven schrijver én lezer.

‘Lezen is het innigste contact dat er tussen mensen bestaat, inniger zelfs dan dat tussen man en vrouw, en wanneer ieder daarvan doordrongen was, zou de jaloersheid op de lezende echtgenoot of de in lectuur verzonken vriendin nog groter zijn dan zij over het algemeen nu al is. Een enkele goed gekozen en met de volle inzet der persoonlijkheid geschreven regel uit een boek kan ons tot een ander mens maken, tot de slaaf of de slavin van een schrijver die wij misschien nooit hebben ontmoet, die wellicht al eeuwen dood is, maar die wij proeven met onze vingertoppen en tot in de schuilhoeken van onze ziel.’

ISBN 9789028209329
gebonden
1368 pagina's

Prijs:

 55,00

Uitverkocht