De blauwe jurk van Camille

Vertaald door Marianne Kaas

In maart 1913 werd de Franse beeldhouwster Camille Claudel op verzoek van haar familie opgenomen in een kliniek voor geesteszieken in Ville-Evrard. Na het uitbreken van de oorlog werd zij overgeplaatst naar een psychiatrische inrichting in Montdevergues, in de buurt van Avignon. Daar zou zij de laatste dertig jaar van haar leven doorbrengen. Ver van haar geboortehuis in Villeneuve waar zij samen met haar jongere broer Paul rebelleerde tegen haar ouders, ver van Parijs waar zij als leerling, model en minnares van Auguste Rodin een stormachtig bestaan had geleid. Tevergeefs wachtend op een wending in haar lot.

Over die minder bekende episode uit het leven van Camille Claudel, de periode van eenzame opsluiting, gaat deze roman van Michèle Desbordes. Over hartstocht die wegsiepelt in doelloos leven en eentonig wachten. Over de harteloosheid van een moeder die haar excentrieke dochter laat opsluiten en haar nooit meer zal willen terugzien. Over de verhouding tussen een talentvolle broer en zus die door de omstandigheden uiteengedreven worden: in dertig jaar tijd bezoekt de gevierde schrijver Paul Claudel zijn zuster slechts elf keer.

In het korte tweede gedeelte waaraan de roman zijn titel ontleent, beschrijft Desbordes een uitstapje naar zee dat zou hebben plaatsgevonden tijdens het voorlaatste bezoek van Paul, in 1936. In plaats van de vormeloze grijze gestichtskleding die bekend is van de foto’s draagt Camille een jurk van blauw linnen. Broer en zus wandelen in het nevelige licht van een warme nazomermiddag langs de vloedlijn. Die scène geeft het boek een mooi onverwachte, lyrische ontknoping.

In haar roman volgt Michèle Desbordes de lijn van een bestaan dat tot bijna niets is teruggebracht maar dat tegelijkertijd intens wordt beleefd en van ongeduldig verlangen doortrokken is. Haar grote thema is de tijd, en aan dat thema heeft zij in De blauwe jurk van Camille opnieuw prachtig vorm gegeven.

Van deze titel zijn veertig exemplaren met de hand gebonden voor de liefhebbers. De gebonden editie kost 60 euro en kan alleen bij de uitgeverij worden besteld.

ISBN 9789028250826
ingenaaid
102 pagina's

Prijs:

 16,45

Uitverkocht