De Parelduiker 2021/5

Feministisch toneelstuk van Andreas Burnier teruggevonden
In het archief van Dolle Mina is het manuscript van een toneelstuk Het leven bij de wilde stammen van Andreas Burnier teruggevonden. Ze schreef het voor het eerste congres van de feministische actiegroep in 1970, maar het werd nooit opgevoerd.

De collaborateur als romanpersonage
Collaborateurs, NSB’ers en landverraders figureren volop in de Nederlandse romanliteratuur over de bezetting. Over het algemeen als verwerpelijke personages. Toch waren er vlak na de oorlog ook schrijvers die zich in hun romans verplaatsten in de foute landgenoot. Ze bevestigen het beeld dat precaire oorlogsthema’s in de Nederlandse bellettrie vaak al eerder aan de orde kwamen dan in het publieke debat gebeurde.

‘Glorende heuvels van je brede borsten’. De jonge Marsman op reis naar Hiddensee
In de zomer van 1921 reisde de 21-jarige Henny Marsman naar de Duitse hoofdstad Berlijn en het eiland Hiddensee. Honderd jaar later reisde Ronald Bos hem na en zocht naar sporen om een indruk te krijgen van deze ‘bronzen zomer’.

En verder: De onterechte beschuldiging aan het adres van dichter Hein de Bruin, Majesteitsschennis door Jac. van Hattum, Jane Leusink herdenkt Remco Ekkers (1941-2021) en Jan Paul Hinrichs bespreekt uitgaven van Periklis Sfyridis, Diederik Gerlach, F.B. Hotz en Jean Frins.

ISBN 9789028226050
paperback
80 pagina's

Prijs:

 14,50

Uitverkocht