Elisabeth Eybers

My radarhart laat niks ontglip

Elisabeth Eybers (1915–2007) was de eerste vrouw die in Zuid-Afrika de prestigieuze Hertzog Prijs won, in 1943, voor haar bundels Die stil avontuur en Belydenis in die skemering. In 1961 en in 1971 won ze de prijs eveneens.

Eybers woonde sinds 1961 in Nederland. Van Oorschot gaf twee bundels van haar uit. In Nederland werd haar werk evenzeer bewonderd. Vaak tot haar eigen verbazing deed het Nederlandse publiek speciale moeite om zich deze poëzie in een andere taal – Eybers bleef in het Afrikaans schrijven – toch eigen te maken. In 1978 ontving ze de Constantijn Huygensprijs, en in 1991 de P.C. Hooftprijs, beide voor haar gehele oeuvre.

Alfred Schaffer is dichter en doceert aan de universiteit van Stellenbosch in Zuid- Afrika. Hij is een groot bewonderaar van het werk van Elisabeth Eybers.

‘Hoe kan een dichteres uit Zuid-Afrika zich, hoewel ze in haar oorspronkelijke taal blijft schrijven, zo’n positie in ons land verwerven dat ze dertig jaar na haar immigratie de P.C. Hooftprijs voor poëzie krijgt? Voor poëzie-liefhebbers is er maar één antwoord: weinig dichters zijn zo buitengewoon goed als Elisabeth Eybers.’ – Elsbeth Etty in NRC Handelsblad

ISBN 9789028250895
gebonden
96 pagina's

Prijs:

 12,50

Uitverkocht