Gerard Koolschijn (1945), die de selectie maakte en de inleiding schreef, vertaalde veel Griekse literatuur, met name tragedies en Plato, en schreef onder meer de roman Geen sterveling weet (2012).

Natuurlijk bestaat God
Kijk vanuit de ruimte naar onze planeet, waar eens dinosaurussen rondstapten en nu mensen krioelen die zo vernuftig zijn dat ze de hele aarde kunnen vernietigen.
Met deze blik heeft Herman Hissink bijna honderd jaar geleefd, ondanks wereldoorlogen en catastrofale natuurvernietiging vasthoudend aan het geloof dat Mozart geen toeval was. Dat er een Plan is, een Intellect dat met weerbarstige materie vecht. Dat schepping en evolutie elkaar niet uitsluiten. En dat er voor het te laat is een evolutionaire mutatie van de mens moet komen – het ‘koninkrijk Gods’ dat Jezus verwachtte.
Dit geloof is de kern van Hissinks dagboeken en brieven, waarin hij zijn ervaringen en waarnemingen beschrijft, vaak woedend, altijd met hartstocht – of het nu om zijn natuurliefde gaat, om zijn tocht door de vuurzee van het gebombardeerde Haagse Bezuidenhout of om zijn ezelreizen door de Griekse binnenlanden.
Natuurlijk bestaat God is een indringend persoonlijk verslag van de twintigste eeuw, met metafysica als motor van maatschappijkritiek.
Gerard Koolschijn spreekt over Plato bij Spui25
Op 13 december aanstaande spreken Gerard Koolschijn en Coen Simon in Spui25 over Plato’s oplossing voor de planeet. Aanmelden kan hier. Sinds een botte zakenman is verkozen om het machtigste land op de aardbol te leiden, dreigen kortzichtigheid en onwetendheid, brutaliteit en bluf opnieuw het lot van de op hol geslagen mensheid te bepalen. Hoog… Lees verder
Lezingen Gerard Koolschijn over Herodotos
In het kader van de Week van de Klassieken van 9 t/m 19 maart, zal Gerard Koolschijn enkele lezingen geven over Herodotos. In december verscheen Macht heeft vele minnaars, zijn selectie van vijftig korte verhalen uit het werk van de Griek Herodotos – de eerste prozaschrijver uit de geschiedenis. Koolschijn zal ingaan op Herodotos’ plaats… Lees verder
Vol verwachting: de voorjaarsaanbieding
In 1975 verscheen Twee vorstinnen en een vorst van R.J. Peskens , een pseudoniem waarachter zoals bekend uitgever Geert van Oorschot zelf schuilging. Het werd een bestseller die uitgever en uitgeverij aanzien en omzet bezorgde. Nu, veertig jaar later, is er al minstens evenveel aandacht voor de geweldige biografie die Arjen Fortuin schreef óver deze… Lees verder