Twee nominaties Anton Wachterprijs

De trompetboom van Hannah van Munster en De verzopen katten en de Hollander van Detlev van Heest zijn genomineerd voor de Anton Wachterprijs, de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire debuut, die eerder ging naar onder meer Frans Kellendonk en A.F.Th. van der Heijden. Van Oorschot levert twee van de vijf nominaties. De andere zijn Septemberlicht van Bas van der Bosch, Dorsvloer vol confetti van Franca Treur en Dit is jouw huis van Maartje Wortel. Juryleden zijn onder andere Maarten en Kees ’t Hart en Martin Ros. Begin oktober al wordt de winnaar bekendgemaakt.

Arie Storm in Het Parool over De trompetboom: “Hier is het idylle troef, van begin af aan. Het levert sfeerrijk proza op.” Hans Goedkoop vergeleek de debutante met A. Alberts. “De trompetboom lijkt op niks dat op het ogenblik verschijnt. Het gaat niet over dikke negerinnen of andere geplaagde minderheden. […] Het staat los van ego en van mode en doet soeverein, op eigen termen, wat literatuur in alle tijden doet. Een wereld bouwen die je nog niet kent. Een stem tot klinken brengen die je nog niet hebt gehoord,” aldus Goedkoop.

katten_copy_copy_copyOpium radio noemde De verzopen katten en de Hollander “een meesterwerk”. Daniëlle Serdijn schreef in de Volkskrant: “Van Heest is zo consequent in vorm en stijl, dat gewone zaken reliëf krijgen. Van grote klasse zijn de dialogen.” Jaap Goedegebuure plaatste het boek in de traditie (“een diep gewortelde familieverwantschap”) van Stendhal, Ter Braak, Du PerronVoskuil, Frida Vogels en Minke Douwesz. Van Heest noemde hij een “eigenzinnig talent”.

De Gooi- en Eemlander maakte melding van Van Heests nominatie met als kop boven het artikel: “Schrijvende parkeerwachter genomineerd.” Van Heest tegen de verslaggever: “Ik ben natuurlijk verheugd. Maar ik denk dat het een vergissing is. Ik ben waarschijnlijk niet voor de Anton Wachterprijs genomineerd, maar voor de Anton Parkeerwachterprijs.”

Een ander debuut, Levi Andreas van David Pefko, is genomineerd voor de Academica Debutantenprijs.