Verschenen: Mathijs Gomperts’ debuut ‘Zes’

Deze week verschijnt Mathijs Gomperts’ debuut Zes.

Autobiografische poëzie is de laatste decennia in de Nederlandse literatuur niet bijzonder in zwang geweest. Toch verklaart dat maar ten dele de bijzonder plezierige frisheid die het dichtdebuut van Mathijs Gomperts kenmerkt. Volledig wars van modes en gebruiken etaleert Gomperts met brille zijn dichterlijke doelgerichtheid. Geen gezochte diepzinnigheid, geen in het nieuwe millennium zo onvermijdelijk geworden overvloed aan ironie in zijn verzen, maar zorgvuldig gecomponeerde herinneringen aan belevenissen zoals ze zich ophouden in ieders geheugen. Gomperts lezen is terugdenken zonder patina van nostalgie en opnieuw leren kijken.

De bundel werd feestelijk gepresenteerd in Perdu, op zaterdag 30 januari 2016, met onder anderen: Charlotte Mutsaers, Mathijs Gomperts, Erik Lindner, Simone van Saarloos, Kira Wuck, Maurits de Bruijn, Dirk Vis, Annelein Pompe, Stijn Verhoeff, Renske van Enckevort, Roberta Petzoldt, Pieke Werner, Caroline Ruijgrok & Nina Rompa Duo.

Op vrijdag 22 januari was Mathijs te gast bij Tijd voor MAX Radio op Radio 5 om te praten over zijn debuut, terugluisteren kan hier! Het interview met Matthijs begint vanaf minuut 36.