VSB-Poëzieprijs voor Ester Naomi Perquin

In Utrecht kreeg Ester Naomi Perquin aan de vooravond van Gedichtendag tijdens een feestelijke bijeenkomst de VSB-Poëzieprijs 2013 uitgereikt uit handen van juryvoorzitter Saskia Stuiveling. Perquin krijgt de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel voor haar bundel Celinspecties. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen.  Voor de VSB Poëzieprijs 2013 werden ook de dichters H.H. ter Balkt, Luuk Gruwez, Sybren Polet en Menno Wigman genomineerd.

De jury van de VSB Poëzieprijs roemt de verraderlijk luchtige toon en de onvoorspelbare wendingen waarmee Perquin een gelaagde ruimte in haar bundel schept. ‘Het taalgebruik is soms soepel als spreektaal, dan weer geraffineerd en virtuoos. De dichter neemt de lezer aan de hand en laat hem net zo gemakkelijk struikelen, wanneer haar woorden dat nodig hebben. (…) Als de dichter al een taak heeft, laat het dan die zijn die Perquin zich heeft opgelegd: zichtbaar maken van wat obscuur en meestal verborgen blijft. Dit blijven proberen, ook wanneer je tegen de grenzen van het zichtbare en van de taal aanloopt. In het geval van Celinspecties levert het een bundel op van noodzaak, verlangen en schitterend mislukken.

Juryleden Maria Barnas, Geert Buelens, Patrick Lateur, Anthonya Visser en Saskia J. Stuiveling selecteerden in november 2012 de vijf genomineerde dichters uit vijfenzeventig ingezonden bundels die alle tussen 1 september 2011 en 31 augustus 2012 verschenen.

Hier kunt u gedichten van alle vijf genomineerden beluisteren.

Libris Literatuurprijs

De roman Een kamer in Rome van Sipko Melissen is genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2013. Eerder stond het boek, dat tot dusver twee keer werd herdrukt, op de longlist van de AKO Literatuurprijs. In het boek gaat de literatuurstudent Daniël op zoek naar de schrijver van een mysterieuze novelle die hij in handen heeft gekregen. Een kamer in Rome kreeg lovende recensies en werd in Het Parool uitgeroepen tot ‘hét zomerboek van 2012’.
Klik hier voor een overzicht van alle genomineerde titels. Op 11 maart wordt de shortlist bekendgemaakt en op 6 mei is de uitreiking van de prijs in het Amstel Hotel in Amsterdam. De jury bestaat uit Clairy Polak (voorzitter), Jan Donkers, Edith Koenders, Lisa Kuitert en Marc Schaevers.

“Hét zomerboek van 2012 […], een heerlijke roman.” – Het Parool (*****)

“De auteur treft heel mooi de ziel van de dromer (lezer en schrijver) die altijd een buitenstaander is, en misschien alleen in zijn boeken echt bestaat.” – Trouw

“Fantastische roman” – BOEK

“Een prachtig boek” – Tzum

Nieuwe redactie Tirade

Per 1 januari 2013 bestaat de redactie van Tirade uit Lieke Marsman, Martijn Knol en Gilles van der Loo. De redacteuren Merijn de Boer en Menno Hartman blijven nog aan. Er is een vacature voor een dame. Suggesties? Zelf solliciteren? Laat het ons weten.

Van de redacteuren Jeroen van Kan en Ester Naomi Perquin neemt Tirade met pijn in het hart afscheid, zij droegen vijf jaar lang bij aan hoogwaardige en eigenzinnige Tiradenummers. Van 423 in 2008 tot nummer 446 in december 2012 hebben zij hart en ziel gegeven aan het tijdschrift. Daaronder bijzondere specials als het vertalersnummer, het koffernummer, het Voskuilnummer, het Brievennummer, het Publiek/ Prive nummer, het korte verhalennummer, het In Memoriamnummer, het Leopoldnummer etc etc. En alle gewone zeer goede nummers.  Ester en Jeroen, dank daarvoor!

De nieuwe redacteuren stellen zich binnenkort op de website van tirade www.tirade.nu aan u voor.

Dokie

Het boek Dokie van Arend Jan Heerma van Voss kreeg lovende besprekingen in zo’n beetje alle landelijke dag- en weekbladen. In dit boek, een ‘retro-reportage’, laat Heerma van Voss zien dat het verwerken van verlies een leven lang kan duren. Op driejarige leeftijd verloor hij zijn vier jaar oudere zusje Dokie. Tot die tijd waren ze onafscheidelijk. Over haar en het ongeluk werd in het gezin nooit meer gesproken.
In Trouw schreef Bert Keizer: ‘Het wonderlijke is dat de auteur het allemaal zo raak noteert dat ook de lezer door huiver wordt getroffen, meegenomen in een levenslange onderhuidse nachtmerrie. Dit klinkt beklemmend, maar Heerma van Voss schrijft zichzelf met aandoenlijke nuchterheid een weg naar buiten.’
En Janet Luis in NRC Handelsblad: ‘Dokie moet het hebben van zijn zijdelingse verbanden en zijn diversiteit: interessante weetjes, grappige terzijdes, ontroerende details, fijne familieverhalen.’

Bijzonder gesigneerd boekje van Minke Douwesz

De Anna Bijnsprijs  werd in het jaar 2012 uitgereikt aan Minke Douwesz voor haar roman Weg. De uitgever maakte ter gelegenheid van de huldiging in de Rode Hoed een boekje met het juryraport, het dankwoord van Minke Douwesz, een stuk van Jaap Goedgebuure over de plaats van het werk van Douwesz in de Nederlandse literatuur en een fragment uit de roman Weg. 32 pagina’s, met cahiersteek gehecht in stijfje, met stofomslag op gevergeerd papier.

Gedrukt in een beperkte oplage, waarvan 50 exemplaren genummerd en gesigneerd.

Hier vindt u meer informatie over de gesigneerde en genummerd exemplaren van het boekje dat verscheen ter gelegenheid van de Anna Bijnsprijs 2012 voor Minke Douwesz. € 10,00.