Van Oorschot Nieuws

Lees De brug van San Luis Rey met 'Schwob de leesclub'
Hoe moet een mens leven?
Martinus Nijhoffprijs voor Babet Mossel
Boektrailer Geert van Oorschot-biografie
Bericht uit Berlijn genomineerd voor DUBLIN Literary Award
Ontvangst van de biografie
Kollaard in Duitsland
Verschenen: de Ilias in de nieuwe vertaling van Imme Dros
Bibliofiele uitgave Frida Vogels
Ook zo nieuwsgierig?
Nieuwe Tolstoj vertaling: €7,50 in beperkte oplage
Ivan de Verschrikkelijke en andere Russische heersers
De derde gedundrukte schrijver
Hij is er: de Van Oorschot Poëziekalender 2016!

De_brug_van_San_Luis_Rey_schwob

Lees De brug van San Luis Rey met 'Schwob de leesclub'

Zo'n honderd boekhandels in Nederland en Vlaanderen presenteren negen moderne klassiekers uit vier continenten tijdens de Schwob-winteractie. Als kick-off begint zondag 17 januari om 14.00 uur in Utrecht ‘Schwob de leesclub': een festival met leesclubs op verschillende locaties in het centrum van Utrecht.
P.C. Hooftprijs-auteur Willem Jan Otten leidt de leesclub met De brug van San Luis Rey van Thorton Wilder in de erkerkamer van de Openbare Bibliotheek aan de Oude Gracht. Wie zich nu inschrijft krijgt voor € 25, naast toegang tot de leesclub (max. 25 personen) en het feest in De Winkel van Sinkel (met welkomstdrankje) een exemplaar van het boek thuisgestuurd!

Deze maand verscheen De brug van San Luis Rey van Thorton Wilder, vertaald door Peter Bergsma. Het is een onvergelijkbare roman over een brug en vijf mensen die in het Peru van 1714 aan hun einde komen. Een monnik probeert een logica te vinden in hun dood. Wilder ontving de Pulizer Prize voor deze dunne fascinerende roman, die hem wereldberoemd zou maken.

‘Wilder schrijft krachtig, karig en compact, en zijn roman heeft daardoor nog niets van zijn frisheid verloren.’ – Ger Leppers in Trouw

De brug van San Luis Rey is zowel een bespiegeling over het vraagstuk van de ingrijpende God als over de liefde.’ – Hans Bouman in De Volkskrant (****)

'Een reeks karakterschetsen in adembenemend elegant proza. Teder en licht ironisch tegelijk. Onvergankelijk, eigenlijk.' - VPRO Gids

'Een zeer adequate en ook onderhoudende vorm. Een constante inkleuring van de personages.' - Tzum

Delen

 
Verhalen_en_novellen_2_vert_2015_met_buikband

Hoe moet een mens leven?

Vanaf morgen ligt de gloednieuwe vertaling van Verhalen en novellen Deel II uit de Russische Bibliotheek van Van Oorschot in de boekhandel! Voor deze spiksplinternieuwe vertaling tekent wederom de trojka Yolanda Bloemen, Marja Wiebes en Froukje Slofstra, die veel lof oogstten met de vertaling van Tolstojs vroege verhalen.
Oorlog en vrede en Anna Karenina markeren het hoogtepunt van de Russische romankunst, maar Tolstoj schreef eveneens een indrukwekkend oeuvre aan verhalen en novellen. De vraag, hoe moet een mens leven?, hield Leo Tolstoj (1828-1910) zijn leven lang bezig en ligt aan veel van zijn verhalen en romans ten grondslag. In de laatste drie decennia van zijn leven, na een grote morele crisis die hij eind jaren '70 doormaakte, schreef Tolstoj verhalen en novellen die niet voor zijn romans onderdoen en waarin hij op indringende wijze existentiële en universele thema's uitdiept. Het wereldberoemde De dood van Ivan Iljitsj is daar een van; deze aangrijpende novelle vertelt het verhaal van een vooraanstaand rechter van het gerechtshof die voelt dat zijn dood nadert en die stap voor stap de leegte van zijn leven onderkent. De minstens zo beroemde novelle De Kreutzersonate is ook in deze nieuwe vertaling opgenomen en handelt om het thema van jaloezie, wellust, waanzin en de kwellende banden van het huwelijk.

 

Delen

 
Focus_Arthur_miller

Martinus Nijhoffprijs voor Babet Mossel

Vertaalster Babet Mossel krijgt de grote oeuvreprijs voor vertalingen, de Martinus Nijhoffprijs. De Vertaalprijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers. De prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan de dichter en vertaler Nijhoff,  en werd voor het eerst uitgereikt in 1955. Aan de Nijhoff Vertaalprijs is een vrij besteedbaar bedrag van 35.000 euro en de Martinus Nijhoff Vertaalprijs Penning verbonden.
De jury looft zeer haar vertaling van Jane Eyre van Charlotte Brönte, een vertaling waarmee Mossel enige jaren intensief leefde.

Babet Mossel vertaalde voor Van Oorschot onder meer samen met Christien Jonkheer Vikram Seth's magnum opus De geschikte jongen.
Thans werkt ze aan de vertaling van het kristalheldere en zeer verontrustende meesterwerk van Arthur Miller, Focus. Dat boek verschijnt in 2016 bij Van Oorschot.

Delen

 

Boektrailer Geert van Oorschot-biografie
Geert van Oorschot, uitgever van Peter Wollring op Vimeo.Delen

 
Bericht_uit_Berlijn_pap

Bericht uit Berlijn genomineerd voor DUBLIN Literary Award

Otto de Kat is met zijn in binnen- en buitenland al lovend besproken roman Bericht uit Berlijn, News from Berlin, genomineerd voor de prestigieuze International Dublin Literary Award 2016. De in totaal 160 nominaties zijn gekozen door openbare bibliotheken van over de hele wereld. Een internationale jury van zes auteurs en vertalers zal de shortlist bekend maken in april 2016. In juni rijkt het Dublin stadsbestuur de trofee en € 100.000 prijzengeld uit: voor vertalingen naar het Engels gaat € 75.000 naar de winnende auteur en €25.000 naar de vertaler.

In Bericht uit Berlijn ontvangt een Nederlands diplomaat in Bern van 1941 geheime informatie over het voornemen van Hitler Rusland binnen te vallen. Het bericht komt uit betrouwbare bron: van zijn dochter Emma. Hij weet dat hij dringend alarm moet slaan, maar aarzelt. Hij beseft dat zijn dochter ernstig gevaar loopt als hij de details van operatie Barbarossa onthult. Zijn vervolgstappen hebben even onverwachte als dramatische gevolgen.
Delen

 
Fortuin_Geert_van_Oorschot_uitgever_lres

Ontvangst van de biografie

De biografie van Geert van Oorschot, geschreven door Arjen Fortuin, kreeg lovende besprekingen:

‘Arjen Fortuin heeft de schilderachtige kant van deze bohémien-uitgever stevig in de verf gezet en verlucht met anekdotes. Zo’n karakter vereist een biograaf die afstand van zijn held weet te houden. Die afstand heeft Arjen Fortuin heel zorgvuldig weten te bewaren, dankzij een weldadige mix van milde ironie, psychologisch inzicht en Hollandse nuchterheid.’ – Jaap Goedegebuure in Trouw

‘Dit is de geschiedenis van de naoorlogse Nederlandse literatuur. Wat een fijn boek, man.’ – Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door

‘Mooi geschreven biografie.’ – Hans Renders in Het Parool (****)

‘Geert van Oorschot was een man om van te houden.’ – Rick Honings in NRC Handelsblad (****)

‘Een heerlijk boek’ – Onno Blom in de TROS Nieuwsshow.

‘Rijk aan mooie verhalen’ – Aleid Truijens in De Volkskrant (****)

‘Uitstekende biografie’ – Maarten Dessing op de website van Athenaeum.

Fortuin was te gast in De Wereld Draait Door. Het fragment van de uitzending is hier te bekijken.


Delen

 
Stadium_IV_paper_54ed9576abdea

Kollaard in Duitsland

Het kon niet uitblijven, Sander Kollaards Stadium IV, verschijnt in Duitsland. Het boek werd een succes na de keuze van het DWDD-boekenpanel kort voor de boekenweek 2015. Het in München gevestigde A1 Verlag kocht de titel aan, de vertaling is in goede handen bij Gerd Busse, eveneens de vertaler van J.J. Voskuil in Duitsland.

A1 Verlag is een redelijk jonge Duitse uitgeverij met een heel fraai en zeer internationaal fonds. Het boek verschijnt in het voorjaar van 2016. Zie hier de website van A1 Verlag.Delen

 
Homeros_Ilias_RGB

Verschenen: de Ilias in de nieuwe vertaling van Imme Dros

Begin jaren negentig verscheen de Odysseia in de vertaling van Imme Dros. Deze vertaling werd een reusachtig succes: meer dan 100.000 exemplaren gingen ervan over de toonbank. Nu heeft Dros ook de Ilias vertaald, het grote epos over de gruwelen van de oorlog, eerzucht en wraak, maar ook over liefde en vriendschap.

Het beleg van Troje sleept zich al vele jaren voort en het ziet er niet naar uit dat de Grieken dicht bij een overwinning zijn. Hun grootste held Achilleus heeft zich na een ruzie met legerleider Agamemnon teruggetrokken uit de oorlog. Pas als zijn geliefde Patroklos is gesneuveld, werpt hij zich weer in de strijd, om hem te wreken. In een tweegevecht doodt hij de Trojaanse leider Hektor, waarna hij het lijk achter zijn wagen drie keer rond Troje (Ilios) en daarna naar het Griekse kamp sleept. De vele beroemde passages, zoals het afscheid van Hektor en Andromache, de dood van Patroklos, de smeekbede van koning Priamos om het lijk van zijn zoon Hektor, de beschrijving van het schild van Achilleus, en de ruziënde goden, zijn nu te lezen in deze sprankelende nieuwe vertaling.Delen

 
Frida_Vogels_San_Pietro

Bibliofiele uitgave Frida Vogels

Bij de Hof van Jan, een drukkerscollectief in Haarlem, verscheen zojuist van  Frida Vogels het gedicht San Pietro in Montorio, tezamen met een Italiaanse vertaling ervan door haar echtgenoot Ennio de Matteis, die in het gedicht ook sprekend wordt opgevoerd.

Het werd gedrukt onder de Korenmaat in een oplage van honderd exemplaren op handgeschept Nepalees papier. Het kost € 9 en is te bestellen via de website van de Hof van Jan: www.hofvanjan.nl.

Delen

 
Arjen_Fortuin_jpeg_73KB_lres

Ook zo nieuwsgierig?

Vrijdag 13 november viert Uitgeverij Van Oorschot haar 70-jarig bestaan met de presentatie van de biografie Geert van Oorschot, uitgever in de Rode Hoed. Kunt u het feestelijke programma die avond niet bijwonen, of wilt u nog een activiteit met de biograaf en NRC-journalist Arjen Fortuin bijwonen? Noteer onderstaande data dan in uw agenda!

6 nov Radiouitzending OBA Live gepresenteerd door Theo Holman (19u)
8 nov Literaire Salon CineCity Vlissingen incl. vertoning film Twee vorstinnen en een vorst (15u)
13 nov Presentatie Geert van Oorschot, uitgever in Rode Hoed, Amsterdam (20u)
14 nov Radiouitzending De Taalstaat. Pesentatie: Frits Spits
15 nov Lezing boekhandel Hijman Ongerijmd, Arnhem (14.30u)
18 nov Lezing Boekhandel Roelants,  Nijmegen (18.00)
19 nov Letteren &cetera (19u) en Boekensalon UvA, Amsterdam (17u)
20 nov Lezing Boekhandel Blokker, Heemstede (20u)
21 nov Lezing bij heropening Boekhandel Livius de Zevensprong, Tilburg (20u)
22 nov Lezing Island Bookstore, Amsterdam (16u)
26 nov Lezing Boekhandel Lovink, Lochem (20u)
29 nov Talkshow Wim Brands in boekhandel Donner, Rotterdam
3 dec Lezing De Tribune / Persthuyspodium, Maastricht (20h)
9 dec Lezing Algemene Boekhandel, Amersfoort (20h)
22 jan Lezing Boekhandel Boomker, Haren Gr. (19u)
8 april Lezing De Literaire Hemel, Amen (20.30u)
12 mei Lezing Someren en Ten Bosch Zutphen

Delen

 
Hadzji

Nieuwe Tolstoj vertaling: €7,50 in beperkte oplage

Tolstoj is niet alleen een grote roman- en verhalenschrijver, in Hadzji Moerat bewijst hij een onderzoeksjournalist avant la lettre te zijn. Dit verrassend modern geschreven boekje over de Tsjetsjeense rebellenleider Hadzji Moerat, dat toch al 140 pagina's telt, verschijnt ter aankondiging op de splinternieuwe vertaling in de Russische Bibliotheek van Tolstoj's Verhalen en novellen 2.

Let op; Hadzji Moerat verschijnt eenmalig, in een beperkte oplage, is voor de uitzonderlijke prijs van €7,50 verkrijgbaar én bevat een kortingsbon van € 5 voor aanschaf van Tolstoj's in november te verschijnen gebonden Russische Bibliotheek-deel Verhalen en novellen 2.

Delen

 
Een_geschiedenis_van_Rusland

Ivan de Verschrikkelijke en andere Russische heersers

In 1988 verscheen de eerste editie van Een geschiedenis van Rusland van J.W. Bezemer (1921–2000). Het boek werd een standaardwerk voor wie zich in dit fascinerde land wil verdiepen. Heersers als Ivan de Verschrikkelijke, Peter en Catharina de Grote en kleurrijke figuren als Raspoetin treden een voor een tevoorschijn uit de nevelen van de tijd. De opkomst en ondergang van de Sovjetunie (1917-1991) wordt uiteraard uitvoerig behandeld.
Na de eerste editie is het boek enkele malen herzien en aangevuld. Marc Jansen, die al eerder hoofdstukken toevoegde over de regering van de presidenten Jeltsin en Poetin, voegde voor deze tiende druk van Een geschiedenis van Rusland weer een nieuw hoofdstuk toe, over de regering van Dmitri Medvedev (2008-2012) en de terugkeer van Poetin als president. Marc Jansen is de schrijver van het veelgeprezen boek over de geschiedenis van Oekraïne: Grensland.

 

 

 

 

 

 

Delen

 
Na_de_sterren_Minco

De derde gedundrukte schrijver

NRC Handelsblad schreef recentelijk, op de dag van verschijning: 'Deze ‘gedundrukte' bundel verhalen uit de jaren 1940-2007 laten zien hoe Marga Minco alle literaire registers tot in de puntjes beheerst.
Door zich op het kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke te richten, weet Minco bovendien het tragische luchtig op te dienen, waardoor het des te schrijnender wordt. Ze lijkt daarin op haar grote voorbeeld Tsjechov. Kortom: Minco beheerst alle registers waarover een schrijver maar kan beschikken.'


Vanaf heden ligt Na de sterren van Marga Minco in de boekhandel. Het is het derde deel in de ‘Gedundrukt-reeks’. Minco (1920) debuteerde in 1957 met Het bittere kruid en schreef later boeken als De val (1983), De glazen brug (1986) en Nagelaten dagen (1997). Onder meer de Annie Romeinprijs en de Constantijn Huygensprijs werden aan haar toegekend. Haar boeken zijn in vele talen vertaald. Ze is een van de grootste Nederlandse schrijvers.

Na de sterren is een door Minco zelf samengestelde bloemlezing uit haar werk. Het boek bevat haar beste verhalen en kinderverhalen en de roman Een leeg huis.

In dezelfde reeks verschenen eerder Die van die van u van Annie M.G. Schmidt en Gedundrukt van Simon Carmiggelt.Delen

 
Poziekalender_2016

Hij is er: de Van Oorschot Poëziekalender 2016!

Vier jaar op een rij en inmiddels niet meer weg te denken: de Van Oorschot Poëziekalender. Samengesteld door Menno Hartman en Janita Monna. Een unieke en voluptueuze bundeling van hedendaagse stemmen, klassieke grootheden, stralende nieuwelingen, buitenlandse zwaargewichten en jonge prijswinnaars.
'De kalender bevat schitterende verzen,' schreef De Volkskrant enthousiast.
Poëzie om af te scheuren, door te bladeren of cadeau te geven: uitmuntende gedichten voor dagelijks gebruik. Met daarbij bovendien: kortingsacties voor verzamelde werken, vermeldingen van belangrijke evenementen als de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd en de vsb Poëzieprijs én qr-links naar het wonderschone archief van Poetry International.

In de Van Oorschot Poëziekalender staan voldoende gedichten om alle driehonderdzesenzestig dagen van 2016 van diepgang, humor, verwondering en scherpte te voorzien.
Delen

 
2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
van oorschot rss