Van Oorschot Nieuws

Vacature financieel medewerker
Al 65 jaar het mooiste uit de Russische Bibliotheek
Muizen en mensen in nieuwe vertaling
Van Oorschot verwelkomt Ru de Groen
Michel Krielaars 'onbekende vriend' Rusland
Nieuwe faxen aan Ger
Tweede druk Kim-dynastie
Nieuwe roman van Kerim Göçmen
Een nieuwkomer in de ZKV's
Van Oorschot in de wereld
Daal neder, engel!

Vacature financieel medewerker

Uitgeverij Van Oorschot is per direct op zoek naar een financieel medewerker (m/v)  voor ongeveer 22 uur (drie dagen) per week.

Uitgeverij Van Oorschot is een zelfstandige literaire uitgeverij gevestigd in het centrum van Amsterdam. De uitgeverij is gespecialiseerd in literaire fictie (Nederlands en vertaald), poëzie en non-fictie.

De financieel medewerker draagt zorg voor het beheer van en de controle over de gehele financiële administratie van de uitgeverij en ondersteunt, onder meer, de directeur en de accountant bij het maken van jaarbegrotingen, kwartaal- en jaarcijfers en liquiditeitsoverzichten. 

De werkzaamheden van de financieel medewerker zijn onder andere:
 • Afhandelen en inboeken van alle betalingen aan en van debiteuren en crediteuren
 • Het aanleveren van cijfers t.b.v. begrotingen, kwartaal- en jaarcijfers
 • Het opstellen en afhandelen van royalty-afrekeningen
 • Het maken van liquiditeitsbegrotingen
 • De afhandeling van nevenrechten
 • Het maken van nacalculaties
 • Het opstellen en beheer van auteurs- en vertaalcontracten
 • Het regelen en bijhouden van de verzekeringen
Wij vragen:
 • Bij voorkeur enige jaren relevante ervaring in een uitgeverij
 • Opleiding bij voorkeur HBO (aangevuld met bedrijfsadministratieve cursussen)
 • Uitgebreide kennis van Excel
 • Affiniteit met het fonds van Van Oorschot
 • Zakelijk inzicht
 • Goede sociale vaardigheden
Wij bieden:
 • Een goed salaris conform de cao voor het boekenvak
 • Werk bij een onafhankelijke, zich vernieuwende en groeiende kwaliteitsuitgeverij
 • Een prettige werkomgeving waar je mening zeer op prijs wordt gesteld
 • Een grote mate van zelfstandigheid
Informatie: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Sollicitaties naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor 1 september 2018Delen

 
Actieoverzicht_copy

Al 65 jaar het mooiste uit de Russische Bibliotheek

Van Gogol tot Paustovski en van Tsvetajeva tot Tolstoj!
Voor iedereen die deze iconische reeks nog niet kent, zijn eigen verzameling compleet wil maken of een perfect boek cadeau wil doen prijzen we, tot het einde van het jaar, per maand twee van de mooiste klassiekers uit de reeks af van €45,- naar € 29,99.
Bestel de titels in onze webshop of ga naar de betere boekhandel voor deze mooie aanbieding!
De actietitels van juli zijn:
Gogol Verhalen en novellen ISBN: 9789028240483
Dostojevski Arme mensen en negen andere romans en novellen ISBN: 9789028261808
Delen

 
muizen_en_mensen_1400_pxl

Muizen en mensen in nieuwe vertaling

De Amerikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar John Steinbeck werd op slag wereldberoemd toen hij in 1937 Of Mice and Men publiceerde. Nu is er een prachtige nieuwe vertaling van dat meesterwerk, door Peter Bergsma.

De hoofdpersonen George en de mentaal zwakke Lennie zijn onafscheidelijk. Als Lennie wordt beschuldigd van aanranding van een meisje moeten ze op zoek naar ander werk, dat ze vinden op de boerderij van de vader van Curley. Maar ook daar gaat het mis. Curley merkt dat zijn vrouw met de mannen flirt en daagt Lennie uit. In het gevecht dat daarop volgt verbrijzelt Lennie Curleys hand. De zaak wordt in de doofpot gestopt, maar zijn vrouw zoekt Lennie opnieuw op, wat eindigt in een drama; George en Lennie moeten vluchten. Samen praten ze over hun eigen droomboerderijtje en de konijnen waar Lennie voor mag zorgen. Wat dan volgt is een even gruwelijk als aangrijpend einde van hun diepe vriendschap. 

Muizen en mensen, oorspronkelijk geschreven als toneelstuk, is het ultieme boek over vriendschap en het noodlot.


Delen

 
Een_dagje_in_de_stad-omslag_copy

Van Oorschot verwelkomt Ru de Groen

Rotterdam, vrijdagavond 30 januari 1953. Op de stoep van Stoffer Picavet staan twee kinderen, een meisje en een jongen. Als hij ze, na enige twijfel, herkent en binnenlaat, ontdekt hij niet veel later dat de jongen met zijn zusje het ouderlijk huis is ontvlucht. Picavet biedt hun een bed en besluit de kinderen ook een mooie dag in de stad te bezorgen: een bezoekje aan het Feijenoord-stadion, samen naar Blijdorp om de pinguïns te zien. Niemand is zich dan nog bewust van het naderend onheil dat hen bedreigt. 

Een dagje in de stad is een roman over liefde, religie, familiebanden en verantwoordelijkheid tegen de achtergrond van een allesvernietigende natuurramp.


Delen

 
Een_onbekende_vr_5ae1dbf82876a

Michel Krielaars 'onbekende vriend' Rusland

Nu de Russische Bibliotheek de bijna-pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt vonden we het tijd voor een kloeke bloemlezing uit deze prachtige reeks. Het is geen gemakkelijk opgave uit de veelheid van de Russische Bibliotheek de mooiste verhalen en passages te kiezen. Het verhaal over paard Cholstomjer opnemen én de scène uit Anna Karenina waarin Vronski zijn paard doodrijdt? Gaat een verhaal van Boenin ten koste van dat van Gogol of Toergenjev? Om nog maar te zwijgen van een keuze uit het complete werk van Tsjechov.

NRC Handelsblad-redacteur Michel Krielaars verklaarde zich bereid om deze enorme klus te klaren. Hij bespreekt voor de krant steevast de belangrijkste boeken uit en over Rusland. Als Ruslandliefhebber heeft hij de Russische literatuur sinds lang in zijn hart gesloten en hij geldt met recht als een kenner van de Russische Bibliotheek.

Zijn keuze bevat zonder twijfel de mooiste verhalen, zo niet de beste, met dien verstande dat Een onbekende vriend een persoonlijke keuze is. In een bevlogen voorwoord laat Krielaars zien waarom hij juist deze verhalen van het stof ontdoet en hoe hij deze soms onbekende en schitterende stukjes Russische literatuur heeft opgedoken.

Delen

 
10._Nicolien_Mizee__De_porseleinkast_1400pxl

Nieuwe faxen aan Ger

‘Een van de meest eigenzinnige en authentieke, diepzinnige en lucide én geestige oeuvres uit de Nederlandse literatuur.’ **** NRC Handelsblad

‘Haar faxen lezen als een soort dagboeken en doen denken aan de ontboezemingen van Frida Vogels, maar ze zijn oneindig veel geestiger.’ Trouw

De porseleinkast (de jaren 1997-1998) is het vervolg van het succesvolle faxenboek De kennismaking van Nicolien Mizee. Waar zij in die eerste bundel de contouren van haar verhouding tot Ger Beukenkamp aftastte, maken we in het vervolg onder anderen kennis met het Orakel, dat in tegenstelling tot Ger wél met Nicolien in gesprek treedt en haar een zekere mate van geestelijke gezondheid helpt te bewaren. ‘Gewoon doorleven. Zoiets is geen kwestie van drie keer om de tafel rennen een een half uur op je kop gaan staan.’
Delen

 
de_Kim_dynastie_5a72f33468b25

Tweede druk Kim-dynastie

Ter uitgeverij bereiden we thans de tweede druk voor van Casper van der Veen’s Noord-Korea boek De Kim-dynastie. Geschiedenis van Noord-Korea.
NRC roemde het mooie naslagwerk voor een breed publiek om zijn kleurrijke details. De eerste – forse – druk loopt al op zijn einde.
‘Hoe heeft het zover kunnen komen? Die vraag klinkt de afgelopen tijd geregeld wanneer het over Noord-Korea gaat. In De Kim-dynastie vertelt journalist en historicus Casper van der Veen de geschiedenis van het communistische land dat geleid wordt door Kim Jong-un. De Kim-familie regeert al meer dan zeventig jaar met ijzeren vuist over het Aziatische land, dat ondanks armoede en voedseltekorten de internationale gemeenschap bedreigt met kernwapens, langeafstandsraketten en cyberaanvallen.

Van der Veen prikt door mythes en clickbait heen om zo het echte Noord-Korea bloot te leggen.’
Vanaf heden is overigens onze podcast OORschot online beschikbaar. In de eerste aflevering interviewt Isolde Hallensleben journalist en historicus Casper van der Veen over zijn net verschenen boek. Hij vertelt over de geschiedenis van het land, hoe het was om aan bronnen te komen en hoe het de 25 miljoen Noord-Koreanen vergaat. OORschot is gratis te beluisteren via Soundcloud (andere platforms volgen).
Delen

 
Kroniek_van_mijn_schoolvakanties_1400_pxl

Nieuwe roman van Kerim Göçmen

Elke zomer reist een jongetje met zijn broertje en moeder af naar het geboortedorp van zijn ouders. Daar, op het platteland, maken we kennis met andere leden van de familie, zoals zijn opa die een zuivelfabriek bezit, en de oom die zich als chauffeur aan de lokale busmaatschappij verhuurt. De tantes proberen hem, het zwarte schaap van de familie, aan een jonge vrouw te koppelen om hem tot een regelmatiger leven te dwingen. Te midden van de roerige familieperikelen ontwikkelt de jongen de begeerte om als hulp mee te gaan op de bus van zijn oom, maar dit verlangen blijkt een onvervulbare droom.

Met zijn fijnzinnige pen weet Kerim Göçmen in Kroniek van mijn schoolvakanties een weemoedig beeld op te roepen van het Turkse platteland van midden jaren zeventig. Hij toont zich een modern romanticus met zijn ingehouden lyrische beschrijvingen in een verhaal over ambities en illusies.Delen

 
En_copy

Een nieuwkomer in de ZKV's

Met Eén, een bundel zeer korte verhalen, wandelt Warner van Wely het Nederlands literair toneel op als een overdonderende verrassing. Gemakkelijk samen te vatten is wat hij doet niet. De verhalen van Van Wely hebben de opmerkelijke neiging na lezing uit te dijen en het brein nog lang bezig te houden. Proza met een hoog soortelijk gewicht maar toch niet zwaar op de hand of ingewikkeld. Van Wely biedt verhalen voor de lezer die de behoefte heeft op een tekst te kauwen zonder aan een dik boek te beginnen: een schrijver die zelf al de moeite heeft genomen om wat niet van belang is weg te laten. Wat overblijft is een 'Zeer Kort Verhaal met een Zeer Lange Nasleep'.

'De vaas, in de vazenwinkel, in een veld van identieke vazen, hoopt op een ander bestaan. Mijmert over individualiteit, en het bekleden van een essentiële post in een persoonlijk huishouden, een gezin of bij een eenling met smaak voor het goede. De vaas hoopt in haar diepliggende ziel op een andere functie. Bijvoorbeeld als karaf. Zij vindt zichzelf daar bijzonder geschikt voor.'Delen

 
4102YgMx7qL._SX195_

Van Oorschot in de wereld

Recentelijk verkocht Van Oorschot een aantal van haar titels aan het buitenland.

Hongarije, uitgeverij Gondolat, Martin Michael Driessen, Pelikaan en Rivieren
Duitsland, uitgeverij C.H. Beck, Niko Tinbergen, Eskimoland
Duitsland, uitgeverij Wagenbach, Martin Michael Driessen, Rivieren
Zwitserland, Kampa Verlag, Marijke Schermer, Noodweer
Spanje, Libros del Asteroide, Martin Michael Driessen, Rivieren
Spanje Alfaguara/Penguin Random House, Marijke Schermer,Noodweer
Italië, Del Vecchio Martin Michael Driessen, Rivieren
Finland, Garrett Publications, Jurriaan Benschop, Zout in de wond
Spanje Alfaguara/Penguin Random House, Marijke Schermer Noodweer
Zweden, Rámus, Miek Zwamborn, De duimsprong

Uitgeverij Van Oorschot is voor de verkoop van titels aan het buitenland kort geleden gaan samenwerken met 2seas Agency.<Delen

 
Daal_neder__enge_5a1bf3954ebf2

Daal neder, engel!

Daal neder, engel (1929) van Thomas Wolfe, verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands, in een geweldige vertaling van Sjaak Commandeur. Deze grootscheepse autobiografische roman gaat over een kind en zijn familie, een scholier en zijn stad, een student en zijn land. Midden in die drie uitdijende cirkels staat Eugene Gant, een briljante en rusteloze jongen met het brandende verlangen om zijn geboorteplaats en zijn onstuimige familie te verlaten op zoek naar een intenser en intellectueel leven.

Wolfes roman over deze elementaire zoektocht heeft generaties lezers en schrijvers, van Jack Kerouac tot Philip Roth, beïnvloed. Het geeft een levendige, lyrische schets van Amerika aan het begin van de twintigste eeuw.
Meteen bij verschijning werd Look Homeward, Angel overal geprezen. Thomas Wolfe werd een literaire legende wiens naam in één adem genoemd wordt met James Joyce, Ernest Hemingway en John Steinbeck.

Delen

 
2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
van oorschot rss