Van Oorschot Nieuws

DWDD tipt 'Lenteloos voorjaar'
Schwob leesclubs: Joseph Mitchell
Gedichten van Pasternak
Suggesties voor een belezen Sinterklaas
Hoorspel Gilles van der Loo op NPO Radio 1
''Oorlogsvlieger' van Antoine de Saint-Exupéry
Pasternakmiddag onder leiding van Sjeng Scheijen
ECI Literatuurprijs 2016 voor Rivieren
NRC over Noodweer: 'Uitmuntende literatuur'.
Zojuist verschenen: Het jasje van Luis Martín
McSorley's wonderbaarlijke saloon
Auteurslezingen

DWDD tipt 'Lenteloos voorjaar'

In het Boekenpanel van De Wereld Draait Door vertelde boekhandelaar Brecht Russchen waarom hij iedereen aanraadt om Lenteloos voorjaar, het oorlogsdagboek van Hanny Michaelis, te lezen. Volgens hem onderscheidt dit dagboek zich van andere egodocumenten doordat er twee stemmen in te herkennen zijn: die van de "intellectuele bakvis" en die van de dichteres in wording. Hanny Michaelis schrijft over de bombardementen, maar ook over haar verliefdheid op de jongen die twee klassen hoger zit. "Bommen en eerste liefdes, een heel aparte combinatie, maar beide hier aan de orde." Matthijs van Nieuwkerk voegt er nog aan toe: "En weer een heerlijke dundruk, zoals het eigenlijk hoort als je uitgever bent, van Van Oorschot." Kijk het fragment hier terug.Delen

 
Schwob_2017_blanco

Schwob leesclubs: Joseph Mitchell

Ook dit jaar doet Uitgeverij van Oorschot mee aan Schwob, waarbij vergeten buitenlandse klassiekers centraal staan. Dit jaar hebben wij gekozen voor McSorley's wonderbaarlijke saloon van Joseph Mitchell. Deze schrijver muntte ooit, midden jaren dertig, de klassieke The New Yorker-reportage. Zijn boek bestaat uit liefdevolle en uiterst intensief geresearchte stukken, geschreven door een journalist met de stilistische gaven van een groot romancier. Mitchell was gefascineerd door de ‘rafelranden’ van New York. Van Oorschot gaf de verhalen uit in samenwerking met Uitgeverij Lebowski, die het andere deel uitbracht.

Op 15 januari wordt er een leesclub georganiseerd die speciaal aan McSorley's wonderbaarlijke saloon is gewijd. Frits Abrahams (columnist en redacteur bij NRC Handelsblad) is de ambassadeur van het boek. Hij zal de leesclub dan ook voorzitten, vergezeld door Menno Hartman van Uitgeverij Van Oorschot.  

Locatie: Island Bookstore (Amsterdam)
Datum en tijd: 15 januari, 15:15-17:15
Prijs: € 5,- als je het kaartje bij een deelnemende boekhandel koopt of €6,- via internet.   Na afloop van de leesclub is er een Schwobfest voor de deelnemers, met een feestelijke borrel (inclusief gratis consumptie) en een literaire quiz, in het Volkshotel (Wibautstraat 150).  Geef je snel op, want het aantal plaatsen is beperkt. Tot dan! 
Delen

 
Pasternak_Gedichten_lres_copy

Gedichten van Pasternak

Op 28 november verscheen de bundel Gedichten van Boris Pasternak. De schrijver werd wereldberoemd met zijn roman Dokter Zjivago, maar hij was in de eerste plaats een dichter. Onder invloed van Majakovski begon hij na zijn studietijd gedichten te schrijven. In 1913 verscheen zijn eerste bundel Een tweeling in wolken.
Halverwege de jaren dertig kreeg Pasternak last van de machthebbers: hem werd verweten een 'wereldbeschouwing die niet strookt met de tijdgeest' te hebben. Hij vestigde zich in een datsja in het schrijversdorp Peredelkino, waar hij tot het einde van zijn leven bleef wonen en schrijven.
Vlak voor zijn dood schreef hij het aangrijpende gedicht
'De Nobelprijs', dat begint met de regels: 

Als een dier ben ik in 't nauw gedreven.
Ergens is er licht, zijn mensen vrij, 
Maar het jachtsignaal is al gegeven, 
En een uitweg is er niet voor mij.

Margriet Berg en Marja Wiebes, de veelgeprezen vertalers, hebben Pasternaks gedichten in een werkelijk schitterend Nederlands gegoten. Pasternaks poëzie is poëzie van het allerhoogste niveau. Bestel de uitgave hier in de Oorshop!Delen

 

Suggesties voor een belezen Sinterklaas


Sinterklaas heeft de reis naar Nederland weer afgelegd
En kan als immer voor boeken bij Van Oorschot terecht
Zo is daar het nieuwe boek van Marijke Schermer: Noodweer,
Marja Pruis genoot van deze roman en verlangt naar meer.

Of neem het prachtig oorlogsdagboek van Hanny Michaelis,
voor wie een pagina of negenhonderd niet te veel is.
Oorlogsvlieger is ook een boek dat Sint zeker niet missen mag,
het persoonlijke relaas van De Saint-Exupéry wekt groot ontzag.

Niet vrolijk maar wel goed is Het jasje van Luis Martín,
Daar legt Gilles van der Loo veel eer mee in.
Rivieren van Driessen sleepte beide ECI-prijzen in de wacht,
Deze drie korte verhalen verdienen ook uw aller aandacht.

Er zijn natuurlijk nog vele andere schoencadeautjes beschikbaar
(Al wordt de Poëziekalender helaas niet uitgegeven komend jaar…)
Gelukkig is er nog genoeg ander leuks, zoals het volgende rijtje,
Allemaal onder de vijftien euro, dus perfect als kleinigheidje!

Voor fans van klassiekers is Baudelaires De bloemen van het kwaad ideaal,
Bij uitgave ontketenden enkele van zijn gedichten een klein schandaal.
Een hoogtepunt uit de Russische literatuur, Vaders en zonen,
Is een fijn cadeau om een andere generatie mee te belonen.

Célines klassieker Reis naar het einde van de nacht is al jaren populair,
zijn tocht door een absurde wereld maakt dit boek spectaculair.
Ten slotte is de laatste Tirade altijd een goed idee,
Daar maakt u elke bingelezer zielsgelukkig mee!

Dit fijne lijstje scheelt de Sint veel hoofdbrekens en gedoe,
druk op de titel en bestel met een klik van de muis
het boek is ruim voortijdig bij u thuis
Namens Van Oorschot wensen we u een mooie avond toe!Delen

 

Hoorspel Gilles van der Loo op NPO Radio 1

Aanstaande vrijdagnacht (van 25 op 26 november) wordt tussen 00:00 en 00:35 het hoorspel 'Morse' uitgezonden, geschreven door Gilles van der Loo. Dit hoorspel is onderdeel van de reeks 'Fluiten in het donker'. 'Morse' werd i.o.v. de VPRO geregisseerd door Rick Steggerda. De geluidsvormgeving was in handen van Huibert Boon.

Simon vertelt zijn dochtertje over zijn broer Jasper die in de gevangenis zit. Over hoe ze vroeger via morsecode met elkaar communiceerden. Maar zit Jasper wel in de gevangenis? Want met het oprakelen van de verhalen horen ze ineens de morsesignalen
weer.

‘Fluiten in het donker' is een reeks van literaire hoorspelen gemaakt door teams van literair auteurs, radioregisseurs en -producenten. De hoorspelen van een half uur worden gemaakt in een coproductie van het Nederlands Letterenfonds, Mediafonds, AVROTROS, NTR en VPRO. Vanaf de maandag na de uitzending kunnen de hoorspelen worden beluisterd via deze website van AVROTROS.

Voor meer informatie en een voorproefje, klik hier.  

Op de foto: Gilles van der Loo en Lotje IJzermans (VPRO).
Foto: Victor Schiferli / Letterenfonds.

BewarenDelen

 
Oorlogsvlieger

''Oorlogsvlieger' van Antoine de Saint-Exupéry

Zijn bekendste werk is zonder twijfel De kleine prins, maar Antoine de Saint-Exupéry schreef meer boeken. Oorlogsvlieger is een bijzonder eigenzinnig relaas dat het midden houdt tussen een persoonlijk verslag en een oorlogsavontuur. De Saint-Exupéry maakt in 1940, tijdens de Duitse inval, een vlucht over het noorden van Frankrijk. Tijdens deze gevaarlijke missie, waarin hij de mogelijkheid van zijn eigen dood in de ogen kijkt, herinnert hij zich voorvallen uit zijn verleden. Hij neemt de lezer mee bij zijn overwegingen over twijfel en eer, verlies en dood, wanhoop en nederlaag, en de overwinning door verbondenheid.Delen

 
Dokter_Zjivago_5669916000b83

Pasternakmiddag onder leiding van Sjeng Scheijen

Ter gelegenheid van de nieuwe uitgave van Dokter Zjivago organiseert de Hermitage Amsterdam in samenwerking met uitgeverij Van Oorschot en uitgeverij Nieuw Amsterdam op 26 november de Pasternakmiddag, een exclusief programma volledig in het teken van Pasternak.

Slavist Sjeng Scheijen zal in gesprek gaan met Aai Prins over haar vertaling van de Russische klassieker. Ook spreekt hij met Petra Couvée, vertaler en bezorger van de brieven van Pasternak. Anna Pasternak (nazaat van Boris Pasternak) komt speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland. De Nederlandse vertaling van haar boek Lara over het liefdesverhaal achter Dokter Zjivago is eind oktober verschenen.
Engels zal de voertaal zijn.

Graag reserveren via: http://www.hermitage.nl/inschrijving/?201611261400Delen

 
Rivieren_5669794b7d9cb

ECI Literatuurprijs 2016 voor Rivieren

De winnaar van de ECI Literatuurprijs 2016 is Rivieren van Martin Michael Driessen. Naast een geldbedrag van 50.000 euro ontvangt hij een sculptuur.
“Het is een boek van een ingetogen grootheid, met schitterende beeldende zinnen en een onbestemde dreiging, en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid,” aldus de juryvoorzitter Louise O. Fresco tijdens de bekendmaking.
Ook kreeg Martin Michael Driessen de ECI Lezersprijs (ism. NRC en De Standaard). Hij ontving deze uit handen van juryvoorzitter Peter Vandermeersch.
De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek - in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs, die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt.
Delen

 
Schermer_-_Noodweer_lres

NRC over Noodweer: 'Uitmuntende literatuur'.

Het NRC Handelsblad gaf afgelopen week vier ballen aan Noodweer van Marijke Schermer en noemde het uitmuntende literatuur. Ook wordt haar werk in het stuk vergeleken met dat van Mensje van Keulen en Ian McEwan. Lees hieronder een fragment, of het hele stuk van Thomas de Veen op de website van het NRC. Pas wel op: u vindt er ook informatie over de afloop van het boek!

'Emilia is statisticus met een bovengemiddelde interesse in het gemiddelde, en heeft haar leven daarnaar ingericht. Getrouwd, twee zoontjes, wonend in een dorp, totdat ze koos voor Bruch: "Hij had haar weggelokt van de extremiteiten", weet ze. "Hij had haar onder de klok gelokt, midden in de normaalverdeling."

De tweede roman van Marijke Schermer (1975), Noodweer, lijkt zich ook af te spelen binnen de normaalverdeling van de roman. De roman voelt in alle opzichten klassiek en voorbeeldig. Er wordt in het eerste hoofdstuk iets losgewoeld in Emilia – de herinnering aan een weggestopte gebeurtenis van vroeger.

Met haar man Bruch bezoekt Emilia een voorstelling van A Streetcar Named Desire en die raakt haar. Ze schrikt zich na afloop wezenloos als ze plotseling bij haar middel gegrepen wordt. En hoe mooi het stuk ook, in de auto terug suggereert ze wel dat de verkrachtingsscène geleden had onder de mannelijke blik van de regisseur. "Hoe bedoel je?", vraagt haar man. "Dat hij het ensceneerde als iets min of meer plezierigs."

Zo kun je betekenisvolle zinnetjes blijven noteren. Er zit zóveel in, meteen al en voortdurend: vooruitwijzingen, motieven, dubbelzinnigheden, intertekstualiteit. En na haar knappe debuut Mensen in de zon (2013) schrijft Schermer opnieuw met grote vastberadenheid en zelfbeheersing over haar vertelling, met zo’n verfijning dat Noodweer associaties met werk van Mensje van Keulen of Ian McEwan oproept. Haar zinnen hebben een snelle, oprechte onnadrukkelijkheid, waardoor ze je vooral dicht bij de gedachten van Emilia brengen. Daar speelt zich het meeste af.

[...]

Met zo’n einde bespot Schermer de klassieke vorm (en norm) juist, als een constructie die geen soelaas biedt. En tegelijk laat ze ook de macht van de norm zien, die, tragisch genoeg, zo sterk is als een natuurkracht. Dat uiterst opzichtige motief van het wassende water moet je dan ook maar lezen met een ongemakkelijke, holle lach. Als donkere wolken zich samenpakken, ontkom je er immers niet aan nat te worden. Zo stijgt Noodweer uit boven de gemiddelde roman en wordt het uitmuntende literatuur.'Delen

 
Gilles_van_der_Loo_Het_jasje_van_Luis_Martn_lres

Zojuist verschenen: Het jasje van Luis Martín

Het jasje van Luis Martín was voor Gilles van der Loo het boek waar hij niet omheen kon: een ode aan zijn overleden beste vriend Gijs Thio. Deze ode is een gelaagde roman, waarin Van der Loo de hechte vriendschap tussen hen tweeën omschrijft. Voor de hoofdpersoon Issa wordt Gijs een held en voorbeeld. Hij is ‘de beste barman van de stad' en kan roken als een balsahouten afgod, wat hij allebei geleerd heeft van zijn Madrileense schoonvader, Luis Martín. Twee verhaallijnen circuleren rondom deze verhaallijn, waarin we enerzijds lezen over Issa´s worsteling met het vaderschap en het verlies van zijn beste vriend en anderzijds over het leven van de mysterieuze Martín.Delen

 
McSorleys_lres

McSorley's wonderbaarlijke saloon

McSorley's wonderbaarlijke saloon is een bundeling van het journalistieke werk van Joseph Mitchell. De schrijver had een fascinatie voor de rafelranden van de New Yorkse maatschappij. In zijn stukken beschrijft hij met liefde en journalistiek vakmanschap de levens van oestervissers, kruimeldieven, eindtijdpredikers en zigeunerkoningen. Mitchell is de oervader van de New Yorkse reportage en groot favoriet van schrijvers als Salman Rushdie, e. e. cummings en Ezra Pound. Het fictiewerk van Joseph Mitchell wordt uitgegeven bij Lebowski.Delen

 
Goudzand_lres

Auteurslezingen

Onze auteurs treden regelmatig op. Ziehier een overzicht van enkele lezingen:

Rotterdam, 9 november - Richard Hemker (Hoogmoed) in boekhandel Maximus. Aanvang 20:00 uur.
Amsterdam, 17 november - Wim Hartog (Paustovski - Goudzand) in Boekhandel Van Pampus. Aanvang nnb.
Assen, 22 november - Wim Hartog (Paustovski - Goudzand) in Boekhandel Van der Velde. Aanvang 19:30 uur.
Oosterhout, 23 november - Richard Hemker (Hoogmoed) in boekhandel Het Verboden Rijk. Aanvang 20:00.
Eindhoven, 2 december - Wim Hartog (Paustovski - Goudzand) in café De Rozenknop. Aanvang 20:30 uur.
Haarlem, 7 december - Nop Maas (Hanny Michaelis - Lenteloos voorjaar) in Athenaeum Boekhandel Haarlem. Aanvang 19:30 uur.
Gent, 10 december - Richard Hemker (Hoogmoed) in Boekhandel Limerick.
Maastricht, 7 januari - Richard Hemker (Hoogmoed), Pesthuyspodium.
Amsterdam, 10 februari - Willem Jan Otten: Kauwboy. Cinema in De Balie. Aanvang 20:00 uur.
Amsterdam, 23 februari - Willem Jan Otten: Mouchette. Cinema in De Balie. Aanvang 20:00 uur.
Amsterdam, 8 maart - Willem Jan Otten: Le gamin au vélo. Cinema in De Balie. Aanvang 20:00 uur.
Amsterdam, 23 maart - Willem Jan Otten: De Jeugd van Ivan. Cinema in De Balie. Aanvang 20:00 uur.

Delen

 
2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
van oorschot rss