Omslag Fonkelrozen
Geertjan de Vugt
Fonkelrozen
 27,50

De Vugts ‘Fonkelrozen. Over vingerafdrukken’

De vingerafdruk is de plek waar persoonlijke identiteit ontstaat, even uniek en raadselachtig als zijn concentrische cirkelingen. De geschiedenis ervan is een droomachtige parade van goochelaars, detectives, genieën, charlatans, wetenschappers, handlezers, kunstenaars en bureaucraten.

In Fonkelrozen omcirkelt Geertjan de Vugt de maatschappelijke, filosofische, kunsthistorische en existentiële thema’s rond vingerafdrukken, en hij begeeft zich daarmee op het grensgebied tussen verhalen en feiten. Weliswaar wordt de mens gedreven door het verlangen onderscheidend te zijn, maar er is ook een tegenovergestelde kracht. Is het iemand gegeven geheel te verdwijnen? Bestaat de ultieme verdwijntruc? Fonkelrozen is een wervelende zoektocht door de geschiedenis, met verbluffende vondsten; een rijk, erudiet en speels boek over onze obsessie met zichtbaarheid en onzichtbaarheid.

Geertjan de Vugt (1985) promoveerde op een proefschrift over politieke dandy’s en is werkzaam als coördinator Wetenschap en Kunst bij de KNAW.  Hij schrijft over poëzie voor de Volkskrant. Eerder publiceerde hij essays in De Groene Amsterdammer, De Witte Raaf, De Nederlandse Boekengids en DWB. Fonkelrozen is zijn debuut.