Minicollege over Oorlogsvlieger van Antoine de Saint-Exupéry

Op 20 december vindt een minicollege plaats over Oorlogsvlieger van Antoine de Saint-Exupéry in het Titus Brandsma Memorial (Gedachteniskerk), Keizer Karel Plein 19, 6512 CJ Nijmegen.

Stefan Waanders houdt een inleiding, en na afloop wordt het eerste exemplaar aangeboden aan Generaal b.d. Dick Berlijn.

Dick Berlijn (1950) is o.a. voormalig jachtvlieger. Na zijn afzwaaien als Commandant van de Strijdkrachten (2005-2008) maakte hij een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Stefan Waanders (1954) is initiator van de heruitgave van Oorlogsvlieger. Hij publiceert en houdt lezingen o.a. over: Saint-Exupéry, Dostojevski, Romano Guardini, de monniken van Tibhirine (bekend van de film Des hommes et des dieux) en Europa.

De Saint-Exupéry bekendste werk is zonder twijfel De kleine prins, maar  schreef meer boeken. Oorlogsvlieger is een bijzonder eigenzinnig relaas dat het midden houdt tussen een persoonlijk verslag en een oorlogsavontuur. De Saint-Exupéry maakt in 1940, tijdens de Duitse inval, een vlucht over het noorden van Frankrijk. Tijdens deze gevaarlijke missie, waarin hij de mogelijkheid van zijn eigen dood in de ogen kijkt, herinnert hij zich voorvallen uit zijn verleden. Hij neemt de lezer mee bij zijn overwegingen over twijfel en eer, verlies en dood, wanhoop en nederlaag, en de overwinning door verbondenheid.BewarenBewaren