NRC leest, wij kijken

Ga naar www.nrcboeken.nl om Pieter Steinz te zien en horen spreken over Karel van het Reve, Verzameld werk deel 4. “Wanneer wij België en China met elkaar vergelijken, dan valt die vergelijking uit in het voordeel van China.” Aldus opent een stuk dat Van het Reve onder de naam Henk Broekhuis publiceerde in NRC Handelsblad. Steinz legt uit waarom hij het zo’n briljante openingszin vindt.
Op dezélfde website een mooie bespreking van deel vier door Wilfred Takken. “Leefde Karel van het Reve nog maar,” schrijft hij. “Was Van het Reve in de eerste twee delen nog een serieuze jongen die nog wat vlak en academisch formuleerde, in deel 3 is zijn schrijftalent tot volle wasdom gekomen. In deel 4 is Van het Reve veel meer ontspannen en vrolijk, en breidt hij zijn aandachtsgebieden enorm uit.” De verklaring voor die ontspannen manier van schrijven ligt volgens Takken te in de geboorte van Henk Broekhuis. “Als Broekhuis schrijft hij losser, baldadiger, geestiger. Als Broekhuis kon hij beter poseren als de zelfgeschoolde arbeider die quasi-naïef en ongenuanceerd op ieders tenen gaat staan.”
Behalve de nieuwe Broekhuisstukken staan in dit deel vier onder meer de twee beroemde essays “Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes” en “Het raadsel der onleesbaarheid”, en Uren met Henk Broekhuis, de in ’78 verschenen bundel die volgens Takken zijn beste is.

Op www.literairnederland.nl staat een andere digitale recensie, geschreven door Machiel Jansen. Wel op papier maar niet op het net: de recensie geschreven door Jos Bloemkolk die verscheen in Het Parool. Die zat nogal in zijn maag met de toekenning van sterren aan boeken, wat tegenwoordig gebruikelijk is op de krantenredacties. Want deel drie gaf hij de hoogste waardering (vijf sterren) en nu kan hij deel vier niet nóg meer sterren geven, want zes sterren uitdelen mag niet. “Dit is Karel van het Reve op de top van zijn kunnen,” schrijft hij.