Arjen Fortuin

Geert van Oorschot, uitgever

Geert van Oorschot (1909-1987) was een van de succesvolste en spraakmakendste uitgevers van de vorige eeuw. Hij was de uitgever en dikwijls ook ontdekker van tal van belangrijke Nederlandse schrijvers, zoals Gerard Reve, W.F. Hermans, Jan Hanlo, M. Vasalis, Rutger Kopland en J.J. Voskuil. Uit gezocht geld, deskundige vertalers en een klassieke boekverzorging smeedde Van Oorschot de Russische Bibliotheek. Deze door Helmut Salden vormgegeven reeks vestigde de reputatie van zijn bedrijf en liet Nederland kennismaken met het Rusland van de negentiende eeuw.

Van Oorschot had een haast bovenmenselijke energie: naast het bestieren van zijn uitgeverij onderhield hij tal van contacten en correspondenties met schrijvers en kunstenaars (óók uit zakelijk belang) én hij vond tijd om zelf te schrijven. Zijn boeken Mijn tante Coleta en Twee vorstinnen en een vorst behoren tot de winstgevendste publicaties van Uitgeverij Van Oorschot.

‘Maar een succesvol leven is niet noodzakelijkerwijs een gelukkig leven,’ schrijft Arjen Fortuin in zijn biografie. De zelfmoord van zijn zoon Guido was een klap die hij nooit te boven is gekomen. Zijn temperament zat Van Oorschot vaak in de weg. Al zijn contacten, met schrijvers, ontwerpers, zijn vrouw en zijn zonen, waren stormachtig. En hij was soms melancholisch op het depressieve af. Van Oorschot was een man van het grote gebaar, van de overdrijvingen en van de mooie verhalen. Arjen Fortuin maakte een meeslepend relaas van zijn leven, waarin de anekdotes en citaten kleur geven aan het grotere verhaal. Geert van Oorschot, uitgever is niet slechts een biografie, maar ook een boek over de naoorlogse literatuur, de politiek, het literaire leven. En natuurlijk een boek over de uitgeverij.

De media over Geert van Oorschot, uitgever:

‘Zijn biografie leest als een Russische roman die hij zelf had kunnen uitgeven.’ – Wim Brands in Boeken

‘Dit is de geschiedenis van de naoorlogse Nederlandse literatuur. Wat een fijn boek, man.’ – Matthijs van Nieuwkerk in DWDD

‘Geert van Oorschot was een man om van te houden.’ – Rick Honings in NRC Handelsblad (****)

‘Een heerlijk boek.’ – Onno Blom in de Tros Nieuwsshow

‘Rijk aan mooie verhalen’ – Aleid Truijens in De Volkskrant (****)

‘Een weldadige mix van milde ironie, psychologisch inzicht en Hollandse nuchterheid.’ – Jaap Goedegebuure in Trouw

ISBN 9789028261402
paperback

Prijs:

 32,00

Uitverkocht

 • Omslag Geert van Oorschot, uitgever
  Arjen Fortuin

  Geert van Oorschot, uitgever.

   32,00
 • Omslag Geert van Oorschot, uitgever
  Arjen Fortuin

  Geert van Oorschot, uitgever.

   45,00