Rainer Maria Rilke

Nieuwe gedichten. Het andere deel

In juni 1907 had Rilke het eerste deel afgesloten van zijn Neue Gedichte, waarin hij zijn beste poëzie van de voorafgaande vier jaar had gebundeld. Kort hierna werd hij verrast door een periode van stormachtige inspiratie, waarin de meeste gedichten ontstonden die hij bijeenbracht in het ‘Andere deel’ van de Neue Gedichte. Het zijn opnieuw zeer beeldende gedichten van een grote expressieve kracht.

Deze tweede bundel van 106 gedichten is opgedragen ‘A mon grand ami Auguste Rodin’, aan wie Rilke zijn nieuwe, verhevigde manier van kijken verschuldigd meende te zijn. De gedichten vormen de neerslag van intense concentratie, noodzakelijk om uit elk onderwerp de essentie te distilleren. Veel gedichten zijn opnieuw geïnspireerd door de geschiedenis, de mythologie en de bijbel, maar de bundel bevat ook evocaties van het Parijse stadsleven en van herinneringen aan Rilke’s vele reizen. Elk gedicht vormt een zelfstandige werkelijkheid, waarin de lezer zich kan verliezen om te delen in de ervaring van de dichter. Vestdijk, die Rilke zag als de ‘grootste moderne dichter’, beschouwde het tweede deel van de Neue Gedichte als zijn grootste prestatie.

Net als het eerste deel van de Nieuwe gedichten besluit ook Nieuwe gedichten. Het andere deel met uitgebreid commentaar en achtergrondinformatie van vertaler Peter Verstegen.

ISBN 9789028209084
ingenaaid
352 pagina's

Prijs:

 18,00

Uitverkocht

 • Omslag Nieuwe gedichten
  Rainer Maria Rilke

  Nieuwe gedichten.

   18,00
 • Omslag Nieuwe gedichten. Het andere deel
  Rainer Maria Rilke

  Nieuwe gedichten. Het andere deel.

   18,00