Richard Minne

Verzameld werk

‘Awel, u bent de uitgever van Tsjechov, komt u binnen.’ Zo begroette Richard Minne in 1954 Geert van Oorschot toen deze bij hem aan de deur kwam met het verzoek om Minnes gedichten opnieuw te mogen uitgeven. Het mocht en nu, een halve eeuw later, presenteren wij voor het eerst Minnes poëzie en proza tezamen in één deel. Een mooi gebonden uitgave van één van de twee lievelingsdichters van Geert van Oorschot. De uitgave werd bezorgd door Yves T’Sjoen, letterkundige aan de Universiteit Gent.

Richard Minne (1891-1965), publiceerde de poëziebundel In den zoeten inval (1927), de roman Heineke Vos en zijn biograaf (1933) en de poëzie en prozabundel Wolfijzers en schietgeweren (1942) waarvoor hij de Staatsprijs voor Nederlands Proza ontving, en verschillende kronieken en essays. Zijn werk wordt gekenmerkt door een zeer persoonlijk (Gents!) taalgebruik en een vlijmscherpe maar subtiele ironie. Met Raymond Herreman, Karel Leroux en Maurice Roelants behoorde Minne tot de oprichters van ‘Het Fonteintje’, het centrum van de traditionele en romantische poëzie in Vlaanderen.

Over zijn oeuvre schreef Jeroen Brouwers ooit dat het ‘hoe bescheiden van omvang het ook is, in waarde de gigantische oeuvres overstijgt van sommige van zijn zeer bejaard geworden collega’s en critici’. De bescheiden omvang van het oeuvre kwam behalve uit zelfkritiek (weinig vond de schrijver zelf goed genoeg) voort uit Minnes manier van werken: ‘Ik schrijf als een slak. Ik maak kladden, lapsussen en andere mooie zaken. Ik begin, her-begin en her-herbegin. De dagen zijn te kort voor mij.’

Van de fraai gebonden eerste druk zijn nog enkele exemplaren beschikbaar.

ISBN 9789028240674
gebonden
384 pagina's

Prijs:

 30,75

Uitverkocht

 • Omslag Verzameld werk
  Richard Minne

  Verzameld werk.

   30,75
 • Omslag Verzameld werk (PB)
  Richard Minne

  Verzameld werk (PB).

   17,50
 • Omslag Verzamelde verhalen
  Richard Minne

  Verzamelde verhalen.

   14,91