Minke Douwesz

Weg

Bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2009

Verliefd worden is vrij eenvoudig; de liefde onderhouden kost veel tijd en energie; maar uit elkaar gaan is het moeilijkste wat er is. Dit motief is de leidraad van Weg, de tweede roman van Minke Douwesz, die in 2003 succesvol debuteerde met haar roman Strikt (10.000 exemplaren verkocht).

Weg speelt zich af tussen april en juli 2002, toen Nederland rondom de Tweede Kamerverkiezingen ‘de onschuld verloor’ als gevolg van de moord op de politicus Pim Fortuyn. Hoofdpersoon Edith Heringa is een 40-jarige, hardwerkende gynaecologe. De weinige vrije tijd die zij heeft, besteedt ze aan de afronding van haar proefschrift. Hierin wil zij het verband aantonen tussen eetstoornissen bij pubermeisjes, met name anorexia, en het ontwaken van hun vrouwelijke seksualiteit, wat moeilijker blijkt dan zij had vermoed.

Zo mogelijk nog lastiger is Ediths relatie met Norma Pekel, een vrouw met wie zij al drie jaar samenwoont in een idyllisch gelegen boerderijtje. Edith beseft dat zij en Norma volledig uit elkaar zijn gegroeid en beëindigt de relatie. Maar dan begint het gedonder. De boerderij staat op haar naam, de vrouwen zijn niet in de echt verbonden, dus vroeg of laat zal Norma haar biezen moeten pakken. Dit verdomt zij; ze verzet zich met hand en tand tegen haar vertrek. Het is hier dat het eigenlijke thema van de roman zichtbaar wordt: het onvermogen van mensen om te voorkomen dat zij elkaar het leven tot een hel maken.

‘Minke Douwesz weet de roman Weg honderden bladzijden lang spannend te houden.’
–Janet Luis in Opzij 

Weg is een meeslepende en boeiende psychologische roman, die zo dicht op de huid is geschreven dat je na lezing als een wrak achterblijft.’
–Karin Overmars in Het Parool

Weg is zondermeer de beste roman die ik in tijden las, een boek om met gretige haast in uit te rusten.’
–Fleur Speet in Financieel Dagblad

ISBN 9789028241091
paperback
576 pagina's

Prijs:

 25,00

Uitverkocht

 • Omslag Het laatste voorjaar
  Minke Douwesz

  Het laatste voorjaar.

   12,50
 • Omslag Het laatste voorjaar
  Minke Douwesz

  Het laatste voorjaar.

   24,99
 • Omslag Strikt
  Minke Douwesz

  Strikt.

   9,99
 • Omslag Verliefd worden is vrij eenvoudig
  Minke Douwesz

  Verliefd worden is vrij eenvoudig.

   10,28
 • Omslag Weg
  Minke Douwesz

  Weg.

   25,00
 • Omslag Weg
  Minke Douwesz

  Weg.

   9,99