Tsjechov en Toergenjev

Twee wereldtitels uit de Russische Bibliotheek zijn in een zelfstandige editite verschenen: Vaders en zonen van Ivan Toergenjev en Drama op de jacht van Anton Tsjechov. Het zijn de twee nieuwe titels in onze Hardcoverreeks. Tsjechov in Anne Stoffels prachtige vertaling en Toergenjev in die van Karel van het Reve. Het verhaal gaat dat Toergenjev, toen hij bij de slotregels van deze roemruchte roman belandde, het blad van zich af moest schuiven omdat anders zijn tranen de inkt meteen weer onleesbaar zouden maken. Vaders en zonen wordt altijd beschouwd als dé roman over het generatieconflict. Maar, in de woorden van Karel van het Reve, ‘wat is eigenlijk een generatieconflict? Waarom willen de mensen niet gewoon genieten van dat conflict? Waarom willen ze het met alle geweld tot “de” beschrijving van “het” conflict maken?’

Drama op de jacht zou een mooie kennismaking met het werk van Tsjechov kunnen zijn. Het is een onvervalste ‘whodunnit’. Door de kracht waarmee Tsjechov hartstocht, dronkenschap, beestachtigheid en valsheid op papier zet, en door de verrassende ontknoping, mag dit boek uniek heten in de detectiveliteratuur.

Beide romans kosten maar 15 euro. Wat heerlijk toch om bij de aanschaf van een boek met zekerheid te weten dat het niet teleur zal stellen.