Twee keer Van Oorschot voor de Filter Vertaalprijs!

Voor de Filter Vertaalprijs 2021 zijn twee vertalers van Van Oorschot genomineerd: Froukje Slofstra, voor haar vertaling van Romans van Toergenjev, en Michaël Stoker, voor zijn vertaling van Kroniek van een leven dat voorbijgaat van Fernando Pessoa. Meer informatie over het juryrapport en andere genomineerden is te vinden via de website van Filter.

Het prijzengeld bedraagt dit jaar € 6000 euro en werd ter beschikking gesteld door Stichting Filter en de meest vooraanstaande uitgevers van vertaalde fictie en non-fictie in ons taalgebied: Atlas Contact, Lebowski, Wereldbibliotheek, AFdH, Koppernik, Meridiaan Uitgevers, Singel Uitgeverijen en Van Oorschot. Zij dragen het vertaalde boek een warm hart toe en willen bijdragen aan een hogere waardering voor uitzonderlijke vertaalprestaties. De Filter Vertaalprijs wordt voor de vijftiende keer uitgereikt en is een bekroning voor de creativiteit van de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen die voortvloeien uit de eigen, bijzondere aard van het te vertalen werk.

De jury van de Filter Vertaalprijs 2021 bestaat uit Jacqueline Hulst (voorzitter, vertaler Spaans), Hans Kloos (auteur en vertaler Engels en Zweeds, genomineerde voor de FVP 2020), Emilia Menkveld (vertaler Italiaans, namens de redactie van Filter), Jaap Scholten (auteur) en Ivo Smits (hoogleraar en vertaler Japans, namens de Stichting Filter). Een uitgebreide beargumentering van de nominaties zal te lezen zijn in de nieuwe Filter die eind maart bij AFdH verschijnt, en daarna op www.tijdschrift-filter.nl en de sociale media.

De winnaar wordt live & online bekendgemaakt op vrijdag 23 april, UNESCO Wereldboekendag, klokslag 20.00 uur via Webfilter, YouTube en Facebook.