Van Oorschot Nieuws

Avond Brands
Longlist Fintro Literatuurprijs
Eskimoland verschenen!
Bij mij op de maan genomineerd voor Kinderjury 2017
Lezingen Marijke Schermer over Noodweer
Twee bibliofiele uitgaven
Binnenplaats van Joost Baars verschenen!
Paustovski in de Russische Bibliotheek!
Roman van Maria Barnas
Paradisolezing door Joop Goudsblom
Dit voorjaar bij Van Oorschot
Auteurslezingen

detail_website

Avond Brands

Wim Brands (1959 –2016) was voor veel mensen een huisvriend. Dat bleek uit de overweldigende hoeveelheid reacties na zijn overlijden, nu een jaar geleden. Namens ons sprak hij met denkers, dichters en schrijvers, stelde de vragen die we zelf hadden willen stellen. Zeldzaam belezen, provocerend en ontregelend soms, altijd oprecht nieuwsgierig. Zijn VPRO-programma Boeken werd de spil van het zondagochtendritueel van veel cultuurminnaars.

Op 6 april, 20.00 uur, Rode Hoed, worden Brands’ Verzamelde Gedichten (uitgeverij van Oorschot) en een kleine biografie door zijn vrienden Alles Komt Goed (uitgeverij Balans) gepresenteerd.

Ariejan Korteweg, Jeroen van Kan, Ellen Jens en Thomas Verbogt vertellen over Wim als vriend, als dichter en als journalist. K. Michel, Annemieke Gerrist en Kira Wuck schreven gedichten voor hem. Leonie Jansen en Beatrice van der Poel zingen zijn poëzie. Maarten Westerveen is de presentator.

Organisatie: Rode Hoed i.s.m.Uitgeverij van Oorschot en Uitgeverij Balans.

Voor kaarten klik hier.

Delen

 
Fintro

Longlist Fintro Literatuurprijs

De longlist van de Fintro Literatuurprijs is bekend. Onder de twintig titels drie van Van Oorschot. Martin Michael Driessen met Rivieren, Noodweer van Marijke Schermer en Hoogmoed van  Richard Hemker.
Op 6 april wordt de shortlist bekend, 14 mei is wat men de ‘slotshow’noemt.

De Vakjury, voorgezeten door Kathleen Cools, bepaalt wie de Fintro Literatuurprijs 2017 in de wacht sleept. Raf Walschaerts is dit jaar voorzitter van de Lezersjury.Delen

 
Tinbergen_Eskimoland_voorlopig

Eskimoland verschenen!

Recent verscheen Eskimoland van Niko Tinbergen. In het ‘Internationale Pooljaar' 1932-1933 reist de jonggepromoveerde Nederlandse bioloog Niko Tinbergen met zijn vrouw Lies per schip vanuit Kopenhagen naar Groenland. Ze gaan ruim een jaar doorbrengen in eskimonederzettingen aan de oostkust van dat immense eiland. De later Nobelprijswinnende Tinbergen schreef een bijzonder boek over dit verblijf. Hij beschrijft zijn onderzoek naar vogels en andere dieren, maar ook de leefwijze van eskimo's en intense pracht van het arctische landschap.

Eskimoland
is een onwaarschijnlijk fris en helder verslag van een geweldig jaar van vrijheid en schoonheid in de natuur. Het boek is verlucht met tientallen foto's van Tinbergen, die ook een begaafd fotograaf was.

Luister hier naar Tijs Goldschmidt in 'Met het Oog op Morgen', over dit boek.

Delen

 
Bij_mij_op_de_maan._Russische_kindergedichten

Bij mij op de maan genomineerd voor Kinderjury 2017

Bij mij op de maan staat op de shortlist voor de Kinderjury 2017! Deze bundel met Russische kindergedichten, vertaald door Robbert-Jan Henkes, is genomineerd in de categorie 6 t/m 9 jaar. Stemmen kan tot en met 19 april op kinderjury.nl.

Kindergedichten, bijna iedere Rus krijgt ze met de paplepel ingegoten en kan ze uit het hoofd opzeggen. Uit de eindeloze hoeveelheid verzen is de bloemlezing Bij mij op de maan tot stand gekomen. Deze even melodieuze als vindingrijke vertaling van Robbert-Jan Henkes is bekroond met vijf sterren in Parool en NRC Handelsblad.Delen

 
rsz_marijke_schermer_-_tessa_posthuma_de_boer

Lezingen Marijke Schermer over Noodweer

Tijdens de Boekenweek houdt Marijke Schermer twee lezingen over haar recent verschenen roman Noodweer. Zondag 26 maart is ze te gast in de Literaire Salon van boekhandel Schimmelpennink in Amsterdam. Op donderdag 30 maart organiseert de Rotterdamse boekhandel Maximus een avond rondom drie literaire talenten van dit moment. Naast Marijke Schermer zijn ook Nina Polak en Roos van Rijswijk aanwezig. Kijk voor meer informatie op de site van boekhandel Maximus.Delen

 
Driessen-Liefde-207x300

Twee bibliofiele uitgaven

Onlangs verschenen bij het Haarlemse drukkerscollectief de Hof van Jan twee uitgaven met werk van Van Oorschot-auteurs.
Het gaat om een hartverwarmend werkje dat dan ook Liefde heet. Het bevat een viertal brieven van Martin Michael Driessen, de winnaar van de ECI-prijs, gericht aan zijn zoontje David dat in zijn eerste levensjaar overleed, aan zijn ex-geliefde Gisela, aan de hond Jack met wie hij zestien jaar samenleefde en aan zijn bijna honderdjarige moeder. Marlies Visser ontwierp de paginaversiering. Het boekje werd gedrukt in een oplage van honderd exemplaren, kost € 10 en is hier te bestellen.
Brug is een prozatekstje van Ester Naomi Perquin over de ontmoeting met een dichteres die de subtiliteit niet bepaald heeft uitgevonden. Het is tevens een jeugdherinnering waarin de Zeelandbrug een rol speelt. Er staat een fraaie door Michèle Baudet vervaardigde tekening bij. Ook deze uitgave is in honderd exemplaren vervaardigd. Prijs: € 15. En hier te bestellen.
Delen

 
rsz_baars_binnenplaats_voorlopig_copy

Binnenplaats van Joost Baars verschenen!

Recent verscheen het veelzijdige poëziedebuut Binnenplaats van Joost Baars. Zeer persoonlijke gedichten over de dood en bijna-dood van dierbaren worden afgewisseld met even verstilde als broeierige mystiek, en met originele, humoristische en geëngageerde natuurlyriek. Wie veronderstelt dat denkende poëzie niet kan ontroeren komt bij Baars voor verrassingen te staan. Baars' even bedachtzame als directe gedichten blinken uit in kwetsbaarheid en grijpen je bij de keel.

‘Zijn debuut is persoonlijk en diepzinnig, kwetsbaar en geëngageerd, en zijn gedichten zijn zorgvuldig en doordacht. (…) Eén ding blijkt overduidelijk: na het lezen van Baars’ bundel wilde ik meteen opnieuw beginnen.’ Justin Waerts op literair weblog Tzum (lees de volledige recensie)Delen

 
Verhaal_van_een_leven_1_met_buikband

Paustovski in de Russische Bibliotheek!

Het eerste deel van Verhaal van een leven van Konstantin Paustovski is verschenen. In Nederland verscheen deze ‘epische autobiografie’ als reeks van zes boeken vanaf de jaren ’60 in de het Privé-domein van de Arbeiderspers. Ze werden een doorslaand succes, herdruk volgde op herdruk. Paustovski schreef een memoriaal dat loopt van het einde van de tsarentijd tot aan de hongersnoden die voortkwamen uit de Nieuwe Economische Politiek van de Sovjets. Het is een omvangrijke reeks persoonlijke herinneringen op het strijdtoneel van de geschiedenis. Vertaler Wim Hartog herzag zijn vertaling van Paustovski speciaal voor de uitgave van Verhaal van een leven in de Russische Bibliotheek van Van Oorschot. In het eerste deel zijn Verre jaren en Onrustige jeugd opgenomen.
‘Zonder twijfel heeft Paustovski heel wat meer menselijke slechtheid en lelijkheid gezien en ervaren dan Proust zich ooit heeft kunnen verbeelden. Het is daarom zo verbluffend dat hij zo intens-vitaal vooral het boeiende, mooie en stimulerende in het leven bleef vastleggen.’ - The New York Times Book Review

‘Konstantin Paustovski is voorbijgegaan. Zijn werk zal hem op den duur wel volgen. Maar de zon zal nog eeuwen ondergaan in de schittering die hij heeft beschreven.’ -Vrij Nederland Delen

 
Altijd_Augustus_577a78bf5cc4e

Roman van Maria Barnas

Recent verscheen van Maria Barnas haar roman Altijd Augustus.

Altijd Augustus is een kleine, schitterende vertelling waarin de scheuren van een maatschappij die zich vervolmaakt waant, pijnlijk zichtbaar worden. Barnas biedt met een ingetogen stijl een overrompelend verhaal over de kantelende wereld van van haar personage Augustus.

‘Ik heb Altijd Augustus nu twee keer gelezen en daar zal het niet bij blijven. [...] Dat klinkt nogal duizelingwekkend. Maar dat is deze roman ook.’
Thomas Verbogt in Parool
Delen

 
Joop_Goudsblom

Paradisolezing door Joop Goudsblom

Het is nog een eindje weg, maar de kaarten vliegen de deur uit voor de lezing "Mensen en vuur" van onze auteur Joop Goudsblom in Paradiso! Hij zal hier over één van zijn hoofdthema's spreken: Vuurbeheersing. De lezing is een onderdeel van de wetenschapsserie Leven in Ons Heelal. Koop snel een ticket als u erbij wilt zijn op 23 april!

Wanneer: zondag 23 april
Hoe laat: Zaal open 10.30 uur, aanvang 11.00 uur
Waar: Paradiso grote zaal
Prijs: €12,- (korting voor studenten en CJP'ers)

Kijk voor meer informatie op de site van Paradiso.Delen

 
Schermafbeelding_2017-02-03_om_13.55.53_copy

Dit voorjaar bij Van Oorschot

Wat een prachtig begin van het nieuwe jaar met de benoeming van Ester Naomi Perquin tot Dichter des Vaderlands! Mocht u haar nog niet kennen: haar nieuwe bundel Meervoudig afwezig is een uitgelezen kans om kennis te maken met haar.

De bijzonderste uitgave komend voorjaar is toch wel Het verhaal van mijn leven van Giacomo Casanova: een unieke, eenmalige luxe uitgave van de complete memoires van Casanova. Deze avonturier beleefde niet alleen veel amoureuze avonturen, maar reisde heel Europa door, bezocht adellijke hoven en ontsnapte uit de beruchte gevangenis Piombi in Venetië. Eerder verschenen de verhalen van Casanova in twaalf losse delen, maar nu verschijnen ze in één uitgave in een mooie cassette. Dat betekent 4000 pagina's in dundruk, met 200 prachtige kleurillustraties. Delen

Lees meer: Dit voorjaar bij Van Oorschot 

Auteurslezingen

Amsterdam, 23 maart - Willem Jan Otten: De Jeugd van Ivan. Cinema in De Balie. Aanvang 20:00 uur.

Delen

 
2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
van oorschot rss