Tweede druk Kim-dynastie

Ter uitgeverij bereiden we thans de tweede druk voor van Casper van der Veen’s Noord-Korea boek De Kim-dynastie. Geschiedenis van Noord-Korea.
NRC roemde het mooie naslagwerk voor een breed publiek om zijn kleurrijke details. De eerste – forse – druk loopt al op zijn einde.
‘Hoe heeft het zover kunnen komen? Die vraag klinkt de afgelopen tijd geregeld wanneer het over Noord-Korea gaat. In De Kim-dynastie vertelt journalist en historicus Casper van der Veen de geschiedenis van het communistische land dat geleid wordt door Kim Jong-un. De Kim-familie regeert al meer dan zeventig jaar met ijzeren vuist over het Aziatische land, dat ondanks armoede en voedseltekorten de internationale gemeenschap bedreigt met kernwapens, langeafstandsraketten en cyberaanvallen.

Van der Veen prikt door mythes en clickbait heen om zo het echte Noord-Korea bloot te leggen.’

Vanaf heden is overigens onze podcast OORschot online beschikbaar. In de eerste aflevering interviewt Isolde Hallensleben journalist en historicus Casper van der Veen over zijn net verschenen boek. Hij vertelt over de geschiedenis van het land, hoe het was om aan bronnen te komen en hoe het de 25 miljoen Noord-Koreanen vergaat. OORschot is gratis te beluisteren via Soundcloud (andere platforms volgen).

Joost Baars en Ester Naomi Perquin genomineerd voor Herman de Coninckprijs 2018

Joost Baars, Hester Knibbe, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff, Ester Naomi Perquin en Nachoem M. Wijnberg zijn de vijf auteurs die kans maken op de Herman de Coninckprijs 2018, een bekroning voor de beste dichtbundel van het jaar in Vlaanderen.  
Debutant Joost Baars is met zijn bundel Binnenplaats volgens de jury ‘als een verlatene die, overrompeld door het lot van een geliefde, het universum aanroept met intieme poëzie.’ De jury ziet in Meervoudig afwezig Ester Naomi Perquins ‘talent om het suggestieve hand in hand te laten gaan met het concreet-herkenbare.’ Er is voortaan één Herman de Coninckprijs voor Poëzie. Voorheen waren dat aparte prijzen voor het beste debuut, het beste gedicht en de beste bundel. Alleen die laatste categorie blijft over. Het prijzengeld gaat van 6.000 naar 7.500 euro. 
De jury bestaat uit Hugo Brems, Laura de Coninck, Jeroen Dera, Gudrun de Geyter en Saskia Scheltjens. Zij beoordeelden 101 dichtbundels, waaronder 14 debuten. De prijs wordt op 8 juni in antwerpen uitgereikt.

Nieuwe roman van Kerim Göçmen

Elke zomer reist een jongetje met zijn broertje en moeder af naar het geboortedorp van zijn ouders. Daar, op het platteland, maken we kennis met andere leden van de familie, zoals zijn opa die een zuivelfabriek bezit, en de oom die zich als chauffeur aan de lokale busmaatschappij verhuurt. De tantes proberen hem, het zwarte schaap van de familie, aan een jonge vrouw te koppelen om hem tot een regelmatiger leven te dwingen. Te midden van de roerige familieperikelen ontwikkelt de jongen de begeerte om als hulp mee te gaan op de bus van zijn oom, maar dit verlangen blijkt een onvervulbare droom.

Met zijn fijnzinnige pen weet Kerim Göçmen in Kroniek van mijn schoolvakanties een weemoedig beeld op te roepen van het Turkse platteland van midden jaren zeventig. Hij toont zich een modern romanticus met zijn ingehouden lyrische beschrijvingen in een verhaal over ambities en illusies.

Een nieuwkomer in de ZKV’s

Met Eén, een bundel zeer korte verhalen, wandelt Warner van Wely het Nederlands literair toneel op als een overdonderende verrassing. Gemakkelijk samen te vatten is wat hij doet niet. De verhalen van Van Wely hebben de opmerkelijke neiging na lezing uit te dijen en het brein nog lang bezig te houden. Proza met een hoog soortelijk gewicht maar toch niet zwaar op de hand of ingewikkeld. Van Wely biedt verhalen voor de lezer die de behoefte heeft op een tekst te kauwen zonder aan een dik boek te beginnen: een schrijver die zelf al de moeite heeft genomen om wat niet van belang is weg te laten. Wat overblijft is een ‘Zeer Kort Verhaal met een Zeer Lange Nasleep’.

‘De vaas, in de vazenwinkel, in een veld van identieke vazen, hoopt op een ander bestaan. Mijmert over individualiteit, en het bekleden van een essentiële post in een persoonlijk huishouden, een gezin of bij een eenling met smaak voor het goede. De vaas hoopt in haar diepliggende ziel op een andere functie. Bijvoorbeeld als karaf. Zij vindt zichzelf daar bijzonder geschikt voor.’

Van Oorschot in de wereld

Recentelijk verkocht Van Oorschot een aantal van haar titels aan het buitenland.

Hongarije, uitgeverij Gondolat, Martin Michael Driessen, Pelikaan en Rivieren
Duitsland, uitgeverij C.H. Beck, Niko Tinbergen, Eskimoland
Duitsland, uitgeverij Wagenbach, Martin Michael Driessen, Rivieren
Zwitserland, Kampa Verlag, Marijke Schermer, Noodweer
Spanje, Libros del Asteroide, Martin Michael Driessen, Rivieren
Spanje Alfaguara/Penguin Random House, Marijke Schermer,Noodweer
Italië, Del Vecchio Martin Michael Driessen, Rivieren
Finland, Garrett Publications, Jurriaan Benschop, Zout in de wond
Spanje Alfaguara/Penguin Random House, Marijke Schermer Noodweer
Zweden, Rámus, Miek Zwamborn, De duimsprong

Uitgeverij Van Oorschot is voor de verkoop van titels aan het buitenland kort geleden gaan samenwerken met 2seas Agency.<

Daal neder, engel!

Daal neder, engel (1929) van Thomas Wolfe, verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands, in een geweldige vertaling van Sjaak Commandeur. Deze grootscheepse autobiografische roman gaat over een kind en zijn familie, een scholier en zijn stad, een student en zijn land. Midden in die drie uitdijende cirkels staat Eugene Gant, een briljante en rusteloze jongen met het brandende verlangen om zijn geboorteplaats en zijn onstuimige familie te verlaten op zoek naar een intenser en intellectueel leven.

Wolfes roman over deze elementaire zoektocht heeft generaties lezers en schrijvers, van Jack Kerouac tot Philip Roth, beïnvloed. Het geeft een levendige, lyrische schets van Amerika aan het begin van de twintigste eeuw.
Meteen bij verschijning werd Look Homeward, Angel overal geprezen. Thomas Wolfe werd een literaire legende wiens naam in één adem genoemd wordt met James Joyce, Ernest Hemingway en John Steinbeck.