Het snoer der ontferming (Couperus): Couperus’ Japanse schetsen en verhalen met hun bronnen

Van maart tot september 1922 maakte Louis Couperus een rondreis door Japan. Over zijn belevenissen publiceerde hij reisbrieven in de Haagsche Post. Hierin gaf hij een boeiend beeld van het vroeg twintigste-eeuwse Japan. Terug in Nederland verwerkte Couperus zijn reis op literaire wijze in een reeks schetsen en verhalen, die in 1923 onder de titel Het snoer der ontferming werden gepubliceerd. Ze vormen een eenheid door drie samenhangende motieven: schoonheid, noodlot (Karma) en ontferming (verlossing). Alle verhalen hebben de boeddhistische levensvisie van aanvaarding en berusting als achtergrond.
De inspiratie voor Het snoer vond Couperus in Japanse mythen, legenden en prenten van beroemde schilders als Utamaro, Hiroshige, Harunobu en Hokusai, en in een reisgids, kunstboeken, historische werken en boeken van Japankenners als Basil Chamberlain en Lafcadio Hearn.
In deze geïllustreerde uitgave, bezorgd door Dr. H.T.M. van Vliet, zijn voor het eerst Couperus’ teksten opgenomen samen met de door hem gebruikte bronnen. Zij geven een uniek en fascinerend beeld van Couperus’ werkwijze.
– Met schitterende Japanse prenten in kleur –