Ida Gerhardt

Ida Gardina Margaretha Gerhardt (Gorinchem, 11 mei 1905 – Warnsveld, 15 augustus 1997) was een Nederlands dichteres en classica.

Bij Van Oorschot is in samenwerking met Athenaeum-Polak & Van Gennep een editie van Dolen en dromen verschenen. In deze uitgave is het originele handschrift in facsimile opgenomen en het gedicht wordt ingeleid door Ad ten Bosch.

Jaap Visser

Jaap Visser (1973) werkt als adviseur in de media- en cultuursector. Samen met Erik Timmermans schreef hij het boek Berlijn: Een gids door de hoofdstad van de DDR.

Erik Timmermans

Erik Timmermans (1970) is beeldend kunstenaar en tekstschrijver. Samen met Jaap Visser schreef hij het boek Berlijn: Een gids door de hoofdstad van de DDR.

Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen 1881 – Petrópolis 1942) woonde lange tijd in Salzburg maar verhuisde in 1933, nadat de nationaalsocialisten de macht hadden overgenomen, naar Londen. In 1936 werden zijn boeken in Duitsland verboden en verbrand. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nam hij de Britse nationaliteit aan. Via New York, Argentinië en Paraguay kwam hij in 1940 in Brazilië terecht, waar hij in 1942 samen met zijn vrouw zelfmoord pleegde.

Godfried Bomans

Godfried Bomans (1913-1971) was een van Nederlands bekendste schrijvers. Hij schreef meer dan zestig boeken, waaronder Erik of het klein insectenboek en de strip Pa Pinkelman, naast talloze columns (voor de Volkskrant) en andere publicaties (o.a. Elsevier). Ook was hij een veelgevraagde gast op radio en televisie.

Benjamin Rous

Benjamin Rous studeerde Mediterrane Archeologie en is werkzaam als coördinator van het NICAS, een instituut in Amsterdam dat onderzoek doet naar verval en behoud van kunst. Sinds hij als tiener een uitvoering van Verdi’s Aida zag ontwikkelde hij een levenslange passie voor de opera. Hij schrijft toelichtingen en geeft inleidingen voor de Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera. Daarnaast begeleidt hij regelmatig opera- en muziekreizen in het buitenland.

Rik Torfs

Rik Torfs (1956) is hoogleraar aan de KU Leuven, kerkjurist, bekend mediafiguur en voormalig christendemocratisch politicus. Torfs was van 2013 tot 2017 rector van de KU Leuven. Hij combineert als hoogleraar zijn vakkennis met humor en een brede visie op allerlei aspecten van de samenleving en is om die reden in België regelmatig te gast in radio- en tv-programma’s. Daarnaast publiceert hij in Trouw en heeft hij een vaste column in Het laatste nieuws.

Graa Boomsma

Graa Boomsma (1953), is schrijver en essayist. Voor De Groene Amsterdammer schrijft hij vooral over Amerikaanse literatuur.

 

Konstantin Paustovski

Konstantin Paustovski (1892-1968) moest tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst verrichten als ziekenbroeder op een hospitaaltrein aan het Pruisische front. Na de afschuwelijke terugtocht van het Russische leger in 1916 door Polen en Wit-Rusland maakte hij in 1917 in Moskou de mislukte Februarirevolutie mee. Na de Oktoberrevolutie vluchtte hij naar Odessa waar hij als journalist werkte. Vanaf 1930 kwam hij als verslaggever voor diverse kranten en tijdschriften aan de kost. Daarnaast vond hij steeds meer tijd om zich te wijden aan zijn literaire oeuvre.

Martin Michael Driessen

Martin Michael Driessen (1954) is opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijver. Hij debuteerde in 1999 met de roman Gars. In 2012 volgde Vader van God en in 2013 Een ware held, alle door de pers bejubeld en voor literaire prijzen genomineerd. Zijn werk is vertaald in het Engels, Italiaans, Duits, Hongaars en vele andere talen. In 2015 verscheen de omvangrijke roman Lizzie, geschreven in samenwerking met de dichteres Liesbeth Lagemaat.

In 2016 verscheen zijn verhalenbundel Rivieren, die op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs stond en die de ECI-literatuurprijs én ECI-lezersprijs won. Met zijn roman De pelikaan stond hij op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2018. In oktober 2018 verscheen zijn recentste verhalenbundel Mijn eerste moord en andere verhalen.

Over Rivieren:

‘Driessen schrijft beter dan goed. Bij vlagen beeldschoon.’ NRC Handelsblad (****)

‘Als er rechtvaardigheid bestaat, zou Rivieren Driessen de roem moeten brengen die hij verdient.’ Noordhollands Dagblad (*****)

‘Deze bundel is oorspronkelijk en van grote klasse. Driessens beeldende vertelkracht bewerkstelligt waar spektakel.’ De Volkskrant (****)

Over De pelikaan:

‘Proza waarin ambacht, verbeelding én een bijna ouderwets vertelplezier de dienst uitmaken, ingebed in een ingenieuze plot. Martin Michael Driessen is er de gepatenteerde leverancier van.’ De Morgen (****)

‘Met zijn roman De pelikaan voegt Martin Michael Driessen een nieuw hoogtepunt aan zijn toch al uitzonderlijke oeuvre toe.’ VPRO-Gids

‘In de strakke regie van Driessen komt het hele menselijke drama van onrecht en misverstand sprekend tot leven.’ Trouw

‘Hij zet de klassieke thema’s met een nieuw, eigen verhaal geweldig naar zijn hand.’ NRC Handelsblad (****)

‘Hij mag zich inmiddels zonder grootspraak tot de beste schrijvers van ons land rekenen. Ook zijn nieuwe roman De pelikaan bewijst weer zijn uitzonderlijke klasse.’ Noordhollands Dagblad (****)

‘Driessens vakmanschap is een weldaad.’ NRC Handelsblad (****)

Arjen Fortuin

Arjen Fortuin (Amsterdam, 1971) is criticus, columnist en redacteur van NRC Handelsblad. Hij studeerde geschiedenis en filosofie in Amsterdam en Madrid. Sinds 1998 schrijft hij voor de bijlage Boeken van NRC Handelsblad en van 2005 tot begin 2017 was hij coördinator literatuur van die krant. In een wekelijkse column belichtte hij de literaire actualiteit. Hij schrijft voornamelijk over Nederlandse literatuur en verder over geschiedenis en sport.

In 2015 verscheen de veelgeprezen biografie Geert van Oorschot, uitgever. Eerder dat jaar verscheen ook Verborgen boeken. Em. Querido’s uitgeverij tijdens en na de bezetting, waarin Fortuin over de rol van Van Oorschot in dienst van Querido schreef.

Imme Dros

Imme Dros (1936) schreef vele kinderboeken en maakte bewerkingen van Griekse mythen. In 2015 verscheen haar vertaling van de Ilias van Homeros en in 2016 ook de Odysseia.