Alexander Nieuwenhuis

Alexander Nieuwenhuis (1984) is journalist, essayist en wildernisgids. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In 2014 begon hij de Intuïtieve Encyclopedie en hij publiceerde in de Nederlandse Boekengids over Menno ter Braak en de Club van Rome.

Joyce Roodnat

Joyce Roodnat (1955) is schrijver en journalist. Naast haar functie als chef van de kunstredactie van NRC schreef ze tien jaar
over wandelen en publiceerde ze verschillende wandelboeken. Inmiddels schrijft ze voor NRC wekelijks een column over de kunsten. In 2001 debuteerde ze met de roman ’t Is zo weer nacht, die bekroond werd met zowel de Geertjan Lubberhuizenprijs als de Debutantenprijs. Het succesvolle Een kwestie van lef. Stijlgids voor vrouwen tussen de 40 en 60+ verscheen in 2007. Voor Hé, zie je dat!?, over de films van Ed van der Elsken, ontving ze in 2017 de Louis Hartlooper Prijs.

Hannah Bakx en Roos Hamelink

Roos Hamelink en Hannah Bakx studeerden beiden Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze bereiken graag een jong publiek met historische verhalen. Amsterdam in 10.000 stappen is hun eerste boek.

Sasja Sokolov

Sasja Sokolov (1943) werd geboren in Canada, als zoon van een hooggeplaatste diplomaat, maar groeide op in de Sovjet-Unie. Hij deed pogingen om het land te ontvluchten, zat korte tijd in de gevangenis, maar na internationale protesten en een hongerstaking samen met zijn Oostenrijkse geliefde kreeg hij in 1975 toestemming voor emigratie. Datzelfde jaar werd het manuscript van School voor zotten de Sovjet-Unie uit gesmokkeld en onder veel bijval in het Westen gepubliceerd.

Stine Jensen

Stine Jensen (1972) studeerde filosofie en literatuurwetenschap in Groningen en is columnist voor NRC Handelsblad. Van haar hand verschenen onder meer Waarom vrouwen van apen houden, Het broekpak van Olivia Newton-John, Echte vrienden, Dus ik ben, Go East en het kinderboek Lieve Stine, weet jij het?, dat bekroond werd met de Zilveren Griffel. Voor het tv-programma Licht op het Noorden reisde ze door Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Ze maakte ook de succesvolle podcast ‘Scheiden met Stine’.

Heinrich von Kleist

Heinrich von Kleist (1777–1811) was een Duits auteur en toneelschrijver. Hij diende zeven jaar in het Pruisische leger, nam in 1799 ontslag om te kunnen studeren en leidde vanaf 1800 een weinig honkvast bestaan. Kleist schreef verhalen (Michael Kohlhaas, De markiezin van O…), toneelstukken (Penthesilea, De gebroken kruik) en verhandelingen (Over het marionettentheater). In 1811 beroofde hij zich van het leven.

Tibullus

Tibullus (ca. 54–19 v. Chr.) stierf jong, en liet een klein oeuvre liefdespoëzie achter, gericht aan jongens en vrouwen. In de burgeroorlog die losbarstte na de moord op Julius Caesar verloor zijn familie haar landerijen. Deze ervaring maakte van Tibullus een Romeinse variant van een poète maudit, een man die hunkert naar de grote liefde, veiligheid en stabiliteit. Tegelijk is hij bitter, tegendraads en spotziek.

Geertjan de Vugt

Geertjan de Vugt (1985) promoveerde op een proefschrift over politieke dandy’s en is werkzaam bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij schrijft over poëzie en literatuur voor de Volkskrant. Eerder publiceerde hij essays in De Groene Amsterdammer, De Nederlandse Boekengids, Poëziekrant, De Witte Raaf en DWB. Fonkelrozen is zijn debuut.

Willem Wilmink

Willem Wilmink (1936–2003) was een zeer geliefd schrijver van liedteksten, voor tv-programma’s, zoals de Stratemakeropzeeshow en Het Klokhuis, en voor onder anderen Wieteke van Dort, Joost Prinsen, Herman van Veen en Jenny Arean, veelal in samenwerking met zijn Enschedese kameraad en componist Harry Bannink. Daarnaast schreef hij een poëtisch oeuvre voor kinderen en volwassenen, dat met de jaren steeds populairder is geworden. Zijn gedicht op de tragische goochelaar Ben Ali Libi heeft inmiddels, dankzij de gloedvolle voordracht van Joost Prinsen, een klassieke status bereikt. Elsbeth Etty publiceerde  in 2019 de biografie van Willem Wilmink: In de man zit nog een jongen.

Willemijn Kranendonk

Willemijn Kranendonk (1994) is schrijver en dichter, voor zowel kinderen als volwassenen. Haar werk verscheen o.a. in Tirade, DWB, Liegend Konijn, De Revisor en op Lilith Magazine. Momenteel volgt ze de master Jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg en werkt ze aan haar eerste kinderboek. De Geliefden is haar debuutroman.

Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen 1881 – Petrópolis 1942) woonde lange tijd in Salzburg maar verhuisde in 1933, nadat de nationaalsocialisten de macht hadden overgenomen, naar Londen. In 1936 werden zijn boeken in Duitsland verboden en verbrand. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nam hij de Britse nationaliteit aan. Via New York, Argentinië en Paraguay kwam hij in 1940 in Brazilië terecht, waar hij in 1942 samen met zijn vrouw zelfmoord pleegde.

Luigi Pirandello

Luigi Pirandello (1867-1936), geboren in een gegoede familie op Sicilië, kreeg in 1934 de Nobelprijs voor de Literatuur. De verfilming van zijn verhalen door Paolo en Vittorio Taviani, Kaos, werd wereldberoemd.