Maxim Osipov

Maxim Osipov (Moskou, 1963) is schrijver en cardioloog, en won in Rusland verscheidene literaire prijzen. Van zijn hand verschenen meerdere bundels met verhalen die zowel in eigen land als daarbuiten veel aandacht kregen.

Asis Aynan

Asis Aynan (1980) is schrijver en doceert op de Hogeschool van Amsterdam. Hij werd boven op een heuvel in de Rif verwekt en kwam ter wereld in het Haarlemse Sint Johannes de Deoziekenhuis. Als kind hielp hij zijn vader in de weekenden op de Beverwijkse Bazaar.

Gerrit Komrij

Gerrit Komrij (1944–2012) debuteerde als dichter, was criticus en televisierecensent, stelde een aantal spraakmakende poëziebloemlezingen samen, vertaalde en schreef essays en romans. Hij ontving de P.C. Hooftprijs 1993 voor zijn beschouwend proza en was de eerste Dichter des Vaderlands (2000–2004).

Fernando Pessoa

Fernando Pessoa (1888-1935) is zeker drie van de bekendste schrijvers van Portugal. Veel van zijn werk verscheen in Nederlandse vertaling, waaronder de poëzie geschreven onder de heteroniemen Alberto Caeiro, Álvaro de Campos en Ricardo Reis en het Boek der rusteloosheid.

Jack de Boer

Jack de Boer (1966) is leerkracht in het speciaal basisonderwijs. Zijn meer dan vijfentwintig jaar aan onderwijservaring heeft hij opgedaan in Amsterdam en Franeker, en vormt een belangrijke bron voor zijn schrijverschap.

Jannetje Koelewijn

Jannetje Koelewijn (1959) is journalist en schrijver. Ze werkt sinds 1997 als redacteur bij NRC Handelsblad; haar interviews en columns zijn veelgeprezen. In 2011 verscheen het succesvolle De hemel bestaat niet, over het leven van haar ouders, waar meer dan 30.000 exemplaren van werden verkocht. In 2014 verscheen Heilbrons hel, haar debuutroman.

Thomas Rosenboom

Thomas Rosenboom (1956) debuteerde in 1982 met de novelle Bedenkingen. Zijn doorbraak bij het grote publiek volgde met de romans Gewassen vlees (1994) en Publieke werken (1999), die beide werden bekroond met de Libris Literatuur Prijs. Publieke werken werd ook succesvol verfilmd. In 2012 verscheen zijn meest recente roman, De rode loper.

Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakker (1962) is een van de best gelezen en meest vertaalde Nederlandse auteurs. Hij debuteerde in 2006 met Boven is het stil, dat alom geprezen werd, in meer dan dertig landen verscheen en in 2013 werd verfilmd. Zijn roman De omweg (2010) stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. In Privé-domein verschenen zijn herinneringen in twee delen, Jasper en zijn knecht en Knecht, alleen.

Joseph Roth

Joseph Roth (1894-1939), geboren in Brody vlakbij de Russische grens, werd in 1918, na de val van Oostenrijk-Hongarije, stateloos. De dubbelmonarchie was voor Joseph Roth het laatste overblijfsel van wat een ‘modern’ Europa had kunnen worden. Radetzkymars is het klassieke meesterwerk van de grote Joods-Oostenrijkse schrijver die Franz Joseph bleef liefhebben omdat hij Hitler verachtte.

Laurine Verweijen

Laurine Verweijen is dichter en werkt als strateeg. Zij publiceerde eerder in De Revisor, Tijdschrift Terras, nY en Het liegend konijn. In 2016 won zij de tweede prijs bij de Turing Gedichtenwedstrijd. Verleden voorjaar verscheen van haar het eerste gedicht over de lichamelijkheid van de menstruatiecyclus, in De Gids.

David Markson

David Merrill Markson (1927-2010) was een Amerikaans schrijver. Hij schreef verschillende postmoderne romans, waaronder Springer’s Progress, Wittgenstein’s Mistress en Reader’s Block.

Hille Steenhuis

Hille Steenhuis (2002) is geboren in Amsterdam en doet dit jaar eindexamen.