Nina Burton

Nina Burton (1946) is dichter en essayist. Ze wordt geprezen om haar unieke talent een lyrische stijl te combineren met haar kennis van de natuurwetenschappen. Haar werk werd bekroond met de belangrijkste Zweedse literaire prijzen: de Augustprijs en Stora Fackboksprijs. Burton is lid van de Koninklijke Zweedse Academie voor de Natuurwetenschappen. Haar recentste boek, Levensmuren, werd met veel lof onthaald en genomineerd voor diverse prijzen. Het boek verschijnt in maar liefst vijftien landen.

Jac. P. Thijsse

Jac. P. Thijsse (1865-1945) was leraar, natuurbeschermer en schrijver. Hij stond aan de wieg van de Vereniging Natuurmonumenten en zette zich met hart en ziel in voor het behoud van de natuur in Nederland. Met zijn Verkadealbums en zijn vele andere publicaties wist hij een breed publiek te enthousiasmeren voor zijn passie: het leven van planten en dieren.

Hikaru Okuizumi

Hikaru Okuizumi (1956) debuteerde in 1993 met De stenen getuigen, dat werd bekroond met de Akutagawaprijs en werd vertaald in onder meer het Engels, Frans en Duits. Okuizumi bouwde in dertig jaar een groot oeuvre op, waarvoor hij meermaals de Nomaprijs ontving, en de Tanizakiprijs.

Lieneke Frerichs

Lieneke Frerichs is neerlandica en tekstediteur. Zij was tien jaar beleidsmedewerker bij een van de letterenfondsen en hoofdredacteur van het Verzameld werk van Karel van het Reve. Zij publiceerde veel artikelen over Nescio en was samensteller van de bundel Over Nescio. Ze bezorgde zijn Verzameld proza en nagelaten werk en Natuurdagboek, Brieven uit Veere en het reisboekje Buitenland is geen land.

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet (1945) is een van de veelzijdigste schrijvers van onze tijd: ze debuteerde met de historische roman Tine, en werd vervolgens essayiste, columniste en schrijfster van non-fictie. Daarnaast bleef zij roman publiceren, waaronder In de naam van de vader en Aan het eind van de dag. In 2018 werd haar oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs. Haar elfde roman, De val van Thomas G., verscheen in 2020.

Maartje Wortel

Maartje Wortel (1982) werd geboren in Eemnes. Ze werd van de School voor Journalistiek gestuurd omdat ze te veel verzon. Inmiddels is ze als schrijver uitgegroeid tot een van de kenmerkendste van haar generatie. Voor haar debuut Dit is jouw huis ontving ze de Anton Wachterprijs, haar roman IJstijd, verschenen in 2014, werd onderscheiden met de BNG Literatuurprijs. In 2019 verscheen Dennie is een star, dat op veel lof onthaald werd.

Guido van Hengel

Guido van Hengel is historicus en schrijver van literaire non-fictie. Hij schreef eerder De dagen van Gavrilo Princip en De zieners, die op veel lof werden onthaald. 

Jan Vanriet

Jan Vanriet is schrijver en een toonaangevend Belgisch schilder. Voor Van Oorschot illustreerde hij eerder Joseph Roths Radetzkymars.

Charles Simic

Charles Simic (1938) werd in Belgrado geboren. In 1954 emigreerde hij met zijn familie naar Chicago. Hij kreeg talloze prestigieuze erkenningen voor zijn werk en was Poet Laureate van de Verenigde Staten. Zijn laatste bundel, Come Closer and Listen, verscheen in de zomer van 2019.

Maxim Osipov

Maxim Osipov (Moskou, 1963) is schrijver en cardioloog, en won in Rusland verscheidene literaire prijzen. Van zijn hand verschenen meerdere bundels met verhalen die zowel in eigen land als daarbuiten veel aandacht kregen.

Asis Aynan

Asis Aynan (1980) is schrijver en doceert op de Hogeschool van Amsterdam. Hij werd boven op een heuvel in de Rif verwekt en kwam ter wereld in het Haarlemse Sint Johannes de Deoziekenhuis. Als kind hielp hij zijn vader in de weekenden op de Beverwijkse Bazaar.

Gerrit Komrij

Gerrit Komrij (1944–2012) debuteerde als dichter, was criticus en televisierecensent, stelde een aantal spraakmakende poëziebloemlezingen samen, vertaalde en schreef essays en romans. Hij ontving de P.C. Hooftprijs 1993 voor zijn beschouwend proza en was de eerste Dichter des Vaderlands (2000–2004).