Infinite Jest

Als Donald Trump in november toch wordt verkozen tot president, geef ik nu alvast de media de schuld.

De media hebben Trump uit puur commercieel eigenbelang op het schild gehesen. Het verband tussen het aantal nieuwsitems over Trump en zijn succes in de polls is direct en causaal: na een piek in media-aandacht stijgt hij in de peilingen. Niet andersom.

The money’s rolling in and this is fun…I’ve never seen anything like this, and this is going to be a very good year for us. Sorry. It’s a terrible thing to say. But, bring it on, Donald. Keep going,’ zei Les Moonves, de baas van CBS. Tussen juni vorig jaar en afgelopen maart kreeg Trump twee miljard dollar aan gratis publiciteit. Daar kan Hillary nooit tegenop krijsen.

Om kijkers vast te houden, moet elk nieuwsverhaal grootser en meeslepender zijn dan het vorige. De politieke thriller van 2000, waarin Al Gore in het Hooggerechtshof verloor van George W. Bush, greep de hele wereld bij de strot. 2008 was nóg spectaculairder: de verkiezing van een historische president. Dit jaar schakelen we door naar de overtreffende trap met een race to the bottom tussen twee intens gehate kandidaten waarin alles – alles – op het spel staat.

Je hoort wel eens dat Trump de Amerikaanse verkiezingen omlaag heeft getrokken naar het niveau van een reality show, maar het is nog veel erger. Het is Infinite Jest.* We kunnen niet meer wegkijken, de Amerikanen en ik. We willen zien hoe ver dit gaat en dus gaan we tot het uiterste.

Het wordt banaal, smerig en bloedspannend.

____________________

* Naar het veelbesproken boek van David Foster Wallace. De titel verwijst naar een mysterieuze film, gemaakt door de vader van de hoofdpersoon, die de kijkers zó in zijn greep houdt, dat ze gebiologeerd naar het scherm blijven staren en uiteindelijk verhongeren. De inhoud van de film is onbekend.

Arjen van Lith is freelance journalist, parttime activist en schrijver. Hij debuteerde bij De Harmonie met de verhalenbundel Mijn Snor. De meeste maanden van het jaar woont hij in Austin (Texas), waar hij werkt aan een bundeling van de brieven die hij ooit aan zijn kapper schreef, en aan een roman over zijn opgroeien in dorpsmetropool Krommenie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Arjen van Lith

Arjen van Lith (1971) is journalist, schrijver en kunstenaar. Sinds acht jaar woont hij in de Verenigde Staten, eerst in Austin en nu in Pittsburgh, waar hij werkt aan zijn sleutelroman en andere projecten