Pitch

Vanochtend kwam ik er tijdens het invullen van mijn belastingopgave achter dat ik vorig jaar in totaal duizend euro heb verdiend met mijn schrijverij. Toch nog een hele prestatie, zeker gezien de voortschrijdende vergrijzing, de alarmerende toename van analfabetisme in Nederland en ons zeer beperkte taalgebied.

Gelukkig voel ik in de praktijk nauwelijks iets van mijn eigen financiële misère. Ik leid al jaren een comfortabel bestaan als kept man met twee huizen op twee continenten en een verrukkelijke kostwinner. In die zin pas ik naadloos in de traditie van Lord Byron, Baudelaire, Montaigne en Victor Hugo: ook zij hoefden niet te werken voor hun geld.

Maar toch vreet het aan me. Wie schrijft wil ook gelezen worden. Mijn literaire debuut, verschenen in bovengenoemde fiscale periode, had het een heel stuk beter moeten doen. Voor een bescheiden bedrag werpt Mijn Snor (De Harmonie, 2014) nieuw licht op fundamentele levensvragen over gezichts- en lichaamsbeharing, dreigende kaalheid en hun invloed op de human condition. Dat zou in theorie een breed publiek moeten aanspreken, want bijna iedereen – man én vrouw – worstelt wel eens met deze kwesties. Bovendien is haar een tijdloos onderwerp, dus er is nog niets verloren. Ik hou nog altijd stille hoop op postume erkenning.

Bij mijn volgende boek (werktitel: Brieven aan mijn kapper) moet het roer radicaal om. Ik moet mijn aarzeling om mezelf te verkopen overboord gooien. De beuk erin. Om dat voor elkaar te krijgen, grijp ik terug op de klassieken en neem vol bewondering een voorbeeld aan de grote dode Gerard Reve, die ons op de ‘nationale verrekijk’* zonder schroom de koopzondag insleurde en zijn oeuvre op mistroostige toon uitventte over de rug van onschuldige kinderen. Kijk, daar kan iedere schrijver nog wat van leren.

Onderstaand fragment is afkomstig uit de documentaire De Volksschrijver en de verrekijk. De boekenpitch van Reve (vanaf 0:30) wordt voorafgegaan door een citaat uit Nader tot U en eindigt nogal abrupt, wellicht vanwege censuur door YouTube of de uploader. De hele documentaire is hier en hier te zien.

 

 

________________________________________________________________________________________________

portret-brief-gilles-02-15-maart-2014Arjen van Lith is freelance journalist en schrijver. De meeste maanden van het jaar woont hij in Austin (Texas), waar hij werkt aan een bundeling van de brieven die hij ooit aan zijn kapper schreef, en aan een roman over zijn opgroeien in dorpsmetropool Krommenie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Arjen van Lith

Arjen van Lith (1971) is journalist, schrijver en kunstenaar. Sinds acht jaar woont hij in de Verenigde Staten, eerst in Austin en nu in Pittsburgh, waar hij werkt aan zijn sleutelroman en andere projecten