Safety Check™

vinkje2

Sinds kort heeft Facebook een nieuwe functie: Safety Check. Hiermee kunnen gebruikers hun dierbaren laten weten dat ze ongedeerd zijn na een ramp of, zoals vorige week vrijdag in Parijs, een terroristische aanslag. Onmisbaar in een wereld waar iedereen altijd en overal een doelwit is.

Vrijdagmiddag 20 november, 14:10 uur: ik reken een blok Goudse kaas en een pak koffiepads af bij de Albert Heijn om de hoek. De caissière draagt een hoofddoek.

✔Arjen heeft aangegeven dat hij veilig is.

14:15 uur: op weg naar huis loop ik langs de As-Soena moskee aan de Frederik Hendrikstraat in Amsterdam, waar precies op dat moment een samenscholing bezoekers voor de deur staat te roken.

✔Arjen heeft aangegeven dat hij veilig is.

14:25 uur: naast me voor het stoplicht bij het Marnixbad staat een auto met een Belgisch kenteken.

✔Arjen heeft aangegeven dat hij veilig is.

15:00 uur: achter me in lijn 3 vuurt een groep jongens met zware rugtassen en een Noord-Afrikaans uiterlijk een serie langgerekte lachsalvo’s af vanwege een YouTube-video op een telefoon. De tramconductrice, duidelijk moslima, vraagt of ze effe willen dimmen.

✔Arjen heeft aangegeven dat hij veilig is.

16:00 uur: met vriend A. ga ik naar Shorts 1 van Robert Frank op het IDFA in het Stedelijk. Voordat we naar binnen mogen, moet iedereen – dus óók het islamitische slagerstype verderop in de rij – zijn tas afgeven aan een licht getint garderobemeisje.

✔Arjen heeft aangegeven dat hij veilig is.

18:20 uur: A. en ik drinken bier in het museumcafé en praten na over de films. Naast ons zit een ouder echtpaar. Ze spreken Frans.

✔Arjen heeft aangegeven dat hij veilig is.

19:04 uur: enigszins aangeschoten ren ik de Van Baerlestraat over om de tram te halen en word bijna omver gereden door – jawel – een Marokkaanse sushikoerier.

✔Arjen heeft aangegeven dat hij veilig is.

Zelf ben ik gelukkig niet zo bang uitgevallen, maar dat wil niet zeggen dat ik het nut van Safety Check™ niet inzie. Zoiets doe je niet voor jezelf; je doet het voor je vrienden.

Arjen van Lith is freelance journalist en schrijver. De meeste maanden van het jaar woont hij in Austin (Texas), waar hij werkt aan een bundeling van de brieven die hij ooit aan zijn kapper schreef, en aan een roman over zijn opgroeien in dorpsmetropool Krommenie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Arjen van Lith

Arjen van Lith (1971) is journalist, schrijver en kunstenaar. Sinds acht jaar woont hij in de Verenigde Staten, eerst in Austin en nu in Pittsburgh, waar hij werkt aan zijn sleutelroman en andere projecten