Amstel

Zou Tommy Wieringa wel gedoucht hebben na zijn nachtelijke sprong in de Amstel? De dag na de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs was hij te gast in Eye om een verhaal(tje) van Isaak Babel voor te lezen. Terwijl de ene helft van de zaal aan zijn lippen hing, raakte de andere langzaam beneveld door een zeker odeur, dat gelukkig niet kon opboksen tegen de halo van Babelvertaalster Froukje Slofstra.

Tijdens het interview hoorde ik een paar rijen voor me het gemor van een paar grijze koppen: ze vonden Tommy een behoorlijk over het paard getild mannetje dat de gelegenheid flink te baat nam om te geuren met zijn Babel. Voor iemand die waarschijnlijk enkele minuten voordien de waas van de binnenkant van zijn schedeldak had gepoetst, was hij verdomd goed in staat om verholen over zichzelf te spreken. Daarna had hij blijkbaar haast, stapte meteen op en kon eindelijk naar bed.

In de Amstel springen is voorbehouden aan een zeer select groepje schrijvers dat, voor zover ik weet, tot op heden bestaat uit twee personen. Een jaar of vijf geleden koos Beau van Erven Dorens al eens het ruime sop, ter promotie van zijn debuutroman Pijn. Beau wist die titel ruimschoots eer aan te doen door vanaf de Magere Brug plat op het water te kukelen. Zijn boek kwam uit in december, dus er moest daarna een heel blik hulpverleners opengetrokken worden om de nieuwbakken auteur op het droge te helpen. Met onderkoelingsverschijnselen en al afgevoerd naar een politiebureau. De grap kostte hem enkele duizenden euro’s boetegeld.

Of het Amstelspringen voor auteurs zal doorzetten is onzeker. Prinses/koningin Máxima mag dan onlangs een rondje door de gracht hebben gecrawld, de waterkwaliteit van het Amsterdamse is niet te vertrouwen. Ooit een woonboot met een rioolaansluiting gezien? Dat stroomt allemaal linea recta de zeventiende-eeuwse stad in. Met al die smetvreselijke schrijvers laat uitbreiding van het schrijf-en-duikclubje waarschijnlijk nog wel even op zich wachten. Bovendien moet zo’n schrijver zichzelf wel een hele Piet vinden, of een schare Propria Curisten verzamelen om zich te laten opjutten – daar draaien Tommy en Beau hun hand niet voor om – voordat het zover is.

De volgende die, volgens de LC, heeft toegezegd de Amstel in te gaan is Joost Nijsen. Hij is weliswaar uitgever, maar niettemin iemand die de lijn van Wieringa en Dorens uitstekend voort kan zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marko van der Wal

Marko van der Wal (1989) is opgeleid als classicus, redacteur van Tirade en werkt bij Uitgeverij Van Oorschot. Sinds enkele jaren blogt hij (onregelmatig) voor tirade.nu.