Denkend aan de dood…

* Componist en dirigent Pierre Boulez stierf vorige week, een van het troepje radicalen dat Schönberg voorbij was. Luister naar zijn eerste pianosonate en het is duidelijk waar het om gaat. Hij dirigeerde ook werk van muzikaal genie Frank Zappa. (Tot zover de categorie highbrow-verschrikkelijk.)

* Bowie is niet dood – hoorde ik althans zeggen. Net zoals dat zijn dood een ‘promotionele activiteit’ was, dat hij een spuitje had gekregen én dat hij het aardse simpelweg verlaten heeft. In mijn ogen is hij nooit op aarde geweest. Muziek: hier.

* Een gratis krant schrijft dat deskundigen een nieuwe terroristische aanslag in Europa verwachten, waarschijnlijk in verschillende hoofdsteden op hetzelfde moment. Of wij ook zo bang waren, vroeg iemand. ‘Het Centraal Station, daar kom ik niet meer als het niet hoeft,’ zei een jonge moeder van twee. ‘Laatst dacht ik eraan bij een concert,’ zei een ander. Is het ineens weer in om te zeggen dat we bang zijn?

* Vrij naar Epicurus: gelukkig hoef ik het niet zelf mee te maken.

* Alan Rickman. Je zult maar postuum herinnerd worden als Sneep. Hoe feilloos die rol ook was, dat lijkt me geen recht doen. Kijk eens naar zijn vertolking van Lodewijk XIV in  A Little Chaos/ The King’s Gardens.

* Sherwood Anderson, die ging mooi-tragisch dood. Aan boord van een schip op weg naar het zuiden, verstoken van iedereen. Hij overleed aan de gevolgen van een per ongeluk ingeslikte cocktailprikker.

*In The Hateful Eight van Tarantino wordt rijkelijk verwezen naar The Exorcist. De muziek die Ennio Morricone ooit schreef voor de sequel The Heretic (maar niet werd gebruikt) is nu wel te horen. En dat wijf in The Hateful Eight lijkt ook wel verrekte veel op dat meideken – vooral als ze sterft.

* Au suivant?

 

Marko van der Wal (1989) is opgeleid als classicus, redacteur van Tirade en werkt bij Uitgeverij Van Oorschot. Sinds twee jaar blogt hij wekelijks voor tirade.nu. Hij ziet er overigens anders uit dan hij eruitziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marko van der Wal

Marko van der Wal (1989) is opgeleid als classicus, redacteur van Tirade en werkt bij Uitgeverij Van Oorschot. Sinds enkele jaren blogt hij (onregelmatig) voor tirade.nu.