Handleiding bij Tirade 456

tirade 456 voorplatTer inleiding van Tirade 456 (en het correcte gebruik ervan)

Gefeliciteerd ware lezer! U bent de gelukkige bezitter van het 456ste nummer van Tirade, ogenschijnlijk een klein onschuldig boekwerkje, maar in werkelijkheid een welhaast onuitputtelijke bron van Nederlandse en buitenlandse literatuur. Binnen vindt u verhalen, gedichten, essays en besprekingen, reportages en betogen. Tirade is direct klaar voor gebruik, draadloos, draagbaar en gemakkelijk mee te nemen op reis. Doordat het nummer nooit hoeft te worden opgeladen kunt u Tirade overal waar u maar wilt gebruiken: thuis, onderweg, stiekem op kantoor of in de collegebank. Volgt u de korte instructies hieronder voor het correcte gebruik van uw Tirade en ontdek dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

1. Alleen lezen. Zorg dat u alleen bent of zo goed als alleen (of waan u alleen). Neem de Tirade ter hand en begin met lezen. Als wij van Tirade u een suggestie mogen doen: u kunt beginnen met het lezen van de poëzie, zo ontdekt u de verstilde gedichten van Branko Van, een ruim aantal gloednieuwe gedichten van Daan Doesborgh, het bijtende parlando van Raymond Carver en de heftige toon van Luna Miguel. Alleen lezen doet u in stilte of hardop. Pauzeren is mogelijk dankzij het kosteloos bijgeleverde ezelsoor.

2. Samen lezen. (a) Met meerdere gebruikers leest u het gemakkelijkst afzonderlijk van elkaar. U kunt dan op een later tijdstip samen praten over wat u heeft gelezen. Vonden u en uw medelezer Juan José Hoyos’ reportage ‘Weekend bij Escobar’ beiden zo onthutsend? Maak de andere lezers beslist ook attent op het schitterende verhaal ‘Het dorp van de Ismails’ van Kazim Cumert. Mocht het contact met andere gebruikers u niet bevallen kijk dan onder optie 1 hoe u uw Tirade voor uzelf kunt houden.

(b) Door voor te lezen creëert u de illusie dat anderen tegelijk met u lezen. Let op: deze mogelijkheid is bedoeld voor de ervaren gebruiker. Geschikt voor dit doeleinde is bijvoorbeeld het fragment uit Arno Camenisch’ roman Fred en Franz, waarbij u de lachers eenvoudig op uw hand krijgt door stemmetjes te doen. Hetzelfde effect kunt u bereiken door voorlezing van het korte verhaal van Pieter Kranenborg, ‘Goeree-Overflakkee Fraternité’, waarmee hij debuteert. Of u leeft zich uit met de ergernissen in ‘Dagje China’ van Hans Boland, die onlangs de Russische Poesjkinmedaille weigerde ‘uit protest tegen “gedrag en denkwijze” van Vladimir Poetin’. Succes verzekerd. Het is niet aanbevolen uw voorlezen zomaar te pauzeren door middel van het ezelsoor.

(c) Als variant kunt u overwegen op een zeepkist in de openbare ruimte plaats te nemen, alwaar u de vlammende tirade van Roman Helinski declameert. Mocht het contact met toehoorders u niet bevallen kijk dan onder optie 1 hoe u uw Tirade voor uzelf kunt houden.

3. Educatief lezen. Het is u van harte aanbevolen het educatieve traject van het nummer te volgen. Zo leert u gemakkelijk en snel waarom u zich zou moeten verdiepen in de Japanse poëzie, door lezing van het artikel van Gustaaf Peek. Wilt u zich handvatten verwerven tot het lezen van de poëzie van Jeroen Mettes, dan leest u de vakkundige persoonlijke duiding van Daniël Rovers. Of steek u licht op bij Carel Peeters’ heldere bespreking van de debuutroman van Bregje Hofstede, die u al of niet gelezen heeft. Het educatieve gedeelte kunt u naar believen alleen of samen lezen.

4. Niet lezen. (a) Focust u zich op de illustraties van Suzanne van der Aa. Zij ver zorgde niet alleen het omslagbeeld maar u vindt haar tekeningen ook her en der in het nummer, die samen een compleet beeld geven van haar ironische tekenstijl. Deze optie is warm aanbevolen in combinatie met mogelijkheden 1, 2 en 3.

(b) Geef Tirade cadeau aan een vriend, vriendin, willekeurig persoon of familielid. Hiermee zorgt u voor een uitbreiding van het aantal gebruikers en laat u een ander de ongekende mogelijkheden van Tirade ontdekken.

(c) Gevarieerde neventoepassing die niet worden aangeraden door de makers, waaronder gebruik als onderzetter, als object van verdrinking of verbrandingen als voer voor de shredder.

Algemene waarschuwing. Het nummer van Tirade is niet geschikt voor lezers met een voorkeur voor themanummers. Lezing geschiedt op eigen risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marko van der Wal

Marko van der Wal (1989) is opgeleid als classicus, redacteur van Tirade en werkt bij Uitgeverij Van Oorschot. Sinds enkele jaren blogt hij (onregelmatig) voor tirade.nu.