Vragen van LINDA.

Voor zijn website interviewde het magazine LINDA. onlangs onze blogger Anne-Marieke Samson. Bij wijze van solidariteitsbetuiging geef ik hieronder ook antwoord (of geen antwoord) op de vragen die haar werden voorgelegd.

Deel 1

Kun je ons in één zin vertellen waar De val van Jakob Duikelman over gaat?
Nee, maar laat ik een poging wagen. Jakob Duikelman is een ambtenaar die zichzelf op ondoordachte wijze klem zet in het leven en tegelijkertijd door toedoen van anderen nog dieper in de penarie raakt.

Wat is het mooiste boek wat je ooit hebt gelezen en waarom?
Moby-Dick. Omdat het een opera op papier is, waar je een soundtrack naar keuze bij kan denken. Van Bach tot Radiohead, want Melville heeft zo goed als de hele wereld in dit boek gestopt. In het eerste hoofdstuk vraagt Ishmael zich af: ‘Why is almost every robust healthy boy with a robust healthy soul in him, at some time or other crazy to go to sea?’ – de rest van Moby-Dick laat zien waarom de zee letterlijk waanzinnig aantrekkelijk kan zijn.

Hoe ben je begonnen met schrijven?
Door lussen te oefenen in een schriftje geloof ik.

Waar laat jij je door inspireren?
Er zijn een paar mensen om me heen die mij inspireren zonder dat ze dat zelf weten, waaronder ook een paar antivoorbeelden. Verder de geijkte inspiratiebronnen muziek en literatuur.

Wie moet jouw boek absoluut lezen?
Mijn hoogstpersoonlijke binnenwereldroman Het huilen van Simba, over een jongen met een quarter-life crisis op het randje van de verdoemenis, is een must-read voor iedereen die denkt dat ie een weergaloos interessant groots maar heel zwaar leven heeft. Het kan namelijk nog veel erger.

Deel 2

Als jij hoofdredacteur van LINDA. was, welk thema zou de volgende LINDA. dan hebben?
Als redacteur van Tirade zou ik zeggen: geen. En als het toch moet dan graag op een zo verhuld mogelijke manier. Bij literaire tijdschriften kom je veel te veel onzinnige thema’s tegen. Geen hond die een tijdschrift wil lezen waar heel groot GEREEDSCHAP op staat of VERGEVING, dat doe je de abonnees uit fatsoen gewoon niet aan. Maar misschien zou er eens een nummer gemaakt kunnen worden met CHANTAGE als thema, met iets over vrouwelijke witteboordencriminelen en een coververhaal over torteldoffers die elkaar het leven zuur maken door stalking.

Welke reactie op je boek is je het meest bijgebleven?
Een lezer die me had herkend van de auteursfoto sprak me aan met de opmerking dat hij zelf Simba heette en zich erg in de hoofdpersoon van mijn boek herkende. Hij vroeg wat niemand eerder had durven vragen: of ik de imaginaire dochter van Martijn Knol écht heb doodgeschoten toen ze een beker karnemelk over me heen kieperde in het vierde hoofdstuk. Nee, zei ik, maar in al mijn personages zit wel iets van mezelf.

Het thema van LINDA.meiden is beauty. Wanneer voel jij je op je mooist? En wanneer op je lelijkst?
Daar heb je weer zo’n uitgekauwd thema. Ik pas.

Heb jij een schrijfritueel?
Ik schrijf bij voorkeur thuis, tikkend op mijn laptop, met een aantekeningenboekje voor mijn neus. Het tijdstip maakt niet veel uit. Als daad van ironie ga ik wel eens bij de zzp’ers in de koffiebar om de hoek zitten, waar ik dan niets uit mijn vingers krijg, net als de anderen.

Verdien je je brood met schrijven? Wat doe je nog meer?
Facebook valt mij regelmatig lastig met aanbiedingen voor traineeships in de financiële sector – dat doet mij wel eens twijfelen aan mijn inkomsten uit de letteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marko van der Wal

Marko van der Wal (1989) is opgeleid als classicus, redacteur van Tirade en werkt bij Uitgeverij Van Oorschot. Sinds enkele jaren blogt hij (onregelmatig) voor tirade.nu.