Over dit hoofdstuk/artikel

Charles B. Timmer


1.
J.M.A. Biesheuvel, ?De trom?, in: De Tweede Ronde, Majakovski-nummer, lente 1984, pp. 3-17.
2.
N. Gogol. Novellen en toneel. Amsterdam, G.A. van Oorschot, De Russische Bibliotheek, 1984.
3.
gum is de afkorting voor Gosoedarstvennyj Universalnyj Magazin, d.i. staats-warenhuis.
4.
In de reeks ?Russische Miniaturen? verscheen Osip Mandelsjtam. De Egyptische postzegel. Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1978.
5.
Voor de oorlog heetten deze winkels Torgsin, afkorting van ?torgovlja s inostrantsami? d.i. handel met buitenlanders, winkels, waarin je alles kon krijgen tegen harde valuta. Na de oorlog bedacht men eufemistische troetelnaampjes voor dat soort zaken die door de Russen die niet over dollars beschikten met lede ogen werden aangezien: ?Het berkje? of ?Het kastanjeboompje? – typisch Russische gewassen om aan te geven, hoe ?nationaal? dit volksbedrog was.
6.
Miguel de Unamuno, Das tragische Lebensgef?hl. M?nchen, 1925, P. 23.
7.
?Parasieten? bestaan er dus wel in de Sovjetunie. Het overkwam de nu wereldberoemde Russische dichter Iosif Brodski, om als ?parasiet? te worden veroordeeld.
9.
De Werkgroep Slavistiek Leiden bestaat uit Margriet Berg, Yolanda Bloemen, Karin Heller, Sjifra Herschberg, Netty Janssen, Anne Pries, Marja Wiebes en Karel van het Reve.
10.
Kwartet. Osip Mandelsjtam – Anna Achmatova – Marina Tsvetajeva – Boris Pasternak. Vertaald en van commentaar voorzien door Charles B. Timmer. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1982. Het gedicht van Mandelsjtam staat in die bundel op p.67.
11.
Een halve eeuw geleden schreef ik in mijn dagboek: ?Leningrad, 15 oktober, 1932. Brood is slechts op kaarten verkrijgbaar- 500 gr. per persoon per dag. Er zijn echter veel mensen die op een of andere manier meer dan ??n broodkaart hebben bemachtigd. Zulke mensen, ook boeren, zie je dagelijks op straat staan met een of twee broden onder de arm. Zij wachten geduldig aan de rand van het trottoir of tegen een muur gedrukt tot er gegadigden komen. Deze knijpen in het brood, betasten het als een speenvarken om te voelen of het niet al te oudbakken is en eindelijk wisselt het brood van eigenaar. Het is dan soms wel een beetje stoffig en ?beduimeld?.
12.
Gepubliceerd in Osip Mandelsjtam, Sobranie sotsjinenij IV. Onder redactie van G. Struve, N. Struve en B. Filippov. Parijs, ymca-pres s, 1981, p.27.
8.
Sonety Sjekspira v perevodach S. Marsjaka, met houtsneden van V.A. Favorski. Moskou, 1960.