Over dit hoofdstuk/artikel

Nikolaj Bestoezjev


Charles B. Timmer


1)
Hoewel Bestoezjew kennelijk De Nachtwacht op het oog heeft – in een noot wordt gesproken van ?De Nachtelijke Patrouille? uit 1642 – is het niet waarschijnlijk dat hij dit schilderij in Den Haag heeft kunnen zien. De 36 gestalten erop moeten een Russische overdrijving zijn. En wat de ?gebeurtenis uit de revolutie? aangaat – klaarblijkelijk roken de Russen in 1815 reeds overal revolutie, evenals hun nazaten honderd jaar later.
2)
Klaarblijkelijk wordt hiermede de Dierentuin bedoeld.
3)
Hiermede heeft de reiziger waarschijnlijk het landgoed en park Clingendael op het oog.
4)
De Russische reiziger heeft onderweg van Amsterdam naar Zaandam kennelijk in zijn rijtuig met zijn rug naar voren gezeten, want anders zouden de polders links en zou de Zuiderzee rechts van hem hebben gelegen.
5)
In 1818 kocht koning Willem I het Tsaar Peter huisje en schonk het met de grond aan Anna Pawlowna. Het is ook nu nog Russisch eigendom van de rechtmatige erfgenamen der Romanows.
6)
Pieterbaas, of Baas Pieter, of Peter Michaljow, zoals de tsaar werd genoemd.
7)
De Hollandse tekst op dit bord, dat nog steeds in het Tsaar Peter-huisje hangt, luidt: Niets is den grooten man te klein. Dit is overigens geen Hollandse spreuk, maar schijnt op een opmerking te slaan, die Napoleon tijdens een bezoek aan het Tsarenhuisje heeft gemaakt.
8)
Helaas zijn deze oude gastenboeken later voor oud papier verkocht en verloren gegaan.