Het opgroeien van de schrijver (I)

Als mensen uit het boekenvak met elkaar praten, gaat het vaak over het mysterie van de bestseller, en een van de dingen die er dan gezegd wordt is dat er geen formule voor een bestseller is, maar we hebben allemaal onze eigen al dan niet heimelijke ideeën over de ingrediënten.

Die ingrediënten veranderen met tijd en mode, maar ik denk dat je nu een kans maakt op goeie verkoop als je iets dik en episch schrijft.

  • Ik denk dat je met een dik boek een grotere kans hebt op verkoopsucces dan met een dun boek. Voor de cadeautjeskoper (ik denk dat dat een aanzienlijk deel is van het publiek dat boeken aanschaft) een simpele kwestie van waar voor je geld: 18 euro voor 200 bladzijden of 22 euro voor 400 bladzijden: met die van 400 bladzijdes héb je tenminste wat. Maar ook de lezer zelf kan blij worden van dikke boeken: mijn Harry Potters kunnen niet lang genoeg duren.
  • Ik denk dat je met iets episch moet komen. Dat kan een familiedrama zijn, een verhaal dat over meerdere generaties en/of een langere tijd speelt, of waar een grote dramatische gebeurtenis in zit, een oorlog of een vuurwerkramp.

Dit is niet per se toepasbaar op de boeken die bewezen bestsellers zijn, maar boeken die aan dit lijstje voldoen, maken volgens mij nu meer kans op verkoop. Kijk naar Leeuwenstrijd van Thomas van Aalten, die zes romans lang zijn eigen weg volgde en nu met een dik familiedrama eindelijk opvalt – hij werd prompt genoemd als tip bij het boekenpanel van DWDD. En dan is een behoorlijke verkoop bijna onvermijdelijk.

Ik zeg overigens niet dat Van Aalten gericht heeft geschreven op een bestseller. Ik denk dat iedere schrijver die doorschrijft uiteindelijk in ieder geval één episch boek maakt. Heel even dacht ik dat het mode was en dat ik met bovenstaand lijstje van twee punten knalhard gelijk had omdat ik meer epiek op de tafels bij de boekhandels zag, maar ik denk nu dat het hoort bij het opgroeien van de schrijver.

 

Volgende week: Het opgroeien van de schrijver (II).

————–

Walter van den Berg (1970) is deze maand Tirade’s zondagse gastblogger. Van den Berg publiceerde tot op heden – behalve vele kortverhalen, columns en reportages – drie romans: De hondenkoning (2004), West (2007) en Van dode mannen win je niet (2013). In Tirade 449 vind je zijn prachtige kortverhaal Voetbalkantine, in Tirade 450 een heftige ‘tirade’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *