Joke(r)

Een dertienjarige jongen jaagt zichzelf, in een drukke gang van zijn school, een kogel door het hoofd. Hij was verkleed als Two-Face, een verminkte griezel die het normaal eerder op Batman dan op zichzelf gemunt heeft.

Op de vraag hoe zo’n scholier tot dergelijke wanhoopsdaad komt, kunnen we een legertje psychologen loslaten, om vervolgens met nog meer vragen achter te blijven. Interessanter is misschien de vraag waarom die jongen zich verkleed had. Het incident doet immers onmiddellijk denken aan James Holmes, de jongeman die, opgedirkt als The Joker, twee maanden geleden onschuldige bioscoopbezoekers afslachtte in Colorado.

Voor de die hard Batman-fans beginnen te protesteren: het is ongetwijfeld toeval dat het hier twee keer om tegenstanders van dezelfde superheld ging. Geen toeval is het waarschijnlijk dat de (zelf)moordenaars de behoefte voelden zich tot een personage om te toveren. Op die manier waren ze niet zichzelf, beleefden ze de avonturen van een ander. Zo waren ze niet meer verantwoordelijk voor hun onverantwoordelijkheid. En bovendien was dat personage ombrengen een hoop makkelijker dan zichzelf naar de andere wereld te helpen. Misschien was hun dood daarom een uit de hand gelopen grap. De enige oplossing omdat ook hun leven dat bleek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *