Vragen

are-they-human-questionsFerdinand von Schirach is een Berlijns strafpleiter die boeken is gaan schrijven. In vertaling komen ze uit bij De Arbeiderspers. Er is iets zeer aantrekkelijks aan juristen die schrijven. Omdat ze zulke goede vragen stellen. Niet  Geert-Jan Knoops, niet Bram Moskovicz, zij missen de afstand en ze zijn te zeer gevleid door media-aandacht, zo lijkt het. Von Schirach’s debuut Misdaden is een heel fraaie verhalenbundel met als uitgangspunt zijn eigen juridische praktijk. Het gaat over mensen en de achterliggende verhalen waardoor zij tot hun daden kwamen.  Een recente verzameling van artikelen die Von Schirach schreef voor ‘Der Spiegel’ komt misschien niet in vertaling, omdat ‘essays’ niet verkopen en wellicht omdat het allemaal een beetje te Duits is. Maar er zijn goede redenen om het boekje Die Würde ist antastbar  te lezen. Eén ervan is de verstandige voortdurende bevraging van de contemporaine rechtspraktijk, bijvoorbeeld vragen rond de openbaarheid, of meer de media-gestuurdheid van het rechtsproces. Hij schrijft daar in deze bundel een aantal mooie stukken over. Hij stelt vragen. Vragen krijgt Von Schirach zelf ook over zijn grootvader, Baldur von Schirach. Zonder meer het mooiste stuk in  deze bundel heet ‘Du bist wer du bist. Warum ich keine Antworten auf die Fragen nach meinem Großvater geben kann’.

what-does-that-man-questions-503x600Nog niet eerder heb ik iemand zich in een kleine 10 pagina’s zo soeverein zien verhouden tot zijn zeer nabije banden met het besmette Duitse verleden.

Een andere bijdrage bestaat uit louter vragen, onder de titel ‘Begrijpt u alles nog?’ . Ik vertaal er een paar en voeg er een paar van mij aan toe. Vragen is een vruchtbare bezigheid.

Zijn er in andere landen ook zoveel windmolens? Vormt het landschap de mens echt? Is het verstandig thans schulden te maken? Kunnen de Chinezen Europa kopen? Gelooft u dat volksvertegenwoordigers alles lezen waarover ze besluiten? Denkt u vaak na over eenzaamheid? Stuurt Rutte wel eens een SMS’je dat de melk en het brood op is? En aan wie? Heeft u op een vliegveld wel eens met de gedachte gespeeld uw bagage onbeheerd achter te if-god-loves-me-questions-386x600laten? Houdt u het voor mogelijk dat er een burgeroorlog komt? Zou het u aangenamer zijn als uw huis wel een kelder had? Hamstert u al? Waarom verdienen eenvoudige ambtenaren zoveel geld? Weet u eigenlijk wel hoeveel? Kent u een beleidsmedewerker? Bestaat er zoiets als het humeur van een land, een volk? Verontrust de gedachte u dat Linda de Mol soms ook niet lacht? Weet u wie de baas van Amazon is? Wist u dat Jeff Bezos waarschijnlijk de enige bezitter van 27 miljard is die voor zover bekend niet aan goede doelen doet? Zou u graag Belg zijn?  Vindt u het beangstigend dat de mensheid insolvent is, terwijl het 50.000 miljard aan schulden heeft? Bij wie heeft het die schulden? Er is een Wet van Behoud van massa? Is er geen Wet van behoud van waarde? Weet u wat de Gulden Snede is? Hoe precies weet u het? Herinnert u zich nog een vakantie in de lagere school jaren? Gaat het goed met u?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foto van Menno Hartman
Menno Hartman

Menno Hartman (1971) is uitgever bij Van Oorschot.