Over dit hoofdstuk/artikel

E.M. Janssen Perio

over H. Bonset


(1.)
De rektor is in Bonsets boek de kop van Jut bij uitstek in zijn kritiek op de autoritaire struktuur van ons voortgezet onderwijs: ?centraal staat de machtsfiguur van de rektor?. Dat wil zeggen: ?De fout van de rektor is dat hij er is? (blz. 44).
(2.)
In het televisie-forum van 2 oktober 1969 (VPRO: Berichten uit de samenleving, 20.20 uur) debiteerde naar ik meen Bonset zelf de op een of andere studie gebaseerde enormiteit, dat men zou hebben vastgesteld, dat Nederland het slechtste onderwijs ter wereld bezat, met uitzondering slechts van Honduras.
(3.)
In een inerview met A.v.d. Veen zei de heer J. Somerwil, direkteur van Meulenhoff-Bruna, ter verklaring van het feit dat in Nederland meer boeken in een vreemde taal worden gelezen dan in enig ander land: ?Omdat de Nederlander er door zijn opvoeding toe is gepredestineerd?. Ik denk aan het internationale congres waarop de Nederlander die zag dat zijn landgenoten de vertaaltoestellen voor Frans, Duits, Engels negeerden, ironisch zei: ?Allemaal h.b.s.’ers!? (NRC, Wekelijks Bijvoegsel van 25 oktober 1969).