Over dit hoofdstuk/artikel

Charles B. Timmer


over Rusland


1.
De hier genoemde cijfers en categorie?n willen niet meer dan een schematische voorstelling zijn die onder invloed van bepaalde omstandigheden-achter-deschermen in de praktijk soms wordt doorbroken. Zo biedt genoemde catalogus No. 35 een biografie aan over een bekende partij-grootheid tijdens Stalin, Grigori K. Ordzjonikidze (1886-1937), die in 1937 zelfmoord moest plegen om een staatsbegrafenis te krijgen – anders zou hij gearresteerd en gefusilleerd zijn. De biografie zal verschijnen onder de titel Een vurige spreekbuis van de partij, in een oplage van – 1000 exemplaren, daarbij tegelijk toch bestemd voor de ?wijde lezerskring?, zoals de toelichting vermeldt. Terwijl de korte, allesbehalve pro-sovjet roman De oude samen met Het andere leven van Joeri Trifonov in een oplage van 200 000 exemplaren staat aangekondigd. Het hoogste oplagecijfer in deze catalogus haalt een geschrift dat heet De statuten van de Komsomol: 2000 000 exemplaren. Soms wordt men verleid uit het oplagecijfer bepaalde conclusies te trekken ten aanzien van de waarde die de partij zelf aan deze of gene politieke beweging hecht: zo heeft een boek van ca. 300 blz. met de mondvolle titel De communistische beweging in de Arabische Ori?nt in de strijd voor aaneensluiting van alle progressieve krachten tegen het imperialisme en de krachten van de plaatselijke reactie slechts een oplage van – 1000 exemplaren. En tegelijk is ook dit boek bestemd voor ?een wijde lezerskring?, ditmaal vermoedelijk van Arabieren.
2.
Aleksandr Aleksandrovitsj Blok werd geboren op 16(28) november 1880 in Petersburg als zoon van een professor aan de universiteit van Warschau. Door afkomst en opvoeding hoorde hij tot de hoogste kringen van de adellijke ?intelligentsia?.
3.
Dit geldt uiteraard alleen zolang de betreffende in de gratie is. Anders vergaat het hem als Sacharov, eveneens een ?Academicus?.
4.
Andrej Roebljov (ca. 1360-1430), een van Ruslands grootste ikonenschilders.
5.
De zedelijke problemen van een Russisch vliegveld, vermoed ik.
6.
Joeri Trifonov (geb. 1925) is de auteur, hij is een der populairste en tevens beste hedendaagse Russische romanschrijvers. Vertalingen in het Nederlands: Het huis aan de kade, vert. Charles B. Timmer, De Arbeiderspers/Meulenhoff, 1978 en Het andere leven, vert. Jan Robert Braat, De Arbeiderspers/Meulenhoff, 1980.