Over het gehele werk

Tirade


Over dit hoofdstuk/artikel

Richard Minne


*
Het verhaal ?De wraak van Meneer Lucace? was tot nu toe niet bekend. In Minnes Verzamelde verhalen, die Van Oorschot in 1996 uitgaf, is het dan ook niet terug te vinden. Het verscheen eerder op 5 november 1944 in het ge?llustreerde weekblad ABC. ABC was een co-produktie van Het Licht en Ontwikkeling/Volksgazet, respectievelijk de Gentse en Antwerpse uitgeverijen van de Belgische socialistische partij. Het bevatte actuele reportages, reisverhalen, verstrooiende lectuur en nu en dan literaire bijdragen, van onder anderen Karel Jonckheere en Hubert Lampo.
Richard Minne was in dienst van Het Licht, als redacteur van de krant Vooruit en het satirische weekblad Koekoek. Tot nu toe was altijd onduidelijk of hij ook betrokken was bij ABC. In maart 1945 verscheen daarin bijvoorbeeld het verhaal ?Ontmoeting bij de laatste tram?, geschreven door ene ?R.M.? Minne signeerde wel vaker met zijn initialen, maar of dat ook hier het geval was valt niet meer na te gaan. Grote delen van het uitgeversarchief zijn verloren gegaan of ontoegankelijk.
?De wraak van Meneer Lucace? is w?l voluit gesigneerd. Marco Daane ontdekte het onlangs, bij onderzoek voor een over enkele jaren te verschijnen biografie, in het Minne-archief van het amvc te Antwerpen.